Cestující totiž budou muset požádat o víza na torontském letišti. A to jsou na tom lépe než ti, kteří pocestují v těchto dnech. Ti musí rychle na kanadskou ambasádu do Vídně.

U odbavovací přepážky na let do Toronta včera bezradně stál i Rom, který odlétal s dvouletým dítětem. Jeho žena zůstávala. „Včera ve zprávách nic neříkali,“ divil se. A co jestli mu v Torontu vízum neudělí? „Český stát se o nás postará,“ řekl rozhodně.

Rodina u odbavovací přepážky do Toronta o vízech nic nevěděla
Autor: Blesk - Zbyněk Pecák

Možnost požádat o vízum na letišti je pouze 48 hodin, kdo odjíždí dalším letem ve čtvrtek, musí si obstarat vízum před cestou.

„Přišlo to v nejhorším možném termínu, v hlavní sezoně zájezdů do Kanady,“ řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura. Kanadu v létě navštěvuje kolem 4000 Čechů měsíčně, za rok je jich asi 30 tisíc. Kanada zavedla víza jako reakci na velké množství žadatelů o azyl. Česká vláda včera rozhodla jako odvetu odvolat velvyslance a zavést víza pro kanadské diplomaty. Víc nemůže. Víza pro běžné Kanaďany by musela zavést celá EU. Ta ale dala najevo, že nic takového nechystá.


Kdo má šanci

Vízum pro jeden vstup stojí 75 kanadských dolarů (asi 1200 Kč), pro více vstupů dvojnásobek. K jeho získání je třeba prokázat, že žadatel má dost peněz na pobyt, čistý trestní rejstřík, dobrý zdravotní stav a pro Kanadu nepředstavuje bezpečnostní riziko.


Jak získat vízum

  • osobně se dostavit na kanadské velvyslanectví ve Vídni, vystaví ho "na počkání" (v případě odmítnutí vystavit vízum poplatek propadne)
  • poštou nebo kurýrem poslat do Vídně žádost, platný pas, doklad o zaplacení poplatku a dvě fotky – vyřízení bude trvat 3 dny od doručení
  • obrátit se na kanadské velvyslanectví v Praze (lze do 15. srpna), které žádost pošle do Vídně samo, trvat to bude asi 12 dní
  • v případě zájezdu nechat vyřízení na cestovní kanceláři, která si za to započítá i poplatek

Jak jsme se vytahovali

7. července, ministr zahraničí Jan Kohout: „Nemáme žádný signál, že by kanadská vláda měla v dohledné době o zavední víz pro Čechy rozhodnout. Je to důsledek naší intenzivní diplomatické práce.“

12. července, ministr zahraničí Jan Kohout: „Vyjednávání přinesla obrat v otázce zavedení víz. Kanada znejistěla.“

13. července, ministr zahraničí Jan Kohout: „Neříká se mi to lehce, ale musím oznámit, že Kanada zavádí víza. Jsem z toho trošku zahořklý.“

14. července, ministr pro přistěhovalce Jason Kenney: „Kanada informovala českou vládu o rozhodnutí zavést víza už 29. června. Dali jsme jasně najevo, že není žádný prostor pro jednání."


Dovolat se? Nemožné!

Úřady pro cestující do Kanady sice zřídily speciální informační linku na velvyslanectví ve Vídni, ale dovolat se na ni bylo včera nad lidské síly. Linky do Vídně byly většinu dne přetížené. A když už se někdo dovolal, dozvěděl se: „Tyto informace vám nemůžeme sdělit.“ Lépe lidé nepochodili ani na pražské ambasádě. Tam pro jistotu již od 13:30 nikdo nebral telefon.