Od doby, kdy byla v říjnu 2007 zrušena vízová povinnost pro občany České republiky, bylo podáno českými občany téměř 3000 žádostí o přidělení statutu uprchlíka (v roce 2006 jich bylo pouze 5). Řadíme se tak na druhé místo v počtu podaných žádostí o přidělení statutu uprchlíka ihned za Mexiko.

"Samotný počet těchto žádostí s sebou přináší výrazné prodloužení lhůt pro projednávání všech žádostí a přináší prudký nárůst nákladů našemu uprchlickému systému," uvedl ministr Jason Kenney. "Příliš často se stává, že lidé, kteří opravdu potřebují ochranu ze strany Kanady, musí čekat dlouho, měsíce a někdy roky, než je jejich žádost vyřízena. To je nepřijatelné,“ dodal kanadský ministr občanství a přistěhovalectví.

"Zavedení vízové povinnosti, jež tímto oznamuji, nám umožní snáze řídit tok lidí směrem do Kanady a ověřit, že se jedná o osoby cestující v dobré víře. Tento významný krok k omezení břemene pro náš uprchlický systém nám umožní vyřizovat opravdové žádosti o přidělení statutu uprchlíka rychleji," uvedl dále ministr Jason Kenney.

"Proces vydávání víz nám umožní posoudit, kdo vstupuje do Kanady jako legitimní návštěvník a kdo by se mohl pokoušet zneužít našeho uprchlického systému a snažit se tímto způsobem předbíhat ostatní v rámci imigračního procesu," řekl ministr.

Kanada pravidelně přehodnocuje svojí vízovou politiku vůči ostatním zemím. Jednotlivé země si jsou vědomy, že pokud nesplní podmínky výjimky z vízového režimu, může jim být vízová povinnosti zavedena.

Znamená to tedy, že kdo bude chtít cestovat do Kanady, musí nejprve požádat o vízum pro krátkodobý pobyt a splnit podmínky pro jeho udělení. Bude záležet na každém žadateli, aby dokázal pracovníkům vízového oddělení, že jeho návštěva Kanady je krátkodobá, že nezůstane v Kanadě déle než po povolenou dobu, že má dostatek financí na pokrytí nákladů pobytu v Kanadě, že je v dobrém zdravotním stavu, že nemá záznam v trestním rejstříku a že pro Kanaďany nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Podle cestovních kanceláří to přišlo v nejhorším možném termínu, protože v letním období navštěvuje měsíčně Kanadu až 4000 českých turistů.

K dispozici je přechodná doba 48 hodin, což zachrání stovky českých turistů, kteří již mají koupené letenky do Kanady. Velkým problémem však zůstává fakt, že další stovky českých turistů mají zaplacené cesty od čtvrtka, a protože v Praze není možné si o vízum zažádat, musí podat žádost až ve Vídni.

"To bude pro mnohé z nich obrovský časový problém. Z kanadské strany jsme ale obdrželi informaci, že bude během měsíce opět obnoveno na pražské ambasádě vízové oddělení, aby nemuseli Češi žádat o víza až v daleké Vídni," uvedl vicepreprezident a mluvčí asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura.