Stavba dostala nový přívlastek – největší trapas Moskvy. Protože Moskevskou věž, která měla měřit 612 metrů, nedostaví, ale udělají z ní parkoviště.

Projekt Moskevská věž, kterou navrhli ve světoznámém architektonickém studiu Foster + Partners, získal několik architektonických ocenění. Stavba vysoká 612 metrů se měla stát novým centrem a pýchou Moskvy. V objektu s rozlohou 511 tisíc metrů čtverečných měly být na 118 poschodích byty, kanceláře, hotel, nákupní centra, ale i soukromé zahrádky. To všechno za 36,4 miliardy korun!

Čtěte také: Dům, který se umí svléknout >>

Fotogalerie
3 fotografie

Bez peněz to nejde

Dnes je odvážný plán minulostí. A může za to finanční krize. Investor, společnost Russia Land, totiž už nezvládal stavbu nadále financovat a další investory se nepodařilo najít. První srpnový týden přinesl renomovaný magazín World Architecture News zprávu, že Moskevská věž bude nakonec podstatně nižší a v jejích útrobách nebudou byty a kanceláře, ale parkoviště.

Architekti z Foster + Partners problémy stavby nekomentují. Zato profesor Moskevského institutu architektury Eugene Asse si kritiku neodpustil: „Od samého začátku jsem byl vůči tomuto projektu skeptický. Vždyť by to byl vřed na tváři města,“ nechal se slyšet. „To, že z nejvyššího věžáku v Evropě teď bude parkovací dům, jen demonstruje vítězství zdravého rozumu nad nesmyslným patosem.“