Památkově chráněná stavba, která se už v polovině 19. století stala velmi oblíbenou, opět slouží turistům.

Rozhledna je vysoká 18 metrů. Nadmořská výška až k ochozu stavby dosahuje 1104,3 metru. Na vrchol se člověk dostane po zdolání 99 dřevěných schodů. Odměnou za vynaloženou námahu je mimořádný výhled.

Fotogalerie
4 fotografie

„Jižní Čechy jsou jako na dlani. Když je jasné počasí, jsou odsud vidět vrcholky Alp vzdálené sto kilometrů,“ řekl při slavnostním otevření majitel památky Ladislav Faktor.

Součástí nákladné rekonstrukce byla i oprava přilehlé turistické chaty, zřízení stálé expozice CHKO Blanský les, vybavení multimediálního centra i meteostanice a nákup dalekohledu. Osmi milióny přispěla na obnovu Evropská unie. Na Kleti je také nejvýše položená hvězdárna v Česku, která ve světě proslula objevem mnoha planetek a televizní vysílač.


Rozhledna na Kleti:
Rozhlednu postavil v letech 1822-25 kníže Josef Jan Nepomuk ze Schwarzenberku ve výšce 1084 metrů nad mořem. Stavba se stala díky výhledu, který patří k nejkrásnějším u nás, mimořádně oblíbeným cílem turistů. V roce 1958 byla rozhledna zapsána mezi kulturní památky. Lanovka na nejvyšší horu Blanského lesa je v provozu od roku 1961. Na vrchol Kleti už přepravila přes 3 milióny turistů.

Otevřeno je v sezóně denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Vstupné je 20 Kč, děti a senioři zaplatí 10 Kč.