Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obyvatelé Bojkovic si postavili rozhlednu

Autor: sč, mivrk - 
28. září 2011
17:31

Na rozhlednách na Lopeníku a v Bojkovicích slavily středeční svátek stovky lidé z Uherskohradišťska. V Bojkovicích otevřeli zcela novou rozhlednu – 11 metrů vysokou, Na Skalce. Postavena byla za pouhých 49 dní!

V tomto případě platí heslo – Národ sobě! S iniciativou totiž přišli sami občané z občanského sdružení Bojkovští skeptici. „Je to taková novodobá akce Z. Občané přispěli finančně, pomohly firmy, majitel zdejšího zámku i nadace Děti-kultura-sport. A hlavně všechno sami ve volnu vybudovali,“ konstatoval předseda skeptiků Leo Foltýn. „Ze slivovicového kraje je vidět do vinného a za pěkného počasí lze dohlédnout až na Pálavu,“ konstatoval starosta Petr Viceník. „Všichni jsou nadšeni. Však se tu sešly téměř celé Bojkovice. Je dobře, že se něco děje,“ vyjádřila se Stanislava Pirchanová (39).

Na Lopeníku zase dřevěnou, šest let starou rozhlednu, vysokou 22 metrů, obyvatelé zachraňovali. Dubové dřevo napadla houba. Na speciální nátěr ale obec neměla peníze. Známý podnikatel Tomio Okamura se starostou Antonínem Dulínkem proto vymysleli nejlevnější způsob konzervace – nátěr býčí krví.

„Češi i Slováci symbolicky natřeli ale jen část. Krev ze dvou býků, to je málo. Je potřeba 500 litrů krve. Ale již se ozval sponzor, který zbytek uhradí,“ radoval se starosta.

Zobrazit celou diskusi