Do letadla bude možné nastoupit už jen s vlastním vytištěným palubním lístkem. Se společností zároveň nebudou moci létat osoby mladší 16 let bez doprovodu dospělého. Informuje o tom server iDnes.cz.

Od příštího týdne už nepůjde koupit letenku, která by odbavení na letišti umožnila. Přepážky zmizí ze 146 letišt, kam Ryanair létá, včetně Prahy a Brna.

Nové opatření má Ryanairu výrazně ušetřit náklady za obsluhu těchto přepážek. "Sníží to naše náklady na letištích, navíc to výrazně urychlí lidem cestování," řekl serveru mluvčí Ryanairu Stephem McNammara.

Cestující s palubním lístkem, který si vytiskli, projdou bezpečnostní kontrolou a pak ho ukážou při nástupu do letadla. Vytisknout si palubní lístek bude možné 15 dnů až čtyři hodiny před odletem.

Ryanair se snaží "vychovat" své zákazníky k takovému cestování už několik let zpoplatněním odbavení. Za každé využití přepážky musí cestující zaplatit dosud deset eur, což je často více, než stojí samotná letenka.

Poplatek s novými pravidly končí, místo toho ale Ryanair zavedl poplatek za online odbavení ve výši pěti euro. Pokud palubní lístek ztratíte, budete muset zaplatit 40 euro.

Lidé, kteří cestují se zavazadly, za ně budou dál platit. Na každém letišti bude speciální přepážka, kde zavazadlo odevzdají.

Ryanair patří v Evropě k průkopníkům nejrůznějších poplatků za odbavení, například poplatky za každé zavazadlo zdražil už několikrát. Podobný postup v rámci snižování nákladů časem zavedla celá řada nízkonákladových aerolinek.