Stačí si jen sednout, zapnout počítač s internetem, vybrat místo a... to je vše! Firma Google totiž na internetu zdarma nabízí službu s názvem Street View, díky které si lidé u počítače mohou klikáním myší procházet i ty nejzapadlejší uličky světoznámých metropolí.

Služba Street View dokáže zabavit na hodiny

Služba Street View je v provozu už dva roky. Jedná se o interaktivní internetovou aplikaci, ve které si na mapě vyberete ulici a ta se zobrazí na panoramatické fotografi i focené z auta ze zhruba dvoumetrové výšky.

Na fotografi i se přitom můžete »rozhlížet « do všech stran, a dokonce se po ulicích posouvat tam a zpět pomocí šipek. Nemyslete si ale, že ulice uvidíte v reálném čase. Jde pouze o statické, nedávno pořízené fotografie.

Novinka? Velká Británie a Nizozemsko

Když byla služba Street View v roce 2007 v plenkách, dalo se chodit pouze po největších ulicích pár amerických měst. Postupem času se však mapa ulic rozšířila a nyní je možné zabrouzdat prakticky do každého koutu ve Spojených státech. Pak se na Street View objevila i města Austrálie, Francie, Španělska, Itálie, Nového Zélandu a Japonska. Od minulého týdne je možné nově prozkoumat také velká města a jejich okolí ve Velké Británii a Nizozemsku

Památky? Raději zvracejícího manažera!

Právě čerstvě přidané ulice Velké Británie a Nizozemska spustily novou vlnu zájmu o službu Street View. Nové uživatele však ani tolik nelákají památky jako možnost vidět fotky různých lidí v nevhodných situacích. Ostatně ulice v Amsterdamu plné nočních klubů a nevěstinců k tomu přímo vybízí. Totožnost většiny »načapaných « lidí je přitom lehce rozpoznatelná.

Firmě Google se proto každý týden ozývají stovky jedinců, kteří žádají smazání nebo zaretušování »své« fotografie. Minulý týden z virtuálních ulic zmizeli například opilý a zvracející manažer, žena močící za zaparkovaným autem nebo spoře oděná dáma, která za oknem rovnala na poličku do řady svou sbírku vibrátorů.

„Stížnostem bylo vyhověno v řádu hodin. Lidé mají na odstranění svých fotografi í právo. Chceme hlavně, aby to byl užitečný nástroj,“ řekla tisková mluvčí Google Laura Scott.

Fotogalerie
1 fotografie

Street View nejen pro zábavu

U jedinečné internetové služby se lidé nemusí pouze bavit. Street View nachází i mnoho praktických využití. Nejvíce ho používají zahraniční realitní kanceláře, které mohou podrobně ukázat domy k prodeji, včetně širokého okolí domů, po kterém se zájemce navíc může i »projít«.

Služba Street View je také dobrým pomocníkem při cestování. Můžete si v ní totiž najít hotel, kam se chystáte, a podívat se, jak se realita liší od líbivých fotografi í hotelu v katalogu. Nebo před návštěvou nějaké restaurace ji můžete nejprve vyhledat a potom jít ve skutečnosti na jistotu. Možností je zkrátka dost.

Praha a Brno jen neoficálně

Pokud zavítáte na stránky Google, budete hledat virtuální ulice v České republice marně. Zatím totiž nebyly ofi ciálně vytvořené. Neofi ciálně však Českou republiku mapuje rumunská fi rma Norc. Zatím je zmapované centrum Prahy a pár ulic v Brně. Je to sice málo, ale pořád lepší než nic. Virtuální procházku třeba na Václavském náměstí můžete uskutečnit na internetových stránkách www.norc.cz.

Jak na to?

Začněte virtuální procházky v pěti krocích:

1. Otevřete internetový prohlížeč a zadejte adresu www.google.cz.

2. V levém horním rohu najeďte kurzorem myši na položku »Mapy« a klikněte.

3. Na mapě se pomocí stisknutého levého tlačítka myši posuňte z Česka do Itálie, Nizozemska, Anglie, Španělska, USA, Japonska, Austrálie nebo na Nový Zéland. Jinde virtuální procházky nefungují.

4. V jednom ze zmíněných států si vyberte město (kolečkem myši se lze přiblížit až na úroveň ulic) a na něj myší přetáhněte (držením levého tlačítka) oranžového panáčka, který svítí v levém horním rohu mapy. Panáčka lze přetáhnout jen do modře vyznačených oblastí.

5. Nyní se můžete procházet. K tomu slouží přímka se dvěma šipkami, která je rovnoběžně se silnicí. Stisknutím jedné z šipek se dá pohybovat dopředu nebo dozadu. Otáčet se lze držením levého tlačítka a následným pohybem myši. Poznámka: Služba funguje jen na novějších verzích internetového prohlížeče.