Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velkého bratra nahradil Google: Nachytá vás všude!

Google street view
Google street view  (Autor: Google)
Autor: ČTK, INT, šev - 
21. března 2009
08:52

Společnost Google ve čtvrtek spustila v Británii svůj projekt Street View, který umožňuje si na internetu prohlížet ulice z perspektivy chodce. Ale mějte se na pozoru! Může být pěkně zákeřný...

Po mnohých stížnostech musely být některé některé části vymazány, protože na záběrech se objevili třeba lidé vycházející ze sex shopu.

Jak vznikl Google Street View

Google nabízí Street View na svém Google Maps. Uvedení britské části provázela ve čtvrtek velká reklamní kampaň a zájem médií.

Snímky pro Street View natáčely kamery umístěné na osobních vozech, které skoro rok projížděly ulicemi 25 britských měst od Aberdeenu po Southampton. Celkem pořídily záběry z 36.000 kilometrů britských ulic.

Ve snaze o uchování soukromí Google rozmazal na snímcích obličeje chodců a poznávací značky aut. I tak se ale už objevily protesty, protože na záběrech byl například muž vycházející ze sex shopu, na jiné ulici kdosi zvracel či byl zatýkán. Další stížnosti se týkaly toho, že záběry příliš odhalují soukromí některých domů.

Britský deník The Sun přinesl úsměvné svědectví muže, kterého Google načapal s cigaretou sedícího jen pár centimetrů od značky Zákaz kouření. "Chtěl jsem se podívat, jestli je na Googlu můj dům, ale zanesen tam ještě nebyl. Tak jsem si našel svou kancelář v centru Londýna," popisuje svůj zážitek s Google Street View Dave Moore.

"Nemohl jsem uvěřit vlastním očím. Google mě nachytal, jak kouřím jen kousek od té cedulky. Jsem to určitě já. Takhle sedávám. A poznávám i svou kravatu a košili," řekl deníku Dave.

Google po stížnostech sporná místa vymazal. Podle mluvčího společnosti může kdokoli požádat o odstranění záběrů, které mu vadí. Společnost současně zdůrazňuje, že Street View může pomoci třeba při vybírání hotelu či při koupi realit.

Google nabízí "pohled z ulice" od května 2007 ve Spojených státech. Od té doby je možné si prohlédnout také města v Japonsku, Austrálii, na Novém Zélandě, ve Francii, Španělsku a Itálii. Od čtvrtka zachycuje Street View i ulice nizozemských měst.

mouse ( 22. března 2009 12:12 )

Nemohl jsem uvěřit vlastním očím. Google mě nachytal, jak kouřím jen kousek od té cedulky. Jsem to určitě já. Takhle sedávám. Snímek musel být vymazán... ... lidi pořád chápou věci jako že "co nikdo nevidí, to se neděje". Dětské chápání světa v dospělosti. Tragédie.

Zobrazit celou diskusi