Právo pořádat trhy značně napomohlo rozvoji obchodu a díky exportním firmám byl zajištěn odbyt i do zahraničí. Největší poptávka byla po skle vyráběném v lesních hutích. Do města ležícího při císařské silnici Praha – Rumburk se následně začal soustřeďovat sklářský průmysl. První kompanie obchodníků se sklem a jména slavných sklářských objevitelů v čele s Friedrichem Egermannem pomohla městu získat světovou sklářskou proslulost. Slavná historie i současnost obklopuje návštěvníky Nového Boru na každém kroku.

Velkolepá produkce nápojového skla i malá sklářská studia

Postupným slučováním desítek firem vznikl podnik, který do roku 1974 známe jako Crystalex, moderní závod umožnil výrobu skla s vyššími užitnými i estetickými vlastnosti. Průzračné a odolné sklo tak dnes zdobí stoly v domácnostech po celém světě. V Novém Boru najdeme ale i desítky menších skláren a specializovaných studií. V mnohých z nich si podávají kliky dveří nejen zákazníci, ale i designéři z celého světa.

Již jsme nastínili, že Nový Bor je mladé město, přitom zde najdeme nejstarší sklářské muzeum ve střední Evropě. Historické kousky i výstavy soudobých umělců můžeme obdivovat v budově na náměstí. V letošní zimě se zde podrobně věnují 150 leté tradicí místní sklářské školy. 

Sklářské muzeum v Novém Boru
Autor: foto poskytla ARR - Agentura regionálního rozvoje

A hned vedle? Sklářský ateliér pana Wünsche! Ano, v domě kde kdysi tvořil slavný Egermann (a jeho podpis na fasádě nás neomylně vede správě dovnitř).

Skvělá gastronomie přímo v huti zasytí i zahřeje

V restauraci Huť si vychutnáte skvělý oběd s výhledem přes prosklenou stěnu přímo do sklářské huti. Zvedněme se ale od stolu, už o patro výš objevíme soukromé muzeum, které představuje desítky děl, celé patro je věnováno IGS, tedy slavnému sklářskému sympoziu, kterým celý Bor i přilehlé okolí ožívá každé tři roky. Již čtrnácté IGS bude město hostit příští rok na přelomu září a října.

Sklo v ulicích

Sklo je v Boru snad všude, procházíme kolem sklářské školy, cedulky nás směřují do jednotlivých podniků. Otisk slavného trienále IGS, ale i Bořka Šípka vidíme ve sklených objektech ve středech zdejších kruhových objezdů. Na historických, často podstávkových domech snadno vidíme, že město vznikalo v relativně krátkém časovém období.

Baroko se potkává s 21. stoletím díky skvělé architektuře

Historické domy z konce 18. století na Palackém náměstí oživila firma Lasvit moderním designem a vrátila do nich mistry sklářského řemesla.  Citlivou rekonstrukci doplnily dvě nové budovy nové. Kolemjdoucí upoutá zejména fasáda skleněného domu. Lasvit, který se proslavil po celém světě skvělým designem tak přinesl světovou architekturu do středu Křišťálového údolí. Není divu, že se tato budova stala Stavbou roku Libereckého kraje i České republiky.

Sychravá zima? Zahřejte se u sklářů

Ve sklářské huti je vždy teplo. Správný čas na návštěvu je tedy zima. Jiří Pačinek je sklářský výtvarník, který svými díly zdobí i mnohá veřejná prostranství, jeho plastiky tak aktuálně můžete vidět na libereckém náměstí, nádvoří zámku v Zákupech nebo v pivovaru Cvikov. Práci mistrů můžete obdivovat přímo v jeho huti v Kunraticích u Cvikova.

Skleněná zahrada v Kunraticích u Cvikova
Autor: foto poskytla ARR - Agentura regionálního rozvoje

Květy uprostřed zimy nabízí volně přístupná skleněná zahrada hned vedle huti. I mnohý zimní den přináší sluneční paprsky a právě tehdy se sklo v zahradě rozehraje všemi barvami a nebývalou krásou. Novinkou letošního roku je ale Křišťálový chrám. Pan Pačínek instaloval velké umělecké solitéry, které byly nedávno prezentovány na výstavách v zahraničí, dále menší díla, jako jsou vázy, mísy, poháry, svícny, ale i svítidla a velkorozměrné plastiky přímo do historického empírového kostela. Sklo dodalo chrámu na barevnosti a dopadající paprsky světla připomínají um mistrů, kteří kdysi dávno zdobili okenní tabule svými vitrážemi v gotických katedrálách. V Kunraticích snadno strávíte příjemné odpoledne a rádi se sem vrátíte.

Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova
Autor: foto poskytla ARR - Agentura regionálního rozvoje

Více tipů najdete na crystalvalley.cz.

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny.  Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb. 

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism