„Výrazně rozšiřujeme nabídku odletů do SAE, kam budeme létat každý den, někdy i několikrát, a nabídneme přímé spojení jak do Dubaje, tak i emirátu Ras Al Khaimah. Rok od roku je u našich klientů oblíbenější Omán, kde nově kromě pobytových zájezdů nabídneme i poznávací zájezdy. Stálicí podzimní a zimní nabídky je samozřejmě Egypt, stejně jako Kanárské ostrovy, létat budeme i na dva Kapverdské ostrovy – Boa Vista a Sal,“ říká Petr Kostka z Exim Tours.

Madagaskar se otevírá

Češi začínají objevovat i nová místa. Třeba tuto sobotu vyrazil z pražského letiště první přímý spoj na exotický ostrov Madagaskar. „Zahajujeme přímé charterové lety z Prahy na africký ostrov Madagaskar, kam se nikdy dříve z České republiky nelétalo. První klienti Čedoku tak mohou objevit nádherné pláže a přírodu v oblasti Nosy Be nebo míří na některý z poznávacích zájezdů, které jsme pro ně připravili. Poptávka je jak po klasické odpočinkové dovolené v exotice, tak o okruhy, během kterých navštíví cestovatelé i hlavní část ostrova,“ tvrdí Miroslav Kubáč, ředitel charterových zájezdů Čedoku. Bez přestupu se letos z Prahy dostanete i do Dominikánské republiky, na africký Zanzibar nebo od ledna do Thajska či Ománu.

Srí Lanka se uklidňuje

Přestože varování ministerstva zahraničí před cestami na oblíbenou Srí Lanku stále trvá, situace na místě je už klidná. Tvrdí to alespoň Vladimír Kořínek, který na Srí Lance vede hotel Ladja Beach Resort. „Protesty byly poklidné a trvaly jen několik dní. Palivo na příděl se turistů netýká a problémy se zásobováním potravinami už nejsou. Největší problém ostrova teď je, že zmizeli turisté,“ říká Kořínek, který létá do Čech o situaci na Srí Lance přednášet. „Na druhou stranu turisté, kteří k nám přiletěli, si to moc užili. Turistická místa jsou prázdná a místní lidé si každého turistu doslova hýčkají,“ dodává.

Lyžaři by neměli čekat

Na podzim se nakupují i lyžařské zájezdy do Alp. V souvislosti s energetickou krizí ale cestovní kanceláře radí nakoupit je co nejdříve. Vytápění hotelů, provoz vleků a zasněžování jsou totiž energeticky náročné a provozovatelé mohou kvůli vysokým cenám energií zdražovat. „Pro klienty, kteří jezdí tradičně lyžovat do Alp, je tedy letos o to výhodnější koupit zájezd včas, a zafixovat si tak cenu ještě před chystaným zdražením,“ doporučuje Jan Bezděk z cestovní kanceláře NEV- DAMA.

Kam se na podzim ještě vydat

Vyhnout se podzimním plískanicím, které co nevidět sevřou Česko, a užít si ještě teplo a slunce na mořské pláži. Jestli to napadlo i vás a plánujete vyrazit v listopadu někam za teplem, tato čtyři místa vás určitě nezklamou.

Kapverdy

Ostrov Sal

Neokoukané místo a absolutní relax. Takový je exotický ostrov Sal s krásnými plážemi, stabilní teplotou po celý rok a perfektními podmínkami pro vodní sporty, jako je surfing nebo kitesurfing. Navíc se sem dostanete přímým letem bez přestupů a nepotřebujete žádný test ani potvrzení o očkování. „Těm, kteří touží po klidné dovolené, doporučuji nový moderní hotel Halos casa Resort ležící přímo u vyhlášené pláže Santa Maria, dokonce mu část z ní patří. Nechybí tu ani zázemí pro vodní sporty,“ doporučuje Lenka Pátek z Blue Stylu.

Egypt

Hurghada

Jestli jste v egyptské Hurghadě pár let nebyli, budete její současnou podobou mile překvapeni. Najdete tu velkou spoustu dobrých autentických restaurací a barů i řadu turistických zajímavostí, jako je třeba nové mořské akvárium. Hurghada je skvělým místem i pro rodiny s dětmi, hotelové resorty jsou velké, klidné, s kvalitním vybavením pro děti, jako jsou aquaparky, hřiště, animační programy. Jsou zde písečné pláže a moře má velmi pozvolný vstup.

„V Hurghadě doporučuji pětihvězdičkový Amc Royal Hotel & Spa. Leží u krásné písčité pláže s čistým mořem, nabízí špičkový wellness a v jeho dosahu je i mnoho nákupních možností,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Marsa Alam

Klidnější egyptská destinace je vyhledávaná všemi, kteří mají rádi šnorchlování a potápění. Převládá zde korálové podloží v moři a bohatý podmořský život lze krásně pozorovat i velmi blízko břehu, často hned z hotelové pláže. Podnikat tu můžete i výlety na čtyřkolkách do pouště. „Skvělou dovolenou strávíte v hotelu Fantazia resort, kde jsou ideální podmínky pro potápění a šnorchlování. Navíc ti, kteří cestují bez dětí, se mohou ubytovat v části hotelu, která je určena pouze pro klienty starší 16 let,“ radí Pátek.

Spojené arabské emiráty

Šardžá

Kosmopolitní velkoměsto Dubaj s nepřebernými možnostmi zážitků a zábavy pro celou rodinu, luxusní Abú Zabí nebo rozmanitý emirát Rás al Chajmá, kde můžete spojit plážovou dovolenou s výlety do přírody. Alternativou je emirát Šardžá těsně přiléhající k Dubaji. „Mezi mé nejoblíbenější hotely patří Coral Beach Resort Sharjah s nádhernou soukromou pláží a zahradou. Vyhlášené je i zdejší all inclusive s nabídkou nejen místních specialit,“ doporučuje Pátek.

 

Video
Video se připravuje ...

Nový seriál Na dosah: Prokop Pithart učí poznávat Česko. Kam vyrazit? 

Fotogalerie
16 fotografií