Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podzimní vlna covidu klepe na dveře: Virus má nový hlavní symptom, upozorňuje epidemiolog

Autor: Darina Jíchová - 
4. října 2022
17:47

Skoro 5 tisíc nových případů covidu-19 přibylo v Česku za pondělí, s podzimem nastupuje i nová vlna covidu, jak tomu bylo loni. Nejen Česko se potýká s přibývajícími nakaženými. Například Británie oznámila, že se během nastupující vlny covidu objevil i nový symptom, který „přebíjí“ klasické příznaky jako horečka či ztráta čichu, uvedl list The Mirror.

Česko za pondělí zaznamenalo 4818 nově nakažených, to je o 87 více než minulý týden, přibývá i hospitalizovaných, stoupají i reinfekce. To v Británii se objevuje v průměru kolem 7 tisíc nových případů denně. Jenže Britové nyní bojují s jiným problémem, ten představuje nový symptom covidu. Podle některých odborníků je už v současné době státní zdravotnický systém (NHS) na kolenou, a to podzimní a zimní vlna nemocí ještě pořádně nezačala.

Experti varují, že nadcházející růst případů covidu může být devastující, situaci může zhoršit nedostatečné testování, zvláště když se zdá, že se země potýká s další variantou nákazy. Tato forma je schopná obejít imunitu vytvořenou po očkování. Současná data ukazují, že v Británii stouply denní příbytky nákazy o 14 procent. To je největší skok od léta.

Nový příznak: Bolest v krku

Epidemiolog Tim Spector navíc uvedl, že se vyskytuje nový dominantní symptom, Spector je spoluvývojářem covidové monitorovací aplikace ZOE, právě pomocí ní lidé mohou hlásit nové příznaky. Novým příznakem je bolest v krku, která dříve k symptomům pojícím se s covidem nepatřila. „Spousta lidí se stále řídí vládní příručkou, jejíž data, co se příznaků týče, jsou nepřesná,“ komentoval virolog Lawrence Young. To dokazují i záznamy ze ZOE, dvě třetiny nakažených si stěžují právě na bolest v krku.

„Horečka a ztráta čichu se nyní objevují jen velmi zřídka, většina lidí – hlavně senioři, si nemyslí, že mají covid, když je teď bolí v krku. Myslí si, že se jen nachladili a nejdou se testovat,“ uvedl Young. Upozornil, že Británie je na prahu nové vlny koronavinu. „Vypadá to, že jsme na začátku další vlny, a tentokrát napadá lidi jinak, než ty předchozí vlny,“ objasnil. Od počátku pandemie platilo, že hlavní symptomy byly horečka, dušnost a ztráta čichu, případně chuti. Nynější vlna to mění.

Spector doplnil, že tato nová subvarianta mutace omikron je schopná „obejít“ imunitu vytvoření po očkování. „To by mohlo vést k pořádným problémům s tím, jak se blíží zima,“ domnívá se epidemiolog. „Poslední hřebíček do rakve nemocnic,“ přední lékaři se obávají, že nemocnice nezvládnou podzimní vlnu, pokud se naplní prognózy Younga a Spectora.

Young následně vysvětlil, že v současné době se šíří dvě subvarianty omikronu, jde o formy BA.2.75.2 a BQ1.1. Zatím to vypadá, že tyto formy jsou schopny vyhnout se obranné reakci imunitního systému. „Zjistili jsme, že virus – covid – se vyvíjí a adaptuje na reakce imunitního systému, je schopen obejít ochranu po očkování či infekce, kterou lidé prodělali,“ řekl virolog.

Co vzbuzuje obavy?

„Asi největší obavy vzbuzuje to, že nové varianty jsou nakažlivější – způsobují nárůsty počtů nakažených. Na jednu stranu se toto dá očekávat, na druhou stranu to jasně ukazuje, že rozhodně nejsme z nejhoršího venku… Bohužel,“ přispustil Young s tím, že „covid s námi ještě neskoncoval“. Dalším problémem je nedostatečné testování. Podle Younga Británie „oslepla“ v otázce pandemie. „Sundali jsme nohu z plynu, hlavně u testování. Zjistit, co nás čeká, můžeme jen sekvencováním PCR testů, a to se nikam nehýbe, na rozdíl například od loňského podzimu,“ dodal.

Young je toho názoru, že problémem je i cena testování. „Lidé onemocní různými variantami, ale my to nezjistíme, protože nemáme bezplatné testování. V tom vidím problém. Další překážkou je ekonomický tlak. Nemyslím si, že si lidé budou brát nemocenskou nebo volno, pokud jim nebude dobře,“ sdělil tisku Young. Oba specialisté, Young a Spector, naléhají na vládu, aby vydala novou proaktivnější zprávu o zrychleném šíření covidu. Young by uvítal i nošení roušek.

Video  Jaké jsou nové varianty covidu?  - Videohub
Video se připravuje ...

diskutujici ( 5. října 2022 05:02 )

Takže chřipečka.

spania ( 4. října 2022 19:43 )

A kdo za to všechno může? Vláda! Všechno vzali na lehkou váhu,protože se lidi bouřili!Přestali lidi testovat,pak začaly být testy zpoplat­něné,­přes­talo se testovat v zaměstnání,mohlo se všude chodit,jezdit a lidi byli jak utržení ze řetězu.Nemohli loni k moři?Tak letos musí aspoň 3x!Situace je dnes taková,že lidi chodí nakažení covidem do práce,pokud úplně nechcípají a každému je to jedno.V práci je všude málo lidí,ale noví se nepřijmou,takže ti,kteří jsou ještě aspoň trochu schopni,chodí do práce a makají každý aspoň za 2 další lidi,kteří chybí,dokud sami nepadnou.Vláda by měla vidět skutečnost jak to vlastně všechno vypadá v realitě života.Nikdo z nich to neví,ani vědět nechce.Takhle se toho covidu nikdy nezbavíme.Chybí zodpovědnost a pevné zásady pro všechny.

žanyn ( 4. října 2022 18:49 )

Covid, Ukrajina, ruské harašení atomem, nastávajíví krize, nepřipomíná vám to něco z Bible či oné spousty proroků? Je toho najednou nějak moc. Ale to nejhorší - všeobecná nenávist mezi národy i lidmi a neochoda se nějak dohodnout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa