Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejen únava a dušnost. Covid ničí trávení, bolesti břicha přichází i po prodělání, varuje nová studie

Autor: Kristýna Beránková - 
14. srpna 2022
05:20

Nejen únava a dušnost. Prodělaný covid může poškodit také trávicí soustavu. Potvrdila to studie amerických vědců. Bolesti břicha, zácpa či nevolnost trápí podle výzkumu až 16 procent těch, kteří koronavirus porazili.

Příznaky tzv. dlouhého covidu, tedy problémů, které zůstávají, i když člověk přemůže akutní infekci, můžou zahrnovat i problémy se zažíváním. Odborníci programu COVID Activity Rehabilitatio na americké Mayo Clinic zjistili, že pacienty trápí nevolnosti, snížená chuť k jídlu a těžká zácpa, a dokonce i potravinová intolerance (nesnášenlivost některých potravin – pozn. red.).

Zácpa i průjem

Problémy s trávicím traktem mělo sto dní po překonání covidu 16 procent pacientů. „Vědci zjistili, že se u nich vyskytovaly stavy známé jako poruchy interakce mezi střevem a mozkem. Mezi příznaky s tímto stavem patří pálení žáhy, problémy s polykáním, syndrom dráždivého tračníku, zácpa, průjem, nadýmání,“ uvádí Státní zdravotní ústav, který na studii upozornil.

Poškození nervů?

Jak přesně covid-19 trávení poškozuje, není zatím jasné. Sliznice střev disponuje velkým množstvím receptorů, které virus využívá k napadání buněk. Celkový zánět způsobený infekcí může také narušit normální střevní bakterie, případně mohou být poškozeny i přímo nervy trávicího systému.

Letní vlna covidu u konce ?

Už se to zlomilo! Testy v Česku v neděli odhalily 279 nových případů covidu, o 44 méně než před týdnem. Počet nakažených klesl v mezi týdenním srovnání pojedenácté v řadě. Letní vlna je tak zřejmě za svým vrcholem. Kromě nových případů nákazy hygienici v neděli odhalili ještě 84 podezření na opakovanou infekci novým typem koronaviru.

O týden dříve jich bylo 92. Ubylo také hospitalizací, a to zhruba o pětinu na 899 případů. V nemocnicích tak leželo v neděli nejméně pacientů s covidem za poslední dva týdny.

Video  Imunolog Hořejší o letní vlně covidu: Nakažených je mnohem víc, šíření rychlé, ale je i dobrá zpráva  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

KORONAVIRUS V ČESKU I VE SVĚTĚ
16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

boier ( 14. srpna 2022 09:30 )

Počty nesouhlasí, například my jsme měli Covid oba , nehlasili jsme to . Mezi lidmi je daleko více nakažených .
Průběh jsem měl velmi těžký a špatně se ž toho dostávám.

boier ( 14. srpna 2022 09:29 )

Covid chytite í když jste očkování, jde o to jak bude průběh nemoci .

Jirik-ta ( 14. srpna 2022 07:21 )

Jirik-ta ( 14. srpna 2022 07:19 )

Průšvihy první republiky
Kdo má peníze, chce i moc, kdo má moc, chtěl by mít i peníze. A většinou tak lidé z politiky a byznysu mají obojí.

BobyNo1 ( 14. srpna 2022 06:04 )

Čtvrtou (nebo kolikátou už) tečku v Blesku už nedoporučují? Nedávno chřipka či covid skosil(a) celou várku mých příbuzných - bez ohledu na to, kdo byl očkován 2x nebo vůbec (1x nebo 3x nikdo).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa