Území Malediv se z 80 % nachází méně než metr nad mořem a vědci předpovídají, že by se souostroví mohlo za několik desítek let ztratit v Indickém oceánu. To z jeho obyvatel dělá jeden z nejohroženějších národů na světě.

Video
Video se připravuje ...

Mozek plující na vodě: První plovoucí město bude na Maledivách  DutchDocklands Maldives

„Pokud postavíme město, které bude na vodě plout, budou jeho základy stoupat společně s hladinou. To by pro více než půlmilionovou maledivskou populaci mohlo být novou nadějí. Místní lidé se díky tomu nestanou klimatickými uprchlíky,“ přiblížil Koen Olthuis, zakladatel společnosti Waterstudio, která projekt vymyslela a se stavbou budov na vodě má nemalé zkušenosti – za posledních 20 let navrhla přes 300 bytových domů, kancelářských budov i zdravotních středisek, a všechny stály na vodní hladině.

Přirozená obrana

Jakmile stavitelé dostanou ostrůvky do zamýšlené polohy, připojí je k velkému podvodnímu betonovému trupu, který je pomocí teleskopických ocelových chůd přišroubovaný k mořskému dnu. Korálové útesy v okolí by měly fungovat jako přirozená obrana proti vlnám a zajišťovat konstrukcím stabilitu.

V budoucnu by se do plovoucího města mohlo nastěhovat až 20 tisíc obyvatel. A protože zde nebudou chybět ani hotely, butiky a restaurace, budou zde vítáni také turisté.

Upevnění

S nastěhováním mohou zájemci o bydlení počítat už začátkem roku 2024. Úplné dokončení plovoucího města je plánované na rok 2027 a vedle obytných prostor bude zahrnovat také restaurace, obchody nebo školy. Ceny domů se budou pohybovat od 250 000 USD (5,8 milionů korun).

Fotogalerie
8 fotografií