Madeira je momentálně jedno z nejbezpečnějších míst v Evropě, co se týče nákazy Covid-19. Testy na letišti po příletu jsou bezplatné: hradí je madeirská vláda. Portugalská Madeira patří do Evropské unie.

Perla Atlantiku

Na lidmi neobydlenou Madeiru se Portugalci vylodili už v roce 1419. Od Afriky je ostrov vzdálen 545 km a 978 km od Portugalska. Rozloha velmi hornaté Madeiry je 741 km2. Nádherné scenérie se před vámi objeví ve vnitrozemských horách, přičemž průměrná nadmořská výška je krásných 1371,6 m. Z nejvyšších vrcholů ostrova Pico Ruivo (1862 m) a Pico do Arieiro (1853 m) zažijete nezapomenutelné východy slunce.

Madeira: smaragdový ostrov věčného jara se samými superlativy.
Autor: Čedok

Na ostrově se vyskytuje unikátní flóra: na 700 druhů květeny, kapradin, různé druhy jalovce a vavřínu. Nikde jinde neuvidíte v takovém množství kvést orchideje, lilie, magnolie a azalky. Vavřínový les byl v roce 1999 zařazen k světovému dědictví UNESCO. Uchvacující příroda vás na Madeiře obklopuje doslova na každém kroku.

Madeira: smaragdový ostrov věčného jara se samými superlativy.
Autor: Čedok

Pro Madeiru jsou typické zavlažovací kanály, kterým se říká levády. Podél levád vedou fantastické turistické trasy, které by neměly ujít vaší pozornosti. Celková délka levád není upřesněná, ale odhaduje se na 2400-5000 km. Součástí levád je i 40 km tunelů.

Polovina madeirské populace (ostrov má celkově kolem 260 tis. obyvatel) je soustředěná pouze na 7 % rozlohy ostrova. Hlavním městem je 112 tisícový Funchal. Pro jeho architekturu se mu přezdívá malý Lisabon a projdete ho za jediný den.

Madeira: smaragdový ostrov věčného jara se samými superlativy.
Autor: Čedok

Ale nemyslete si, že Madeira je pouze o pěších túrách. Je taky hodně o odpočinku. Návštěvníci i starousedlíci milují zdejší přírodní pláže a “jezírka” na břehu oceánu. Jestli si někde na téhle planetě máte odpočinout tak dobře, aby z vás odpadla tíha všedních dní, nejpravděpodobněji k tomu dojde právě na Madeiře.

Madeira: smaragdový ostrov věčného jara se samými superlativy.
Autor: Čedok

Ostrov uchvátí nejen nadšence do golfu

Madeira má dvě golfová hřiště. Santo da Serra je umístěno v lese, téměř 700 m nad mořem a pravidelně hostí významné evropské turnaje. Druhé hřiště bylo otevřeno v roce 1993 a najdete ho pouhých 15 minut jízdy od hlavního města Funchalu. Láká vás raději paragliding, horská kola, jízda na koni nebo tenis? Vybírat si můžete i z nepřeberného množství vodních sportů jako jsou vodní lyže, surf, potápění, vodní skútr, vodní banán apod. Výborné jsou zde i podmínky na rybolov. Ještě váháte, jestli se na Madeiru podíváte?

Na Madeiře můžete poznávat, objevovat, zkoušet různorodé aktivity, nebo se pohádkově zrelaxovat. Podívejte se na pobytové a poznávací zájezdy od Čedoku a buďte si jistí, že na Madeiře se nudit nebudete.