Jak získat víza do Vietnamu?

Jednoduše elektronicky na https://www.immigration.gov.vn. Je to velmi pohodlné, do tří dnů byste měli mailem dostat odpověď. Cena za jeden vstup na měsíc pro jednu osobu je nyní cca 25 USD, ale požádáte-li o víza pro skupinu, cena na osobu se snižuje.

Očkování a léky na cestu

Žádné očkování do Vietnamu pro cestující z Evropy není povinné, doporučená je žloutenka typu A i B a břišní tyfus a pokud jedete na sever do hor, chraňte se proti malárii. Pohodlné (protože krátké) je užívání Malaronu. Bere se pár dní před cestou a pár dní po ní. Předpokládáme, že povinná očkování z ČR, zejména tetanus, cestovatel má.

Další očkování je vhodné konzultovat s odborníkem na cestovní medicínu, který má přehled o výskytu chorob v průběhu sezony na různých částech území.

Prevencí cestovatelských průjmů je užívání tablet Bion.

Komáři přenášejí horečku dengue, jejíž epidemie opakovaně propuká. Není pro jinak zdravého člověka smrtelná, nicméně je velmi nepříjemná a očkování neexistuje. Proti komárům je nutné chránit se repelentem (kupte si jej až na místě) a vhodným oděvem s dlouhými rukávy a nohavicemi.

Na cestu se vybavte běžnými léky proti horečce, průjmu, bolestem a desinfekcí, přípravky na alergii a všemi dalšími léky, které při známých potížích užíváte.

Pojištění

Kvalitní cestovní pojištění je nezbytné. Ve Vietnamu není síť zdravotnických zařízení a lékáren evropské úrovně a buďte připraveni, že za veškerá ošetření a léky se platí na místě v hotovosti, přestože se nejspíše dočtete, že platí mezivládní dohoda o poskytování bezplatné zdravotní péče. Ministerstvo zahraničních věcí na svých stránkách přímo doporučuje při závažnějších zdravotních potížích ve Vietnamu, obracet se spíše na zahraniční kliniky ve větších městech, nebo rovnou odcestovat do Bangkoku či Singapuru.

Cestovní pojištění by mělo zahrnovat náklady na léčení, ošetření, zásah záchranné služby a převoz do nemocnice i domů. Pojistěte si také úraz, zpoždění zavazadel a zpoždění letu a odpovědnost za škodu. Vzhledem k velké vzdálenosti a cenám volte vždy vyšší pojistné limity, a pokud lze sjednat asistenční služby jako například u Kooperativy, neváhejte a pár korun si připlaťte. Asistenční služby jsou na telefonu dostupné 24/7 a poradí vám jak postupovat v případě potíží, zajistí tlumočníka na telefonu, pokud je třeba, anebo pomohou při složení kauce v případě neúmyslného porušení zákonů. Pojištění lze sjednat online i přes telefon a klidně na poslední chvíli.

Objevte krásy Vietnamu
Autor: Kooperativa pojišťovna

Jak se domluvíme?

Angličtina bohužel není samozřejmost. Jakmile opustíte hlavní turistické trasy, nezbývá, než spoléhat na vlastní improvizační schopnosti. Vietnamština je češtině velmi vzdálený tónový jazyk, s nímž si ani Google Translator neporadí. Naučte se několik základních slovíček, kterými projevíte zdvořilou snahu o přiblížení k místním lidem a stáhněte si šikovnou aplikaci SayHi, která má hlasové výstupy a pomůže vám v obtížnějších situacích.

S cestovkou nebo sami?

Vietnam je velká velmi pestrá země s řadou velkolepých a jedinečných přírodních lokalit. Po přístupných vyhlášených místech vás provezou cestovní kanceláře a to jak české, tak ty vietnamské. Vietnamské cestovky mají výhodu větší místní znalosti a jazyka, ale zase u nich budete obtížně cokoli reklamovat. Zásadní výhoda organizovaných zájezdů spočívá v tom, že klient není v nejistotě, co bude jíst, kde bude spát a zda opravdu uvidí to zajímavé, za čím přijel.

Vietnam je ale také ještě další obrovské území bez infrastruktury, s krásnou přírodou a lidmi žijícími tradičním způsobem. Poznávání země po nevyšlapaných stezkách chce srdce dobrodruha, který snese nepohodlí, je schopen improvizovat a umí se postarat sám o sebe. Pro individuální cesty se jeví jako nejlepší plán vždy dojet veřejnou dopravou kam až se dá a pak na místě zapůjčit skútr, moped nebo kolo a zkoumat další dostupné oblasti, především ty neinzerované a skryté. Ne všechny cesty jsou vyznačeny v mapách, to vám nejlépe poradí místní průvodce, na jehož rady vždy dejte. Nemuseli byste totiž správně odhadnout vzdálenost do další vesnice, stav silnice, ani vývoj počasí. Zároveň je dobré seznámit se s triky vietnamských podvodníků, které na turistech často uplatňují.

Po příjezdu do Vietnamu můžete na místě využívat místních cestovních kanceláří ke kratším, například dvoudenním výletům. Jsou místa, kde je návštěvnost přísně regulovaná a individuálně se tam dokonce vůbec nedostanete, přesto by byla škoda se tam nepodívat.

Jedním z takových míst je zátoka Ha Long.

Nejnavštěvovanější místa

Sapa, jedno z top 10 míst, horské středisko na severu země, dříve oblíbené francouzskými kolonizátory, po nichž tu zůstala řada architektonických stop. Členitá horská úbočí s fotogenickými rýžovými poli jsou domovem místních etnik, s jejichž příslušníky se můžete setkat například na pravidelných vyhlášených trzích. Sapa je výchozím bodem pro výlet nebo trek (záleží na tom, zda pojedete lanovkou, či půjdete po svých) na nejvyšší horu Fansipan (3143 m n. m.).

Údolí Mai Chau je z Hanoje dostupnější než Sapa, přitom je tu méně turistů. Jsou tu nádherné skály a jeskyně, pro evropany šokující a krásné.

Zátoka Ha Long je jedním z divů světa, skalní útvary vystupující příkře z vody tvoří prostředí jak z fantasy filmu.

V národním parku Phong Nha, zapsaném na seznamu UNESCO se pod nenápadnými skalkami skrývá rozsáhlý systém krasových jeskyní, včetně té největší na světě – Hang Son Doong.

Starobylé město Hue bývalo sídlem královské dynastie.

Hinduistickému chrámovému komplexu My Son se někdy říká „vietnamský Angkor Vat“.

Ve městě Da Nang je mezinárodní letiště a snadno se odsud dostanete do starobylého Hoi An. V okolí jsou krásné pláže, ale také velké množství turistů.

Další z hlavních turistických center je město Quy Nhon. Kromě krásných pláží tady turisté naleznou i velké množství restaurací, barů a dalších podniků, v nichž bují noční život.

Rájem amatérského potápění je Nha Trang se svými snadno dostupnými podmořskými jeskyněmi, barevnými rybkami a korálovým útesem.

Celoročně příjemné klima dělá z města Da Lat ráj květin. Turisté sem jezdí za nádhernými vodopády, ke kterým je odsud blízko.

Další středisko, kam se jezdí především kvůli nádherným plážím a hezkému koupání je Phan Thiet. Konají se zde proslulé rybí trhy a určitě ochutnejte kraby a langusty pečené přímo na pláži.

V Cu Chi můžete navštívit pár desítek metrů z celkem 200 km dlouhého systému pozoruhodných chodeb a tunelů vybudovaného v době vietnamské války v minulém století. Zde se lidé schovávali a normálně žili. Dnes vám tu předvedou pasti na nevítané návštěvníky a další zachované detaily z válečné reality.

Zklidnění vám může přinést blízký chrám Tay Ninh, jenž je manifestací náboženského směru zvaného caodaismus.

Kdo neviděl řeku Mekong, její deltu a život na ní, jako by ve Vietnamu ani nebyl. Plovoucí vesnice, trhy, městečko Can Tho a také nevídané množství a druhy ptactva, to je skutečný Vietnam.

Řadu turistů na Phu Quoc jistě přiláká nejdelší lanovka na světě, zapsaná v Guinessově knize rekordů. Vede na ostrov Hon Thom a na osmi kilometrech délky ji podpírá pouze šest sloupů.

A ano - také Hanoi a Ho Či Minovo město, charismatické metropole pulsující kolem starobylých pagod, města, kde se dobře jí, jako ostatně v celé zemi.

Další vyčerpávající informace poskytne podrobný průvodce Vietnamem v češtině na stránce vietnamista.cz.

Objevte krásy Vietnamu
Autor: Kooperativa pojišťovna

Buďte připraveni na všechno, i na zklamání

Vietnamci jsou velmi přizpůsobiví, pracovití a rychlí. Na místech, kde byl ještě loni tropický ráj, můžete letos nalézt nekonečné staveniště turistických resortů. Buďte na to připraveni, pokud se chystáte třeba na ostrov Phu Quoc. Tam jsou ještě dalším megaproblémem odpadky. Žádná cestovní kancelář do svých katalogů nenafotí pláže se stavební sutí a hromadou odpadu, ale věřte, že taková je realita posledních dvou sezon. Nechcete-li být nepříjemně překvapeni, hledejte ubytování až na místě.

Ve Vietnamu je také řada míst, na která se jako turista nedostanete, někam dokonce nesmí ani sami Vietnamci. Jde zejména o hraniční území s Čínou. Dále má vietnamská vláda snahu chránit některá dosud nenavštívená původní etnika v odlehlých oblastech a také některé unikátní přírodní lokality, u nichž existuje obava, že by velký příliv turistů znamenal jejich zkázu. Vřele doporučujeme všechny zákazy respektovat. 

Užijte si dovolenou snů!

Fotogalerie
12 fotografií