Než sem vyrazíte, nezapomeňte do batohu přihodit dvě věci – pláštěnku, protože bez ní budete během několika desítek vteřin úplně mokří, a cestovní pas. Vodopády totiž leží přímo na hranicích Brazílie a Argentiny a volný pohyb na obou stranách vám zajistí právě cestovní pas. 

Vodopády Iguacu – proslulé svojí silou

Vodopády Iguacu jsou svojí silou proslulé. Jejich nejslavnější částí je takzvaný Ďáblův chřtán, úzký kaňon, do kterého s ohromným hukotem padá voda, která vytváří neprostupnou clonu vodní tříště. Vidět za ní není, a tak není divu, že právě do těchto míst situovali místní domorodci vchod do pekla.

Sílu vody poznáte i tady: Nejslavnější superpřehrada světa: Hoover Dam s pekelnými tunely

Ďáblův chřtán si člověk může prohlédnout z téměř bezprostřední blízkosti – buď z některé z lávek, které k němu vedou, nebo z paluby člunu, který k jeho patě vyplouvá několikrát do hodiny.

Pod vodopády se člověk může procházet po kilometrech lávek a mostků, v bezprostřední blízkosti mas vody.
Autor: ESO travel

Už jsme to zmiňovali – vodopády leží na hranici dvou států – Argentiny a Brazílie. Z brazilské strany jsou prý vodopády na pohled ze břehu krásnější – i proto, že je tři kilometry široký pás vodopádů vidět v celé své šířce. Na argentinské straně je ale zážitek „interaktivnější“, člověk se tady k vodopádům dostane blíž.

Březen je pro návštěvu ideální

Vodopády Iguacu jsou širší než Viktoriiny a vyšší než ty na Niagaře. Celý komplex tvoří v období dešťů, kdy jsou vodopády nejmohutnější, asi tři stovky jednotlivých vodopádů, v období sucha klesá jejich množství na polovinu. I proto velmi záleží na tom, kdy se na výpravu do nitra pralesa vydáte.

Kam jinam v březnu? Jarní dovolená levně: Frčí poznávací zájezdy - New York za tři dny a velmi levné Mexiko 

To nejlepší období prý nastává právě teď. V březnu totiž končí období sucha a začíná období dešťů. Desítkami vodopádů se v tomto období valí asi 6500 kubíků vody za sekundu (což je mimochodem více než dvacetkrát vyšší průtok co v období sucha). Zároveň je ale pro návštěvu vodopádů ještě ideální počasí, bez velkých srážek. 

V období sucha mají vodopády objem jen okolo tří set kubických metrů, ten v období dešťů ale narůstá až na 6500 kubíků.
Autor: ESO travel

Jedinou kaňkou na kráse v tu chvíli budou už jen velké skupiny turistů. I proto je lepší, když si člověk přivstane a z nedalekého Foz do Iguacu se nechá taxíkem, nebo autobusem, přivézt už brzy ráno. To budou vodopády jenom jeho… a těch, kteří jsou ubytováni v unikátním hotelu, který stojí přímo nad vodopády.

Poslouchejte jejich hukot hotelovém pokoji

Moderní budova rozhodně nedává tušit, že se s její stavbou začalo už v roce 1939. Kvůli problémům ale bylo hotovo až o téměř dvacet let později, hotel byl pak slavnostně otevřený v roce 1958. Mimochodem – tehdy hotel stál na nechráněném území, dnes ale leží v srdci národního parku.

Kde do toho praštit? Máme pro vás tipy na nejlepší svatební lokality světa!  

Rozlehlá stavba v koloniálním stylu byla už od počátku cílem těch, kteří neměli hluboko do kapsy. Po nákladné rekonstrukci v roce 2009 je pobyt v tomto hotelu ale exklusivní záležitostí. Obrovský bazén, sluneční terasa a luxusní bungalovy ukryté v tropické zahradě.

Hotel Das Cataratas stojí v bezprostřední blízkosti vodopádů – je to jediná stavba uvnitř národního parku na brazilské straně.
Autor: http://www.hoteldascataratas.com/

Celý den na vyhlídkové terase

Součástí hotelu jsou i vyhlídkové terasy, ze kterých můžete vodopády sledovat klidně celý den, téměř v soukromí, protože na ně mají přístup jen hoteloví hosté. A pokud by vám i toto bylo málo, pak můžete zvednout telefon a na recepci si objednat let soukromou helikoptérou přímo nad vodopády. Stačí jen mít dostatečný obnos.

Jinak jsou vodopády nejsnáze dostupné z brazilského města Foz do Iguacu , kam se za vodopády nejčastěji létá z jiných velkých brazilských měst. Pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy, se pak ještě nabízí cesta autobusem z Ria – ta ale trvá více než 24 hodin.

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů

Vodopády Iguacu a Búzios 

Užijte si pobyt v Rio de Janiero, vydejte se do džungle za vodopády Iguacu a na závěr prožijte pár dní na plážích luxusního letoviska Búzios, kam jezdila na dovolenou i diva Brigitte Bardot!

Autor: ESO travel
 
Velký okruh Brazílií 

Poznejte tajemná zákoutí Amazonie, chyťte si vlastní piraňu, nechte se okouzlit nejkrásnějším městem světa, kterým je Rio de Janiero. 14denní poznávací zájezd po fascinující Brazílii. Podrobnosti zde!

 
Autor: ESO travel
Velký okruh Argentinou! 

Ostré štíty velehor, telící se ledovce, velryby, pampa v kombinaci s návštěvou nejjižněji položeného města planety - úchvatné zážitky na celý život.

 
 
Autor: ESO travel