Do manželství se hrneme víc, ale své vklady si rádi „pojistíme“

Cynik by mohl namítnout, že si Češi vykládají pořekadlo „peníze budou, my nebudem“ tak trochu po svém. V roce 2017 jsme totiž pokořili hned dva rekordy. Konalo se u nás nejvíce svateb za posledních 10 let a zároveň se tento rok vepsal do historie i počtem předmanželských smluv. Sepsalo se jich nejvíce od roku 2014, kdy začala Notářská komora tyto dokumenty sčítat.

V ČR se uspořádalo v roce 2017 celkem 52 567 svateb a předběžné výsledky za loňský rok ukazují, že rostoucí tendence trvala minimálně až do první poloviny roku 2018. Předmanželských smluv se při tom sepsalo přes 10 000. Zhruba každý 5. pár se tak potkal nejen u oltáře, ale také u notáře. Vedly je k tomu především dluhy partnera nebo nepříjemné zkušenosti s dělením majetku v předchozím manželství.

Ne každý zná finanční situaci partnera

Některé páry mají jedno společné konto, jiné si nechávají své vlastní účty. Výjimkou ale nejsou ani situace, kdy manželé využívají celkem tři běžné účty. Z jednoho hradí společné náklady, jako jsou nájem, poplatky za energie nebo benzín, zbylé dva si pak ponechávají pro soukromé účely. Zajímavé ale je, že ne u všech Čechů žijících v páru platí, že znají finanční situaci toho druhého.

Evropský průzkum agentury Ipsos z roku 2014 ukazuje, že je třetina Čechů tak trochu tajnůstkářská. Celých 33 % respondentů souhlasilo s tím, že je normální, když před sebou mají partneři tajemství, která se týkají jejich financí. Vlastnictví tajného běžného nebo spořicího účtu, o kterém jejich partner neví, pak přiznala dokonce pětina Čechů.

Některé páry mají dokonce 3 běžné účty. Jeden na společné výdaje a pak dva pro soukromé účely.
Autor: BNP Paribas Personal Finance SA

Muži uspoří o 2300 Kč měsíčně víc. I díky vyššímu platu

Odkládáte si trochu peněz z výplaty stranou? Pak patříte mezi 73 % lidí, kteří si tvoří finanční rezervy. Počet osob, které takto myslí na zadní vrátka, navíc stoupá. Loňský průzkum České bankovní asociace (ČBA) ukázal, že se meziročně navýšil o 13 %. Mnoho manželů i nesezdaných párů ukládá peníze na spořicí účet. Ten jim peníze zúročí a zároveň nemusí v případě potřeby na jejich vyplacení dlouho čekat.

Spořicím účtům navíc přeje aktuální politika ČNB. Ta v roce 2018 hned několikrát zvýšila úrokové sazby. A na to reagují i některé komerční banky: rostoucími úroky na „spořácích“.

Například spořicí účet od Hello bank! nabízí úrok 1,5 % ročně až do výše 300 000 Kč. A to bez nutnosti splnění dalších podmínek, jako jsou například minimální výše měsíčních vkladů nebo využívání dalších produktů banky. Zároveň se k němu nevážou žádné další poplatky a prostředky máte v případě potřeby k dispozici prakticky hned.

Průzkum ČBA také ukázal, že si lidé odkládají stranou v průměru 5 000 Kč měsíčně. Spořivější jsou přitom muži – průměrně odkládají 6 000 Kč, ženy „jen“ 3 700 Kč. Velkou roli samozřejmě hrají věk, dosažené vzdělání a příjmy jedince. Ženy si mnohdy tvoří menší úspory proto, že nevydělávají tolik co muži.

Ženy měsíčně uspoří méně než muži. Obvykle proto, že méně vydělávají.
Autor: BNP Paribas Personal Finance SA

Rizikové půjčky lákají spíše muže

Zatěžkávací zkouškou vztahu je často společná půjčka. Že se Češi úvěrů nebojí, potvrdil i loňský lednový průzkum společnosti NMS Market Research pro Českou bankovní asociaci. Z něho vyplynulo, že dvě třetiny Čechů mají nějakou zkušenost s úvěrem a 27 % jich půjčku právě splácí. Ne všichni se ale zaobírají možnými riziky a někteří se zadlužují bez rozvahy i u společností, které můžeme označit za úvěrové predátory.

Dobrým vodítkem při výběru poskytovatele půjčky je kupříkladu Index zodpovědného úvěrování, rozsáhlá analýza, kterou připravuje nezisková organizace Člověk v tísni. Index hodnotí dílčí parametry, jako jsou cena úvěru, náklady při prodlení, transparentnost a komunikace. Výsledkem je žebříček finančních institucí se zodpovědným přístupem. Na předních příčkách se v něm objevují nejen „tradiční“, ale i moderní a menší banky, jako jsou Hello bank!, mBank nebo Airbank.

Mimochodem, z výsledků už zmíněného průzkumu NMS Market Research vyplynulo, že sklony k rizikového půjčování má téměř každý 3. Čech splácející úvěr. Ve skupině rizikově si půjčujících jsou pak daleko častěji zastoupeni muži než ženy.

Reprezentativní příklad:

Úvěr ve výši 260 000 Kč: trvání úvěru 79 měsíců, měsíční splátka 4 231 Kč, roční pevná úroková sazba 7,90 %, RPSN 8,19, celková částka splatná klientem 334 249 Kč, poplatek za uzavření smlouvy 0 Kč. Parametry jsou informativní a mohou se měnit dle aktuálního posouzení klienta bankou. Neposkytujeme „radu“ ve smyslu § 85 zákona o spotřebitelském úvěru ani úvěry v cizí měně. Spotřebitel je povinen sdělit bance nebo zprostředkovateli úvěru úplné a pravdivé informace nutné pro posouzení úvěruschopnosti, jinak úvěr banka neposkytne. Touto reklamou nevzniká právní nárok na poskytnutí úvěru.

Spotřebitel je povinen sdělit poskytovateli úvěru nebo zprostředkovateli úvěru úplné a pravdivé informace nutné pro posouzení úvěruschopnosti. Pokud tuto povinnost spotřebitel nesplní a poskytovatel proto nebude schopen posoudit jeho úvěruschopnost, spotřebitelský úvěr neposkytne.

Doba splácení Hello půjčky se pohybuje od 6 do 120 měsíců. Maximální RPSN je 16,35 %.

Zdroje:

https://www.czso.cz/csu/czso/svateb-pribyva

https://www.czso.cz/csu/czso/prace_a_mzdy_prace

https://www.czech-ba.cz/cs/spotrebitelske-zadluzovani-cesi-se-zadluzuji-predevsim-nakupem-zbozi-na-splatky

https://www.finance.cz/519126-prumerna-mzda-2019-cr-eu-nemecko-rakousko/

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/exekuce-predmanzelska-smlouva-exekutori-dluhy_1809121200_jgr

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/predmanzelske-smlouvy-rekord-10-tisic-notarska-komora_1801160700_ako

https://www.novinky.cz/finance/466034-cesi-konecne-tvori-financni-rezervy-jak-dlouho-jim-vystaci-ale-netusi.html

https://www.novinky.cz/finance/361583-petina-cechu-si-pred-partnerem-uliva-penize-na-tajny-ucet.html