Není tomu tak dávno, kdy bylo téměř jedno, zda jste měli peníze uloženy na spořicím účtu té či oné banky. Většina jich nabízela téměř nulové úroky, půl procenta už byl velký úspěch. Dnes se ale věci obrací k lepšímu a banky konečně začaly sazby zvedat. 

Úrok 3 % od Raiffeisenbank stále nikdo nepřekonal

Už nějaký ten pátek jedničkou na trhu je Raiffeisenbank. Banka nabízí spořicí účet s úrokem až 3 %, avšak úrok náleží pouze:

-        při zůstatku do 150 000 Kč

-        pro nové klienty

-        po dobu 6 měsíců

Dvouprocentní sazbu pak mohou nováčci získat v ING Bank a v Komerční bance. Atraktivní úrok na ING kontu ale platí také jen po dobu prvních šesti měsíců, u Spořicího konta Bonus Invest od KB je zas nutné spojit spoření s investováním, pak získáte sazbu 2 % pro vklady až do výše 3 000 000 Kč, a to do konce roku 2019.

Pozor na rozdíly v základních a bonusových úrokových sazbách

Většina bank, která zvyšuje úroky, se rozhodla držet laťku mezi 1-2 %. Tyto sazby nejsou časově omezeny, zároveň ale nejsou pro všechny. Trinity bank nabízí úrok 1,58 % pro prvních 8 tisíc nových účtů.

Bonusovou sazbu navyšuje i Air Bank, a to z 1 % na 1,3 %, základní sazba ale zůstává nulová. Pokud tak chcete u Air Bank získat vyšší úročení, je nutné zaplatit alespoň pětkrát za měsíc kartou. Aktivitou podmiňuje lepší zhodnocení také Equa bank. Klienti, kteří chtějí, aby se jim zůstatek do 200 000 Kč úročil 1,2 %, musí zaplatit třikrát za měsíc platební kartou.

Podmínky a zase podmínky. Jsou vůbec banky, které dají vyšší úrok každému?

Ač se to zdá jako utopie, najdou se i banky, které navyšují úrokové sazby bez podmínek. Není nutné tak být mezi prvními, novým klientem, investovat do vybraných investičních produktů a ani pravidelně v obchodě platit kartou.

A o koho se jedná? O Hello bank!, kde aktuálně získáte úrok 1,5 % pro vklady do 300 000 Kč, o Banku CREDITAS úročící zůstatek nad 750 000 Kč sazbou 1,3 % a o MONETA Money bank spořicí účet, který nabízí úrok 1,2 % pro vklady do 500 000 Kč.

Výběr nenechte na náhodě. Porovnávejte a chtějte nejlepší výno

Je patrné, že díky aktivitě bank rozdíly v úrokových sazbách narůstají. Zatímco někde tak lze získat 2 až 3% úrok, jinde vám dají sotva 0,5%  zhodnocení. Pokud tak chcete spořit bezpečně a konzervativně se spořicím účtem, vyplatí se udělat si průzkum trhu, porovnat základní a bonusové sazby a zohlednit vaše potřeby. Zdá se vám to jako náročný proces? Nebojte, s online srovnávači vám to půjde samo.