Pro možnost podstoupit umělé oplodnění však existuje celá řada podmínek, jednou z nich je nutnost partnerského vztahu s protějškem opačného pohlaví. Česká legislativa tak neumožňuje umělé oplodnění single ženám a lesbickým párům.  Tyto ženy proto hledají jiné možnosti, jako je zprostředkování této procedury na klinikách v zahraničí.

Autor: myspermbank

Pojďme se nejdříve podívat na problematiku neplodnosti. V česku žije už více než 100 tisíc dětí narozených ze zkumavky, každý rok se pak zhruba 20 tisíc českých párů snaží tímto stylem přivést na svět vytouženého potomka. „Z hlediska statistiky jsou na tom české ženy a muži zhruba stejně jako zbytek světa. Obecně se ale dá říct, že lidé mají s plodností potíže a tento trend je bohužel vzestupný. Změnila se kvalita a počet pohlavních buněk, to je ovšem dáno také tím, že lidé odkládají plození potoků na pozdější věk. V roce 2018 bylo v České republice bezmála 20 % otců narozených miminek starších 40 let, prvorodičky ve věku přes 35 let už také nejsou výjimkou ale standardem. A v tomto vidím zásadní problém,“ vysvětlil MUDr. Milan Kafka, primář IVF kliniky Fertimed.

A teď jak jsou na tom tedy single ženy. V České republice je možné podstoupit léčbu neplodnosti, pouze pokud jste v manželském či partnerském vztahu, a to s protějškem opačného pohlaví. Pacientkám ve věku 18 až 39 let včetně dokonce hradí pojišťovna 3 až 4 IVF cykly. Každý rok tak řeší několik set českých žen problém, jak otěhotnět bez partnera, což jim česká legislativa neumožňuje. Naštěstí jinde ve světě takové podmínky neplatí a tak i svobodné či homosexuálně orientované Češky mohou pomocí asistované reprodukce otěhotnět. Na území EU existuje 12 států, které tento zákrok umožňují, mezi ně patří Belgie, Bulharsko, Dánsko, Finsko, Litva, Španělsko či Velká Británie. Některé státy mají rozdílná stanoviska vůči lesbám a single ženám, například Rusko a Řecko, zde mají možnost počít dítě z umělého oplodnění pouze svobodné ženy. Vedle stanovisek se též liší i ceny za zákroky.

Autor: myspermbank

Pokud jste single žena či žena žijící v lesbickém partnerství, bude třeba za vysněným potomkem vycestovat. Klinika SpermBank International se na tuto oblast specializuje a nabízí zájemkyním zprostředkování umělého oplodnění v zahraničí na ověřených klinikách, jde to národní legislativa umožňuje. Celková cena, která zahrnuje přípravu a léčebné výkony v zahraničí, se pohybuje mezi 40 a 150 tis. Kč. Cena za zákrok se liší v závislosti na zvoleném léčebném postupu. U některých žen je třeba použít i darované oocyty (vajíčka), u některých postačí jen inseminace vybraným dárcem.

Příprava v České republice trvá většinou 2-3 měsíce, může být i delší. V zahraničí pak pacientka stráví 1-10 dnů právě v závislosti na prováděném zákroku. Součástí programu je kromě přípravy, potřebné hormonální léčby, komunikace se zahraničním pracovištěm i následná péče do potvrzení těhotenství. Zařízení jako jediné v Česku vlastní databázi dárců, o nichž poskytuje pacientkám klíčové informace. Ty si tak mohou vybrat konkrétního dárce na základě svých preferencí a také dle vhodnosti zvolené metody léčby.

Více info na https://www.myspermbank.cz/oplodneni-pro-single-zeny/

Autor: myspermbank