Co můžete, zcela vypněte

Zařízení, která nemusí být elektřinou napájena po dobu vaší nepřítomnosti, odpojte zcela ze zásuvek. Pohotovostní (tzv. stand-by) režim sice umožňuje ihned přístroje použít, ale zároveň stále spotřebovávají elektrickou energii. „Záleží na tom, o jaké typy spotřebičů se jedná, jaký mají příkon a také, kdy byly vyrobeny. Obecně lze říci, že čím starší zařízení máme, tím více při jejich úplném vypnutí ušetříme,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy a dodává: „Pohodlí dálkových ovladačů stojí běžnou domácnost více než 1 500 Kč ročně, proto se vyplatí přístroje odpojovat i v průběhu roku.“

Autor: BOHEMIA ENERGY entity s.r.o.

V případě, že vaříte na elektrickém sporáku, nejlépe jej před dovolenou vypněte pomocí hlavního síťového jističe. Rovněž tak vypněte i plynové spotřebiče, zejména když máte spotřebiče s tzv. věčným plamínkem. Před samotným odjezdem ještě celý byt či dům překontrolujte, zda někde nezůstalo zbytečně rozsvíceno.

Bojler vypněte nebo snižte teplotu na minimum
Autor: BOHEMIA ENERGY entity s.r.o.

Pozor na bouřky

Preventivní odpojení přístrojů ze zásuvek se vyplatí zejména pro případ bouřek. Pokud blesk udeří v blízkosti vašeho bydliště do elektrického nebo telefonního vedení, v síti vznikne přepětí, které může zničit elektrospotřebiče v okruhu několika kilometrů. Zařízení takzvaně vyhoří. A nezapomeňte odpojit televizi i od antény. V tomto případě může být zásah do rodinného rozpočtu již zásadní.

Pozor na bouřky, přístroje raději vytáhněte ze zásuvek
Autor: BOHEMIA ENERGY entity s.r.o.

Prázdninový provoz ledničky

Jestliže bude vaše dovolená delší, zvažte, zda ledničku nevyprázdnit, neodmrazit a zcela nevypnout. „Velká námraza ledničkám ani vašim peněženkám rozhodně nesvědčí. Pokud je námraza větší než 3 mm, zvyšuje spotřebu elektrické energie až o 75 procent,“ uvádí Libor Holub z Bohemia Energy. Vypnutou ledničku nechte pootevřenou, aby se uvnitř netvořily plísně a zápach.

Mnohé dnešní chladničky nabízí prázdninový režim, tzv. funkci „holiday“. Ta umožňuje nastavit teplotu na 12ºC - 15ºC, čímž se významně sníží spotřeba energie a zároveň se při ní nekazí trvanlivé potraviny a nedochází ke vzniku nepříjemného zápachu uvnitř ledničky.

Během dovolené pak můžete navíc ušetřit
Autor: BOHEMIA ENERGY entity s.r.o.

Teplou vodu ani klimatizaci nevyužijete

Řada domácností využívá k ohřevu vody elektrický bojler. I on vám může během vaší dovolené několik desítek korun ušetřit. Podle odborníka z Bohemia Energy Nejlépe uděláte, pokud jej zcela vypnete nebo alespoň snížíte na minimum jeho teplotu. Jestliže vám sousedé či známí budou chodit zalévat kytky, domluvte se s nimi, aby vám bojler těsně před návratem zapnuli a vy si tak budete moci dopřát teplou sprchu ihned po návratu.

V letních měsících často bojujeme s přehřátými místnostmi. V případě, že máte nainstalovanou klimatizaci, není důvod ji nechat zapnutou. Jednoduchým řešením pro dobu dovolených je uzavřít okna, zatáhnout závěsy či žaluzie. Možná vaše klimatizace umožňuje načasovat její chod dopředu, a tudíž si ji můžete jednoduše naprogramovat na váš předpokládaný příjezd.

Stejně tak, jako si chcete o dovolené odpočinout vy, dopřejte oddychový čas i vašim domácím spotřebičům. Nebudete se muset obávat, zda se během vaší nepřítomnosti něco nečekaného nepřihodí a navíc ještě ušetříte.

Více tipů, jak na energiích v domácnosti ušetřit, najdete v poradně Bohemia Energy.