Co pod střechu umístit?

Jestliže jste si zařídili podkroví v rodinném domě, tudíž máte i patro s „normálními“ stropy, doporučujeme jej využít jako ložnici, pokoj pro hosty, pracovnu apod., kde šikminy zas tolik nevadí. Líbit se tady bude i dětem, neboť právě různé zúžené prostory a pro nás nepraktická zákoutí vyzývají k hrám. Do přízemí pak patří hlavní obytné prostory.

Jak na kuchyň?

Autor: ARCHIV FIREM A LIVING4MEDIA

V kuchyni je nejlepší místo pod šikminou využít pouze jako úložný prostor na vyšší skříňky. Ale někdy to není možné. Pokud je šikmina po celé délce linky, zvolte větší hloubku spodních skříněk, aby vám „neukrajovala“ z prostoru pracovní plochy. Díky hlubší pracovní desce se váš manipulační prostor posune více doprostřed místnosti, a tím i pod vyšší strop. V problematickém prostoru doporučujeme návrh profesionála, v tomto případě se vyplatí si připlatit, a budete mít využité každé místečko.

Spaní pod hvězdami

Autor: ARCHIV FIREM A LIVING4MEDIA

Umístit do podkroví ložnici se nabízí, jen pozor na několik záludností. Slunce zářící přes střešní okno může být nepříjemně rušivé, tudíž nezapomeňte na kvalitní stínění, nejlépe ovládané dálkově. Raději se vzdejte i romantické představy výhledu na hvězdy. Okno přímo nad postelí totiž nedoporučujeme, už jen pro to, abyste při jeho otevírání nemuseli poskakovat po matraci. A nezapomeňte, že v posteli byste si měli moct alespoň pohodlně sednout.

Šikovný nábytek

Autor: ARCHIV FIREM A LIVING4MEDIA

Šikminy lze zvládnout i s běžným nábytkem z obchoďáku – zajímavě vypadá například poskládání různě velkých skříněk vrtaných do stěny, podobně lze přivrtat různě dlouhé police (např. místo horních skříněk do kuchyně, které by jinak musel vyrobit truhlář na míru). Šikovné jsou také variabilní regály. Pokud vás stále trápí nedostatek úložného prostoru, vsaďte na nízké dlouhé skříňky, které se vejdou i pod šikminu. Mohou mít mnoho různých funkcí – poslouží jako prádelník nebo knihovna a s pár sedáky se rázem promění v provizorní sezení pro návštěvy. Důležité je, ještě než vyrazíte do obchodu, si vše v podkroví dobře změřit.

Dětský svět

Autor: Profimedia

Vzhledem k výšce si děti vystačí s menším prostorem, a tak je šikmina ideální pro vytvoření dětského koutku plného hraček. Můžete jim zde postavit týpí nebo vyskládat boxy s hračkami. Skvělým řešením může být i knihovna v podobě poliček. Dítě bude mít vše v dosahu, a navíc získáte úložný prostor.

Zašívárna

Autor: Profimedia

Ultra malé šikminy lze skvěle využít. Co si z něj udělat prostor na čtení a relaxaci? Stačí pohodlné křesílko, regál a lampička a rázem bude z nevyužitého prostoru vaše království.

 

Zajímá vás, jak si zařídit koupelnu, když máte šikmý strop, nebo jak správně vymalovat či vytapetovat? To a mnohem více najdete v novém vydání časopisu Blesk Bydlení, který zakoupíte v každé trafice nebo z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je zdarma!

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 03/2023 Czech News Center