Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Jaké jsou nejlepší nudistické pláže v ČR? Vybírali je sami nudisté a naturisté!

/
  • Jaké jsou nejlepší nudistické pláže v ČR? Vybírali je sami nudisté a naturisté!
    19. srpna 2023 ● 05:00

    Léto ještě neskončilo a místopředseda Českomoravské federace naturistů Jaroslav Dytrych spolu s dalšími kamarády vybrali 9 nejlepších nudistických pláží v ČR. Kde jsou krásné pláže, čistá voda, klid a zázemí se dozvíte v našem přehledu!

  • 1.

    Jezero Lhota

    Jezero Lhota u Brandýsa nad Labem.
    Autor: Z archivu webu naturista.cz

    Přibližně 40 kilometrů za Prahou se nachází jezero Lhota, které je nejstarší a zároveň největší oficiální nudapláží v Česku. Břehy jsou podle Jaroslava Dytrycha převážně písčité, místy travnaté. "Přímo na pláži jsou dvě občerstvení, záchody, sprchy a stoly na ping pong. Kolem pláže jsou borovicové lesy s příměsí vzrostlých dubů, které poskytují dostatek stínu. Přímo k areálu přiléhá velké placené parkoviště se štěrkovým povrchem," pochvaluje si naturista.

     

     

  • 2.

    Opaťák

    Opaťák v kraji Pardubice.
    Autor: Z archivu webu naturista.cz

    U hranic Pardubického a Královehradeckého kraje nedaleko od nádraží Opatovice nad Labem se rozkládá travnaté parkoviště pro desítky aut a cca 150 m vlevo za ním je oficiální nudapláž Opaťák. Pláž je travnatá, čistá a vstup do vody je pozvolný. "Po schodkách se sejde na písčitou mělčinu vhodnou pro děti, ze které jsou pak prudší svahy do hloubky. Kvalita vody zde patří k nejlepším v kraji. Přímo na pláži je stánek s občerstvením, záchody a sprcha. Stromky na pláži zajišťují stinná místa," hodnotí místo naturisté. Je zde možné ubytování v karavanu nebo stanování a při dobrém počasí je k dispozici půjčovna paddleboardů. Na pláž je z hygienických důvodů zákaz vstupu psů.

  • 3.

    Hostivařská přehrada

    Hostivařská nudapláž.
    Autor: Z archivu webu naturista.cz

    Mezi jednu z nejoblíbenějších nudistických pláží patří v Praze Hostivařská přehrada. Od hlavní pláže je oddělená přilehlým lesem a zároveň je spojená s hlavní bránou silnicí. Pláž je travnatá, na okraji písčitá. Vstup do vody je pozvolný a vhodný i pro děti a neplavce. Stromy na okraji zajišťují dostatek stínu. Kvalita vody v přehradě se sleduje a je na webu Hygienické stanice hlavního města Prahy. "Přímo na pláži je naturistické občerstvení, WC a sprchy s pitnou vodou, kurt na volejbal a badminton, ping-pongový stůl, půjčovna lehátek a dalšího vybavení, dodává místopředseda Českomoravské federace naturistů.

  • 4.

    Brněnská přehrada

    Brněnská přehrada.
    Autor: Z archivu webu naturista.cz

    Krásnou nudapláží se mohou pochlubit i na severním břehu Brněnské přehrady najdete oficiální nudapláž Osada. Vstup je bezplatný. Pláž je velká, travnatá a nachází se ve svahu. Přímo na pláži je naturistické občerstvení a záchody. "Vstup do vody je v jednom místě pozvolný, případně po schodkách, brzy je hloubka. Na pláži je i několik stromů zajišťujících stín. Parkování na parkovišti na konci silnice za hrází bývá plné - lepší je zaparkovat ve větší vzdálenosti a na pláž dojet třeba lodí na zastávku Sokolské koupaliště," radí s pomocí přátel Jaroslav Dytrych.

  • 5.

    Jezero Poděbrady

    Jezero Poděbrady.
    Autor: Z archivu webu naturista.cz

    Jedna z nejlepších nudapláží se nachází u jezera Poděbrady, kterou najdete v levé části za vstupem. Pláž je travnatá, u vody je pak široký písčitý pás s mírným vstupem do vody vhodným i pro děti a neplavce. V okolí pláže jsou stromy zajišťující dostatek stínu a od hlavní pláže je oddělena živým plotem a stromy. "Na okraji pláže je hned u vstupu stánek s občerstvením přístupný z pláže a kousek od něj jsou sprchy. Záchod je na sousední textilní pláži," zdůrazňuje Jaroslav Dytrych s tím, že textilní pláží myslí písečnou pláž, v jejímž prostoru nosí lidé plavky.

  • 6.

    Naturistický kemp v Úštěku

    U jezera Chmelař v Úštěku se nachází malý naturistický kemp FKK Úštěk.
    Autor: Z archivu webu naturista.cz

    Samotná Českomoravská federace naturistů podporuje u jezera Chmelař v Úštěku malý naturistický kemp FKK Úštěk. Je zde prostor pro stany a pár karavanů, ubytovat se lze i v chatkách. Přímo v kempu je WC a sprchy pro ubytované a molo pro čluny, na sousední nudapláži oddělené plotem je k dispozici mobilní WC. "Pláž je travnatá, pravidelně sečená. Vstup do vody je mírný, lehce bahnitý," pochvaluje si Dytrych.

  • 7.

    Nudapláž v Pasohlávkách

    V ATC Merkur Pasohlávky se u Malé laguny nachází velká oficiální nudapláž.
    Autor: Z archivu webu naturista.cz

    V jihomoravském kraji  se v kempu ATC Merkur Pasohlávky u Malé laguny nachází velká oficiální nudapláž. Pláž je travnatá a jsou kolem ní stromy a keře zajišťující stín, mezi kterými jsou vstupy do vody - jak do Malé laguny, tak i do Novomlýnských nádrží. "Nedávno byly vysazeny nové stromy i uprostřed pláže. Taverna NAHÁČku má naturistickou zahrádku s výdejním okénkem přímo na pláži a lze využít i záchod taverny, který je přístupný z pláže," popisuje místo Dytrych. Na pláži je také hřiště pro plážový volejbal a v taverně si po předchozí dohodě lze zapůjčit sportovní vybavení. Sprchy jsou blízko, ale na textilní pláži.

  • 8.

    Ostravská Pohoda

    Naturistická lokalita „Pohoda", ke které dojdete podle šipek od hospůdky U Pepy v Ostravě - Antošovicích.
    Autor: Z archivu webu naturista.cz

    Na Ostravsku patří mezi oblíbené naturistické letoviska tzv. „Pohoda", ke které dojdete podle šipek od hospůdky U Pepy v Ostravě - Antošovicích. Je provozovaná Spolkem naturistů Ostrava a bezplatný vstup na pláž je povolen pouze naturistům. Kdo není členem spolku, platí dle aktuálního ceníku. Parkování je na vyhrazené, nehlídané odstavné ploše, na kterou je potřeba mít povolenku k vjezdu. Pláž je velká, travnatá, u vody místy písčitá a má sociální zázemí, které tvoří suché a chemické záchody. K dispozici je i stánek s občerstvením. Na pozemku lze také tábořit se stanem či karavanem. Pro návštěvníky se psy je vyhrazen zvláštní prostor.

  • 9.

    Nudapláž Hrádek

    Volně přístupná nudapláž Hrádek - Oplatil se nachází cca 50 metrů od parkoviště u silnice Staré Ždánice - Lázně Bohdaneč.
    Autor: Z archivu webu naturista.cz

    Nedaleko Pardubic se nachází poslední nudapláž Hrádek - Oplatil, kterou pro podcastu Už budu! doporučli naturisté. Travnatá a částečně písčitá pláž se rozkládá cca 50 metrů od parkoviště u silnice Staré Ždánice - Lázně Bohdaneč. "Lze se tu setkat i s návštěvníky v plavkách, které je v některých obdobích potřeba nosit i k občerstvení U Žabáka na okraji pláže. WC je pro návštěvníky občerstvení, sprcha bohužel není k dispozici," řekla na závěr Jaroslav Dytrych.

    Více informací o aktuálních podmínkách na nudaplážích naleznete zde. Celý rozhovor o naturismu mohou předplatitelé Premium+ zhlédnout ve videu níže:

    Video
    Video patří k placenému obsahu Blesku
    Odemknout video

    Už budu! Celý rozhovor s naturistou Jaroslavem Dytrychem pdc, ub, Jedlička, Chebotareva

Články odjinud

Dnešní horoskopy