Aby člověk ocenil krásu a jedinečnost vinařských staveb, nemusí být znalec architektury, stačí mít vztah k vínu a estetické cítění. Okouzlující propojení krásy a funkčnosti se v nich pak ukáže zcela zřetelně. Své kouzlo mají nejen stavby našich předků, ale také moderní stavby odrážející aktuální architektonické trendy a potřeby přírody, okolní krajiny i samotných zákazníků. Výjimkou nejsou ani kombinace přestavěné staré stavba se zachovanými historickými prvky. Co byste tedy měli vidět a navštívit?

Moderní vinařská architektura

V posledních desetiletích začali vinaři podle plánů špičkových architektů opět stavět moderní vinařské stavby, které posouvají vnímání vinařství u nás o úroveň výše. Způsoby, jakými architekti nápaditě propojují budovu vinařství s ohledem na její provoz a výrobu vína s krajinou okolních vinohradů jsou samy o sobě atraktivním turistickým cílem. A na výběr jich je opravdu požehnaně.

AnnoVino
Autor: Vinařský fond

V okolí Znojma se takové stavby vyskytují hned dvě, reprezentativní centrum vinařství Lahofer, a nový vinařský areál Thaya vinařství. U Valtic se nachází zajímavá stavba vinařství Obelisk, v Mikulově vinařství Volařík, poblíž Hustopečí vinařství Sonberk, Gotberg a Starý vrch, u Lednice vinařství ANNOVINO a na Slovácku třeba vinařství Krásná hora. Tím ale výčet pochopitelně nekončí.

Volařík
Autor: Vinařský fond

Křížové sklepy

Jde o druh sklepů, který byl postaveny na půdorysu ve tvaru kříže. Jsou zvláštní zejména svými rozměry. Dva největší v Česku se řadí i k největším v Evropě. Nacházejí se na jižní Moravě. Jeden na dohled Znojma v Příměticích a druhý ve Valticích. Hlavní chodba sklepa v Příměticích měří 110 metrů na délku a bezmála deset metrů na šířku. Valtický měří 120 metrů na délku a 100 metrů na šířku s kapacitou přes jeden milion litrů.

Křížový sklep Valtice
Autor: Vinařský fond

Opilé sklepy

Zajímavostí, která při návštěvě Velkých Pavlovic budí nejvíce pozornosti, jsou tzv. Opilé sklepy. Tyto trochu atypické stavby s cílem poutat pozornost a možná i malinko dráždit architektonické puritány vznikly záměrně. Postaveny byly v roce 2012 a slouží převážně jako ubytování. Opilé sklepy zahrnují celkem 15 sklepních objektů, které na první pohled poznáte hlavně díky hravé barevnosti a netradičním tvarům. Svým vlněním respektují terénní linie přilehlého svahu. Tato uměle vytvořená sklepní ulička se stala vyhledávaným cílem turistů i vycházek místních občanů. Víno se tu přímo sice nevyrábí, ale ve Velkých Pavlovicích se nachází řada sklepů, kde je možné u vína posedět.

Opilé sklepy
Autor: Vinařský fond

Malovaný sklep

Nedaleko Znojma, směrem k rakouským hranicím, se nachází malá vinařská obec Šatov, která skrývá vyložený vinařský unikát. Tím je tzv. malovaný sklep. Tento jedinečný prostor, vyzdobený plastickými malbami lidového umělce Maxmilliana Appeltauera, který na nich pracoval až do své smrti v roce 1972, více než 30 let. Nikdy ale jako sklep na výrobu a skladování vína nesloužil. Byla tady soukromá vinárna s možností posezení. Na návštěvníky tu dýchne spojení vína a lidového umění v unikátním prostředí.

Malovaný sklep
Autor: Vinařský fond

Vinařská stodola

Velmi stylovou stavbou, která těží z tradičního pojetí architektury, je vinařská stodola nebo také 100dola patřící k areálu největšího valtického vinařství. Budova vychází ze stylu tradičního selského stavení, ale není určena k ustájení zvířat, ani zemědělské techniky. V nadzemních prostorách se nachází vinotéka s expozicí vín a restaurovaným kládovým vinným lisem z roku 1803. Podzemní část stodoly pak tvoří sklepní chrám vína s rotundou. Propojuje se s historickým křížovým sklepem, stávající budovou vinařství a novými degustačními prostory vinného sklepa. Součástí stavby jsou také fontány a jezírka s padající vodou.

Chateau Valtice vinařská stodola
Autor: Vinařský fond

Další vinařství, nejenom s unikátní architekturou, naleznete na webu Vína z Moravy, vína z Čech.