Centry tohoto regionu jsou zejména větší města Bzenec, Kyjov a Uherské Hradiště. Ale jak už to tak u vína bývá, ty nejautentičtější zážitky potkáte v menších obcích a s jejich obyvateli.  Míst spojených s vínem a které především stojí za návštěvu je zde ale opravdu hodně. Kamkoliv se ale vypravíte, tak všude na vás dýchne úžasná atmosféra a nebude nouze o dobré víno. A jaké jsou zde tedy hlavní cíle?

Památková rezervace Plže

Na okraji obce Petrov se nachází okouzlující areál historických vinných sklepů zvaných Plže. V roce 1983 byl vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury, a je tak nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás. Malebné sklepy s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci objevíte v horní části vinohradnického areálu. V Plžích je okolo 80 vinných sklepů, z nichž ty nejstarší vybudovali vinaři už v 15. století. Sklepy sloužily jak ke zpracování a uchovávání vína, tak i jako úkryt zdejších obyvatel ve válečných časech. Vinné sklepy vytvářejí ulicovou zástavbu se dvěma náměstíčky. Areál je hojně navštěvován turisty a po celý rok je přístupný veřejnosti. Během léta bývá u vstupu do areálu otevřena vinotéka, kde mohou návštěvníci ochutnat vína z místní produkce.

Vesnice z vinných sklepů – Nechory

Nechory, vzdálené asi 1 km od obce Prušánky, jsou celou vesnicí, jež je tvořena pouze vinnými sklepy. Vinné sklepy vytvářejí ráz malé obce s vlastním náměstíčkem a přiléhajícími uličkami. Jsou ojedinělou lidmi vytvořenou lokalitou, kde sice nikdo nastálo nebydlí, ale život Nechorám rozhodně nechybí. Všechna stavení slouží pouze pro jeden účel, a to pro výrobu vína a pěstování révy. V průběhu let se sklepní vesnička natolik rozrostla, že dnes tvoří v podstatě už dvě – Horní a Dolní Nechory. Dolní Nechory tvoří onu obdivovanou vinařskou vesničku, zatímco Horní Nechory se rozkládají podél vinohradnické cesty, vedoucí přímo mezi vinohrady. V dnešní době je v Nechorách více než 450 vinných sklepů a nacházejí se v nich i soukromé zájezdní vinárny, možnosti ubytování či podnik s vyhlášenou kuchyní. Přes Nechory vede také oblíbená vinařská cyklistická stezka.

Autor: Vinařský fond

Noční Blatnice

Jednou z nejznámějších vinařských obcí na Slovácku je ta s poetickým jménem Blatnice pod Svatým Antonínkem. Během roku se zde koná oblíbená akce Blatnické búdy pod hvězdami (13. 8. 2022), tedy otevřené sklepy ve večerních a nočních hodinách. Blatnici, jak je zkráceně nazývána, proslavilo známkové víno Blatnický Roháč, pojmenované podle viniční tratě Roháč. Vyrábí se z Ryzlinku rýnského, Rulandského bílého nebo ze Sylvánského zeleného a jako vůbec první víno získalo ocenění na mezinárodní výstavě vín roku 1896 v Paříži. Navštívit zde můžete památkovou rezervaci vinných sklepů Stará hora na viniční trati Plachty, kde prý vlastnil vinice Jan Amos Komenský. Kromě vína je obec také známá jako poutní místo s kaplí sv. Antonína Paduánského na Blatnické hoře. Místní vinaři se také mohou pyšnit označením vín originální certifikace, tedy VOC Blatnice.

Autor: Vinařský fond

Sklepy v Mutěnicích

Největší vinařskou obcí slovácké oblasti jsou Mutěnice. Raritou této obce jsou Búdy (místní označení pro vinné sklepy), areál téměř 500 vinných sklepů pod Zárybnickými vinohrady. Sklepy stojí v několika řadách a jejich průčelí často zdobí pestré slovácké ornamenty. V areálu sklepů se také nachází muzeum vinařství, pálenic a myslivosti. Koná se zde třeba oblíbená folklorní akce zarážení hory, která předchází vinobraní.

Autor: Vinařský fond

Galerie slováckých vín

Možnost ochutnat větší množství vín na jednom místě všem zájemcům umožňuje Galerie slováckých vín, která se nachází v centru Uherského Hradiště v historických prostorách Jezuitských sklepů. Tato degustační expozice dává prostor pro prezentaci těm nejlepším vinařům z celé vinařské podoblasti. Návštěvníci zde mohou ochutnat 150 vín od 15 pečlivě vybraných vinařů ze Slovácka a následně si také nakoupit přímo lahve za stejnou cenu, jako kdyby byli přímo v jejich sklepě. Příjemnou atmosféru při ochutnávání těchto vín určitě navodí i prostory raně barokních Jezuitských sklepů, které dávají vyniknout celé atmosféře a jen ještě více podtrhnou požitek z vína. Prostory je také možné si pronajmout k různým společenským událostem.

Autor: Vinařský fond

Tipy kam na kole kolem slováckého Kyjova naleznete na webu Vína z Moravy, vína z Čech.