Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tipy na víkend: Velikonční trhy začínají! Na Špičáku se pojede přes louži a přijede i Krakonoš

/
  • Neseďte o víkendu doma, vyrazte na výlet.
    15. března 2024 ● 12:00

    Teploty kolem 13 stupňů, v sobotu trochu deštivo, takový je výhled na víkend v polovině března. Není proto důvod sedět doma. Ve spolupráci s CzechTourism a serverem kudyznudy.cz jsme pro vás připravili několik tipů na výlety.

  • 1.

    Velikonoční trhy

    Praha zavoní jarem a oslaví Velikonoce největšími trhy v České republice. Jarní trhy na Staroměstském a Václavském náměstí nabídnou lidovou zábavu, ukázky tradičních zvyků a řemesel i dobré jídlo. Výzdoba se letos ponese v duchu okouzlující ptačí říše. Náměstí oživí pestrobarevná bříza, jarní barvy i malebné motivy ptáčků. Zavítat sem můžete od 16. března do 7. dubna.

    Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 2.

    Veletrh cestování

    O víkendu se na výstavišti PVA Expo Praha Letňany uskuteční další ročník tradičních veletrhů Holiday World & Region World. Prezentována budou atraktivní destinace napříč kontinenty i turistická lákadla v Česku. Partnerskou zemí v rámci Holiday World se pro rok 2024 stala Srí Lanka. Součástí veletrhu je bohatý doprovodný program, k vidění budou cestovatelské výstavy, přednášky, ochutnávky cizokrajných jídel i bohatý program od exotických tanců po malbu mandal, malování hennou  a mnoho dalšího.

    Veletrh cestování
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 3.

    Vynášení Morany

    *Praha - V neděli vynesou ze Stanice techniků Domu dětí a mládeže v Karlíně Moranu a přivítají tak jaro. Děti si budou moci vyzkoušet pečení housek, připraven bude i žonglérský workshop a sportovní aktivity. Začátek je ve 13 hodin, v 16 hodin vyjde průvod společně s hudebníky a obřími maskami podél Vltavy, který skončí spálením Morany.

     

    *Brno -  Vítání jara se v zoo uskuteční v sobotu od 9 hodin. Součástí programu je symbolické vyhnání zimy v podobě Morany, vítání jara, soutěžní stezka nebo speciální komentovaná krmení.

    Vynášení Morany.
    Autor: mm

  • 4.

    Matějská pouť

    Nejznámější a nejnavštěvovanější pouť u nás, Matějská, se od soboty opět roztočila v areálu pražského Výstaviště v Holešovicích. Můžete tu vyzkoušet kolem stovky domácích i zahraničních atrakcí. Mezi nejznámější patří obří ruské kolo, trojpatrový strašidelný zámek, dům smíchu, řetízkový kolotoč vysoký 50 metrů, bezpočet houpaček a skákacích hradů, staročeská střelnice či stále vyhledávané a oblíbené autodromy.  Zadovádět si tu můžete až do 14. dubna.

    Matějská pouť po setmění rozehrává neuvěřitelnou světelnou show.
    Autor: Blesk:David Malík

  • 5.

    Svátky jara na venkově

    *Kouřim – Od víkendu do 7. Dubna ožije skanzen národopisnými pořady s rekonstrukcemi lidových obyčejů. Seznámíte se například se zvyky, které se dříve vztahovaly k jednotlivým postním nedělím, s některými magickými úkony, které se zaměřovaly na obřadní očistu a zajištění štěstí. Prohlédnete si i svátečně prostřený stůl s velikonočními pokrmy. V době velikonoc je připraven speciální program.

     

    *Přerov nad Labem - Tradiční výstava »Jaro na vsi« ukazuje v celém areálu skanzenu staré zvyky a obyčeje od masopustu do májů, jak je v tomto kraji zaznamenali národopisní sběratelé. V celém areálu skanzenu budou připomínány různé staré zvyky a obyčeje, které provázely po celé jarní období život našich předků ve středním Polabí. Zavítat sem můžete až do 21. dubna.

    Ve skanzenu v Kouřimi se dozvíte vše o velikonocích a jaru našich předků.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 6.

    Modelářský svět

    V sobotu začíná dvoudenní soutěžní výstava modelů lodí, letadel, tanků, hradů, zámků a dalších ukázek soukromých sběratelů z celé České republiky. Výstava se znovu uskuteční v prostorech Střediska volného času Radovánek v Plzni. Uvidíte tu stovky modelů nejrůznějších kategorií, například papírové modely (hrady, zámky, stavby, letadla, auta) nebo plastikové modely (bojová technika, civilní vozy, dioramata). Novou kategorií zde budou ostatní modely ze dřeve, kovu či stavebnic. Celou akci bude doprovázet i aktivní program pro všechny příchozí.

    Modelářský svět v Plzni.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 7.

    Jízda přes louži

    Tradiční jízda přes velkou louži na čemkoliv se koná přímo u nástupu na lanovku ve Ski areálu Špičák. Zde bude postaven bazén o délce zhruba 20 m a hloubce hluboký 1,3 m. ten musí závodníci překonat na lyžích, snowboardu, skibobu, skútru, surfu a vlastně na čemkoli nemotorovém. Do dalšího kola postupují jen ti borci, kteří přejedou vodní plochu celou, až na pevnou zem. Startuje se v sobotu v 15.30 hodin.

    Na Špičáku se bude jezdit přes louži.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 8.

    Krakonoš v Harrachově

    Pán hor se přijede rozloučit s letošní, na sníh ne zrovna bohatou zimou do Krkonoš. V Harrachově se příjezd Krakonoše očekává v sobotu kolem 11. Hodiny, kdy se vydá v čele průvodu masek. V pravé poledne promluví společně s hrabětem Harrachem k „poddaným“ a až do pozdního odpoledne je připraven bohatý program. A možná přijede i Trautenberk!

    Krakonoš přijede do Harrachova.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 9.

    Kam za dobrotami?

    *Praha - Třetí ročník světového festivalu Restaurant Week, který se tentokrát zaměřuje na mezinárodní kuchyni a cestování je v plném proudu. S podtitulem »Jídlo nezná hranic« láká hosty, které baví objevovat chutě kuchyní z celého světa, do 50 vybraných pražských restaurací. Již tradičně jsou k akci, která trvá do 24. března, připravená speciální festivalová menu. Seznam restaurací najdete ZDE

     

    *Lipno - Jarní Food Fest, aneb zabijačkové hody se uskuteční v sobotu od 10 hodin. Těšit se můžete na pestrý výběr jídel a nápojů, včetně živých kapel, dětský program a nebudou chybět živé ovečky.

     

    *Brno - Jedenáctý ročník festivalu VeganFest se koná od 16. do 24. Března. Program se bude první víkend odehrávat v Co.Labs (Kounicova 22) a druhý víkend v Café Práh (Ve Vaňkovce 1). Kormě ochutnávky bezpočtu veganských dobrot jsou připraveny i přednášky a workshopy.

     

    *Němčičky - V sobotu bude nejen otevřen meruňkový sad v Němčičkách, ale těšit se můžete na ochutnávku regionálních produktů, piknik, opékání špekáčků, další program.

     

    *Opava – Velikonoční víkendový jarmark na Dolním náměstí nabídne nejen folklorní program ale i spoustu místních dobrot.

    Restaurant week nabídne chutě celého světa.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 10.

    Na pochod s Josefem

    Začátek turistické sezony odstartují v sobotu průběžně už od 6.30 hodin v Medlově Josefovským pochodem. Připraveny jsou trasy o délce 7 až 50 km a cyklistické trasy 30 a 50 km. Pevné starty budou v Medlově u obecního domu a v Troubelicích v Hostinci U Kropáčů. Nově bude možné vyjít také z vlakového nádraží v Nové Hradečné. Čeká vás zajímavá procházka na konci Hanušovické vrchoviny, ještě než splyne s rovinatou Hanou. Krásné výhledy z Moravského Blaníku či pomalu probouzející se Litovelské Pomoraví.

    Turista Josef, maskot pochodu v Medlově.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 11.

    Bouráky Jamese Bonda

    Už jen do konce března uvidíte na Výstavišti v Praze Holešovicích přes 75 originálních exponátů z bondovek. Kochat se tu můžete legendárními bouráky, ale i letadly, vrtulníky, mořskými i vesmírnými plavidly, kterými se proháněli agenti Jejího Veličenstva od Seana Conneryho až po Daniela Craiga. Více se dočtete ZDE

    Na Výstavišti v pražských Holešovicích je k vidění výstava aut, letadel a dalších strojů, které měl ve "výbavě" agent 007 James Bond.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 12.

    Czech Press Photo

    Výstava Czech Press Photo je mimořádnou výstavou, která vznikala v mimořádné době. V letošním ročníku soutěžilo 236 fotografek a fotografů, kteří přihlásili přes čtyři tisíce fotografií v osmi kategoriích. V prostorách Národního muzea můžete do konce srpna vidět oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý rok. Celkem je k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích.

    Snímky z loňské výstavy Czech Press Photo.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 13.

    Úkoly od Analfabety

    Interaktivní výstava je inspirovaná stejnojmennou knihou Analfabeta Negramtoná. V Městském muzeu v Mimoni je připravena interaktivní výstava, která nejen děti provede různými literárními žánry, při kterých budou plnit nejrůznější úkoly. Do 21. dubna se potkáte se třeba s Pinocchiem nebo Pipi Dlouhou punčochou.

    V městském muzeu v Mimoni je připravena interaktivní výstava namotivy knížky Analfabeta Negramotná.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 14.

    Záhady světa

    Letohrádek Mitrovských v Brně pořádá pozoruhodnou výstavu největších záhad světa. K vidění bude například slavná lebka z jednoho kusu křišťálu, repliky Longinova kopí, Turínského plátna, válečná Tutanchamonova trubka a mnoho dalších záhadných artefaktů. Ke každému se váže pozoruhodná historie plná záhad. Na výstavu můžete zavítat do 28. dubna.

    Slavná Mitchell-Hedgesova křišťálová lebka.
    Autor: Blesk:Ondřej Mikulášek

  • 15.

    Unikátní »Arielky«

    Do 31. března každý den mimo pondělí a úterý najdou návštěvníci v brněnském Technickém muzeu výstavu 44 historických motocyklů světově známé anglické firmy Ariel. Co do počtu exponátů jde v Česku o unikátní akci. Návštěvníky upoutá mimo jiné jeden z nejstarších dochovaných motocyklů Ariel v Česku z roku 1916.  Stroje vesměs zapůjčili členové Českého Ariel klubu.

    Výstava moterk zn. Areil v Brně.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 16.

    Megabrouci v Brně

    Včela medonosná, komár pisklavý, mravenec lesní a další hmyz zvětšený do až pětimetrové délky a třeba i tunové váhy jsou k vidění na výstavě Megabrouci v pavilonu H brněnského výstaviště. Výstavu, která je pro velký zájem prodloužena do konce března, doplňuje audiobox s realistickými zvuky brouků, vitríny s reálnými exponáty a zvětšené fotografie dvaceti bezobratlých, kteří žijí na Pálavě. Více čtěte ZDE

    Autor výstavy, sochař a malíř Michal Olšiak (45) u „drahokamové“ mouchy bzučivky zlaté.
    Autor: Zdeněk Matyáš

  • 17.

    Balonková země

    Více než 80 zvířat různých velikostí, největší exempláře mají až 10 metrů. Všechny jsou navíc nafouknuté z balonků! Vidět je můžete každý březnový pátek až neděli v původních skladech Prioru na Dornychu v Brně.

    Balonková výstava v Brně.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 18.

    Pohádky z kostiček

    V Muzeu pod vodárnou v Břeclavi je připravena herní výstava modelů vyrobených z kostiček SEVA. Námětem jsou české i zahraniční pohádky. Prohlédnout si tu můžete na 200 hotových postaviček různých velikostí a součástí i herna s dostatečným množstvím „stavebního materiálu“, kde si děti mohou hned zkusit také nějaké postavičky vytvořit. Zavítat sem můžete až do 5. května.

    Výstava SEVA kostiček v Břeclavi.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 19.

    Mucha ve Zlíně

    Unikátní dílo slavného českého malíře, grafika a designéra období secese - Alfonse Muchy se vůbec poprvé přestavuje ve Zlíně. Více než 100 děl lze zhlédnout v Galerii Desítka v Obchodním domě. K unikátům expozice patří Muchův malířský stojan i šperky pro francouzskou herečkou Sarah Bernhardtovou. Nebudou chybět ani noční komentované prohlídky, zavítat sem můžete do 28. března.

    Ve Zlíně je výstava děl Alfonze Muchy.
    Autor: Blesk:Slávka Červená

  • 20.

    Klenoty na hradě

    Na Slezskoostravský hrad dorazila putovní výstava České korunovační klenoty na dosah. Vystaveny jsou mistrovské repliky českých korunovačních klenotů, které jsou národní kulturní památkou a pravděpodobně nejcennějším a nejznámějším českým pokladem. Autorem replik je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků – Jiří Urban. Realizoval například šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. K vidění tu budou do 29. května.

    Korunovační klenoty Na Slezskoostravském hradě.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 21.

    Malý princ

    Legendární klasika o smyslu života a přátelství Malý princ ve výjimečné interaktivní instalaci světově uznávané multimediální umělkyně Elišky Podzimkové ožívá v prostorách historické vily Hanse Ulricha v centru Ostravy. Ilustrátorka vytvořila tajuplný svět kombinací fotografií a ilustrace, které pomocí aplikace ožijí. Zažít to můžete do 2. června

    Interaktivní výstava ilustrací Malý princ.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 22.

    Pohádková země

    Kouzelné a velmi oblíbené postavičky skřítků malířky a spisovatelky Vítězslavy Klimtové (†75) ukazuje do 17. května muzeum v Třinci. Vidět tu tak můžete třeba skřítka Dopíječe, dědečka Poletuchu, Hnusníka, Hospodáříčka, hejkala a spoustu dalších. Více se dočtete ZDE

    Třinecké muzeum obsadili skřítci, které zhotovila Vítězslava Klimtová (†75) pro Pohádkovou zemi.
    Autor: Blesk:Jana Gartnerová

    Fotogalerie
    52 fotografií

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy