Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další kauza Arenbergera: Měl ministr nárok na odkup obřího bytu v Praze? Prověrce se vyhnul

Autor: Jakub Tomek, Tomáš Belica - 
20. května 2021
05:00

Jedna majetková kauza za druhou se v posledních dnech valí na ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (62, za ANO). Teď se řeší, jestli šéf rezortu splnil při koupi obřího bytu v centru metropole podmínky smlouvy. Exstarosta Prahy 1 zvažuje trestní oznámení. Současné vedení radnice ale Arenbergera brání...

Arenberger odkoupil v roce 2019 od městské části Praha 1 byt v Bolzanově ulici za 11,6 milionu korun s podmínkou, že po dobu deseti let v něm bude mít trvalé bydlení.

Žije v Kobylisích

Web Seznam Zprávy tvrdí, že byt byl prodán v rozporu s kupními podmínkami. Podle exstarosty prvního pražského obvodu Pavla Čižinského (44, Praha Sobě) v nemovitosti o celkové rozloze 245 metrů čtverečních ministr provozuje svou soukromou dermatologickou ordinaci, v bytě sice má trvalé bydliště, ale prý v něm prokazatelně nebydlí.

„Samozřejmě nemám jasný důkaz, že se toho podvodu dopustil, ale jsou k tomu indicie, že tam nebydlí a je to problém. Navíc tady jsou i další skutečnosti, že došlo k zatajení nějakých dalších nemovitostí. Budeme chtít, aby Praha 1 od smlouvy odstoupila,“ řekl Blesku s tím, že v kupní smlouvě je pro tyto případy i pokuta ve výši poloviny kupní ceny.

Městská část nyní zkoumá, jestli Arenberger dodržel podmínky užívání bytu, když podle zjištění TV Seznam žije ve vile v Kobylisích.

Žádné pochybení?

Zároveň ale současné vedení odmítá, že by Praha 1 pochybila. „Pan Arenberger zprivatizoval v roce 2019 byt spojený s ordinací v souladu s tehdejšími pravidly… v kupní smlouvě se zavázal, že po dobu 10 let byt nezcizí (neprodá či nepronajme) a že ho zachová pro trvalé bydlení,“ vydala včera městská část prohlášení. S tím ale Čižinský nesouhlasí.

Ignorovat pochybnosti, jestli tam tenkrát bydlel, je absurdní. To, že to Praha 1 ignoruje, je trestuhodné a znamená to, že to nechce řešit. Snaží se to zamést pod koberec,“ reagoval.

Vyjádření městské části naopak kvitoval ministr. „Praha 1 potvrdila, že jsem byt privatizoval přesně podle pravidel. Žádné pochybení tam není,“ napsal na twitter.

Advokát o „trvalém bydlení“

Porušil Arenberger smlouvu? Podle advokáta Romana Moussawiho to zatím není jasné. Lidé si totiž pletou pojmy trvalé bydliště a trvalé bydlení. Občan musí mít trvalé bydliště, ale stát nestanoví žádné podmínky pro to, jestli tam musí člověk žít, bydlet, nebo mít nějaký další vztah.

Je to vymyšlený institut a vlastně nemá žádné podmínky. Trvalé bydliště můžu mít všude, kde chci, pokud s tím bude souhlasit majitel nemovitosti. Nikdo mi nemůže mít za zlé, že tam nebydlím,“ řekl Blesku s tím, že pokud je ve smlouvě pojem trvalé bydlení a osoba v bytě nepobývá, o porušení by se mluvit mohlo.

„Já trvalé bydlení chápu jako místo, kde se trvale vyskytujete a nemusíte ho mít v občance. Znám spoustu lidí, že část týdne bydlí někdo jinde. To je opravdu vágní pojem,“ upřesnil Moussawi.

Měl potvrzení sousedů

Když v roce 2018 Arenberger žádal o koupi bytu, kterou si pronajímal od roku 1995, tehdejšímu radnímu Janu Votočkovi (TOP 09), který měl privatizaci na starosti, napsal, že v bytě žije více než 20 let.

„…začala se šířit z neověřeného zdroje nepravdivá informace, že bych měl údajně ordinovat i v části určené k bydlení, ale následná fyzická prohlídka zástupci MČ Praha 1, kteří pořídili fotodokumentaci bytu, tuto nesprávnou domněnku vyvrátili,“ psal ministr v dopise a přiložil potvrzení sousedů, že v bytě opravdu bydlí.

Video  Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vojtěchovu výzvu k prověrce neposlechl

Arenberger podle informací webu Deník N nepodstoupil v minulosti jako ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze bezpečnostní prověrku, kterou ministerstvo zdravotnictví po šéfech státních nemocnic žádalo. Při prověrce je mimo jiné nutno doložit Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) příjmy či nemovitý majetek.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle webu předloni nařídil, aby si všichni ředitelé státem řízených nemocnic do srpna 2019 zažádali o prověrku na nejnižší stupeň „důvěrné“. Pouze Arenberger to jako jediný neudělal, píše Deník N. Mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec serveru potvrdil, že s Arenbergerem úřad řízení o prověrce nevedl. Arenberger serveru sdělil, že získání prověrky nebylo dáno zákonem. Plánoval podle svých slov podat žádost o prověrku až loni na jaře, ale pak přišla epidemie covidu-19.

grafty8 ( 20. května 2021 14:51 )

Bezprověrkov duo Vráťa a Péťa

grafty8 ( 20. května 2021 14:43 )

Blivanec ANO
//ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/kl­icovy-svedek-v-kauze-stoka-tvrdi-ze-penize-sly-dvojce-hnuti-ano-faltynkovi-1472­53#dop­_ab_va­rian­t=0&do­p_sou­rce_zo­ne_na­me=zpr­avy.sz­nhp.bo­x&dop_­id=147­253&sou­rce=hp­&seq_n­o=1&ut­m_cam­paig­n=&ut­m_me­dium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

Ievice-je-smegma ( 20. května 2021 14:17 )

Kdyby neokrádal stát na daních, tak by si se soudruhem estébákem Babišem nerozuměl.

PPP150W ( 20. května 2021 12:04 )

Jsem rád, že i vy souhlasíte s tím, že Havla nikdo opilého nemohl vidět.

wenzel trousil ( 20. května 2021 10:49 )

Nikdys HaWla nemohl videt nprotoze to cvrkly strasidlo si ani Plesk netroufl ukazat!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa