Vyhlášena byla 12. dubna 1972. Chráněná krajinná oblast Český kras leží v nadmořské výšce od 208 m (hladina Berounky) do 499 m (vrch Bacín). Na něm se podle archeologických výzkumů po tisíciletí konaly různé tehdy tradiční rituály. Našly se zde mimo jiné pozůstatky kostry muže, jehož levá stehenní kost byla speciální metodou datována do doby mezi lety 9150 až 8600 před naším letopočtem.

Předmětem ochrany Českého krasu se staly barrandienské pánve. Jde o oblast s množstvím geologicky a paleontologicky významných lokalit z období mladších a středních prvohor (období před milionem až 370 miliony let) s nalezištěm zkamenělin zejména trilobitů.

Oblast probádal celosvětově uznávaný francouzský vědec Joachim Barrande, po němž byla později pojmenována. S jeho prací a zajímavými exponáty se můžete od roku 2003 seznámit v Geoparku, venkovní části Muzea Českého krasu na náměstí v Berouně.

Národní přírodní rezervace Karlštejn je největším chráněným územím v Českém krasu. Pro svůj nedocenitelný význam jí byl udělen prestižní Diplom Rady Evropy 2000. Ve vápencovém návrší Zlatý kůň (475 m) se nachází Koněpruské jeskyně, nejdelší jeskynní systém v Čechách, a dále pak vápencový Houbův dům. K Zlatému koni přiléhají činné vápencové velkolomy Čertovy schody, v nichž je nejkvalitnější vápenec v České republice.

Nejvzácnější je sysel obecný

Český kras proslul výskytem řady druhů hub. Zdejší lesostepní porosty a teplomilné doubravy jsou ojedinělé výskytem lanýžů, některých hub smržovitých i mnoha druhů žampionů a bedel. Lze tu nalézt například ohrožený hřib satan. Přes dlouhodobý zásah člověka zůstává zdejší oblast jedním ze zoologicky nejvýznamnějších a nejhodnotnějších území ČR. Z větších savců je zde možné častěji než v okolní krajině „narazit“ na jezevce lesního a kunu skalní. Stálým obyvatelem lesních částí se stalo prase divoké. Zdejší podmínky vyhovují také řadě druhů netopýrů. Mezi největší vzácnosti patří zbytky původní populace sysla obecného.

Po naučných stezkách Českého krasu

K nejoblíbenějším zdejším trasám se řadí jedenáct kilometrů dlouhá naučná stezka NPR Karlštejn. Je z části propojena s trasou Svatojánský okruh, která na svých čtyřech kilometrech s 11 zastaveními začíná i končí u obce Svatý Jan pod Skalou. Pokocháte se skalní vyhlídkou do údolí potoka Kačák či skanzenem těžby a zpracování vápence v lomu Paraple.

Naučná geologická stezka Zlatý Kůň je dlouhá necelé tři kilometry. Můžete si vybrat z tří začátků u Koněpruských jeskyní, a to u východu, u pokladny nebo na parkovišti. Zavede vás mimo jiné do nedaleké přírodní rezervace Kobyla, v níž se do roku 1929 v lomu Na Kobyle těžil vápenec, z něhož se v Berouně vyráběl cement.

Vodácká naučná stezka Berounka měří přes deset kilometrů a vede podél řeky ze Zvíkovce na Křivoklátsku k jezu v Klučicích pod Karštejnem. V CHKO Český kras najdete čtyři z celkem 13 zastávek, na nichž se dočtete například o slovenských hradištích nebo o nejstarších českých letopisech.

Video
Video se připravuje ...

Koněpruské jeskyně Redakce

Fotogalerie
10 fotografií