Objeveny byly zcela náhodou při odstřelu v místním lomu v polovině 50. let 20. století. Jejich větší část se veřejnosti zpřístupnila záhy, a to toku 1959. Mezi jednotlivými patry, z nichž nejmenší je horní a nerozsáhlejší střední, je výškový rozdíl zhruba 70 metrů.

Spodní patro, které není přístupné, vytvořila dešťová voda, jež postupně rozpouští devonskou vápencovou horninu a vzniká tak kras a krasové jevy. V systému chodeb bylo nalezeno množství zvířecích i lidských kostí. Ty, patřící druhu Homo sapiens sapiens, jsou staré zhruba 13 tisíc let.

Prohlídka

Prohlídka dlouhá 620 metrů trvá zhruba hodinu. Do jeskyně se vstupuje středním patrem, které se nachází asi 50 metrů nad dnem bývalého Houbova domu. V jeskynních chodbách a prostorách uvidíte krápníky, které rostou všemi směry, nikoli jen nahoru a dolů, krápníkové útvary, náteky, záclonky a celé sintropády. Vzácností jsou tvz. Koněpruské růžice, jež obsahují opál. Vznikaly zde přes milion let.

Dále si prohlédnete Varhany, kde stalaktity vydávají různé tóny, Komín se sintropádem ve Staré chodbě, Zoubkovanou záclonu v Marešově síňce, jezírko se sintrovými lekníny v Proškově dómu. Nachází se zde také Pustý dóm s kopiemi kosterních nálezů zvířat a s pozůstatky pravěké ženy nebo Petrova jeskyně, v níž byla roku 2007 objevena nová jeskyně s asi 800 let starými kosterními pozůstatky jeskynního medvěda. Prohlídka končí stoupáním po točitém schodišti do svrchní části jeskyně, do tzv. Mincovny, již zdobí stalagmit. Je v ní zrekonstruovaná penězokazecká dílna, v níž se v 15. století tajně razily mince. Z ní se vychází ven.

Pozor! Trasa není bezbariérová, takže do ní nelze zavítat s kočárkem či s vozíkem. Do jeskyní je zakázáno vodit i nosit psy ani jiná zvířata.

Otevírací doba:

  • Leden, únor a březen zavřeno
  • Duben, květen a červen 8:00 - 16:00 každý den (poslední prohlídka v 16:00)
  • Červenec a srpen 8:00 - 17:00 každý den (poslední prohlídka v 17:00)
  • Září 8:00 - 16:00 každý den (poslední prohlídka v 16:00)
  • Říjen 8:30 - 15:00 každý den (poslední prohlídka v 15:00)
  • Listopad pouze v pracovních dnech v 9:00, 11:00 a 14:00 Prosinec zavřeno
  • Otevírací doba může být upravena podle trhacích prací v blízkém lomu.

Vstupné:

  • Dospělí 150,- Kč
  • Studenti od 15 do 26 let (pouze po předložení platného průkazu) 110,- Kč Senioři 65+ 110,- Kč
  • Děti od 3 do 15 let 70,- Kč Držitelé průkazů ZTP a ZTP/P starších 15 let 70,- Kč
  • Hromadné skupiny dětí do 3 let (např. mateřské školy) 35,- Kč
  • Hromadné skupiny držitelů průkazů ZTP ve věku 3 až 15 let 35,- Kč
  • Děti do 3 let vyjma hromadných skupin po ohlášení na pokladně zdarma
  • Držitelé průkazu ZTP od 3 do 15 let vyjma hromadných skupin zdarma
  • Průvodce osoby ZTP/P zdarma

Zajímavosti

K jeskyním se vážou pověsti O Zlatém koni a O pasáčkovi. První vypráví o chamtivé rytířce, jež se chtěla zmocnit pokladu ukrytého ve skalách, který prý mohl být vydán pouze tomu, kdo má zlaté vlasy a železnou ruku. Tak se žena rozhodla přelstít ducha, jenž bohatství střežil, a nechal si obé vyrobit. Takto upravena se vydala do skal, z nichž se již nevrátila. Duch její podvod prohlédl a ji i koně proměnil ve zlatou sochu. Tak údajně přišel vrch ke svému jménu Zlatý kůň.

Pasáček ovcí měl podle pověsti na vrcholu Zlatého koně objevit díru ve skále, v níž našel muže s hromadou peněz. Ten mu nějaké dal pod podmínku, že o něm pomlčí. Hoch však vše roztroubil po vesnici. Její obyvatelé nelenili a vydali se muže s pokladem hledat, ale nic nenašli. Tak to od nich mluvný pasáček pěkně schytal, nařezali mu a vzali si jeho peníze. V roce 1950 byla v jeskyni objevena již zmíněná středověká penězokazecká dílna, takže není vyloučeno, že tato pověst má pravdivý základ.

Tipy na výlet

Kousek od vchodu do Koněpruských jeskyní je kamenolom Čertovy schody, kde se dobývání vápence datuje od roku 1963. V Berouně se nachází Muzeum Českého krasu, v němž je stálá expozice zbraní a kde se koná řada výstav. Nedaleko stojí nejnavštěvovanější český gotický hrad Karštejn.

Na Karjštejnsku můžete obdivovat Bubovické vodopády, k nimž vede turistická stezka z obce Srbsko. Jsou tvořeny až dvoumetrovými vápencovými schody pokrytými mechem a řasami. Lze k nim sejít z nedaleké silnice po cestě vedoucí přes několik dřevěných lávek, které spojují oba břehy Bubovického potoka.

Video
Video se připravuje ...

Koněpruské jeskyně Redakce

Fotogalerie
8 fotografií