Jednou z nejnavštěvovanějších památek severních Čech je romantická zřícenina hradu Střekov s dochovaným Rytířským sálem a válcovitou gotickou věží. Historická expozice zahrnuje kresby a fotografie hradu, repliky zbraní i trojrozměrný dřevěný model hradního areálu. Střekov se nachází ve stejnojmenné čtvrti ani 2,5 kilometru od centra Ústí nad Labem. Počátkem 14. století jej nechal vybudovat král Jan Lucemburský k ochraně labské plavby.

Sebevražda dcery hradního pána

Zřícenina hradu se majestátně tyčí na černé trachytové skále, která se vypíná z hladiny Labe do výšky sto metrů. Výhled z něj Johann Wolfgang Goethe popsal jako „jeden z nejkrásnějších ve střední Evropě“. Střekov okouzlil i hudebního skladatele Richarda Wagnera, který v něm hledal inspiraci, a učaroval též básníkovi Karlu Hynku Máchovi. Možná je vábila představa, že za deštivých nocí se prý po útesu škrábe duch mladé dcery hradního pána, která údajně kdysi skokem z něj ukončila svůj život.

Vedle již tradičního symbolu města, hradu Střekova, je jeho dominantou kostel Nanebevzetí Panny Marie z počátku 14. století, jehož 65 m vysoká věž se po bombardování za druhé světové války vychýlila o 201 cm od šikmé osy. Zajímavostí je jeho zvon Zuzana, který je se svým dolním průměrem 165 cm největším zvonem okresu Ústí nad Labem. Nejvýraznějším novodobým architektonickým prvkem města je Mariánský most, který začíná v místě zvaném Ústecká brána a severním koncem ústí pod Mariánskou skálu. Za zmínku stojí též Erbenova vyhlídka s rozhlednou, jež poskytuje prakticky neomezený kruhový výhled do širokého kraje.

Symbolem Mostu je kostel, který se sám přesunul

Stejně jako Ústí, tak i Litoměřice, Most, Chomutov, Teplice či Děčín uspokojí milovníky církevních památek. Nacházejí se v nich krásné kostely, kaple, památníky či sochy. Litoměřice, které jsou po léta centrem vinařství, mají malebné historické centrum, které ohraničuje z velké části dochované gotické opevnění. V něm najdete Mírové náměstí s řadou za vidění hodných domů, galerií a muzeí s dobovým sklepením a zejména gotický hrad s interaktivní expozicí českého vinařství.

Na jižní straně centra jsou hradební parkány, zčásti osázené vinnou révou, které nabízejí výhled na biskupskou rezidenci s katedrálou sv. Štěpána na Dómském pahorku a na panorama Českého středohoří s jeho dominantou, zříceninou hradu Hazmburk, jehož silueta se dvěma věžemi, horní hranolovitou a dolní kulatou, je na desítky kilometrů vidět ze všech světových stran. Z parkánu litoměřického hradu dohlédnete až na Říp. Na Mírovém náměstí vás zaujme také pozdně gotický dům s věží zvanou Kalich - má totiž tvar číše.

Pokud chcete mít Mostecko jak na dlani, zavítejte na malý hrádek na kopci Hněvím. Symbolem Mostu je bezesporu 30 metrů vysoký a 60 metrů dlouhý chrám Nanebevzetí Panny Marie, který se ze záhadných příčin dal v září 1975 do pohybu a na svém novém místě zakotvil o necelý měsíc později. V jeho interiéru se nachází expozice gotického a renesančního umění severozápadních Čech. Jeho věž nabízí výhled ze svých ochozů.

V Teplicích najdete "malou Paříž"

Přestože Chomutov působí jako klasické průmyslové centrum, překvapí historickým centrem se zajímavým komplexem raně gotického kostela svaté Kateřiny, renesančního zámku a budov bývalé komandy německých rytířů, který je nyní tamní radnicí.

Teplice, nejstarší lázně v Česku a jedny z nejstarších v Evropě, se mohou pochlubit takzvanou „malou Paříž“ s rozsáhlou pěší zónou s výstavnými lázeňskými budovami, parky, zahradami a kašnami. Za návštěvu stojí i tamní zámek, který byl za středověku klášterem a později hradem. K zámku patří tzv. Kolostůjovy věžičky postavené v roce 1600 jako renesanční altán. Vedle něj se nachází barokní dvouramenné schodiště, které spojuje zámek s parkem.

Nezklame ani Děčín, jehož dominantou je z jedné strany zámek s barokní Růžovou zahradou, se salou terrenou (zahradní sál), glorietem (zdobná stavba) a z druhé skála zvaná Pastýřská stěna s vyhlídkovými restauracemi. Krásný výhled do okolí je také z rozhleden, zejména z nedalekého Děčínského Sněžníku, pískovcové hory. Zde se tyčí 33 m vysoká kamenná rozhledna z roku 1864, jedna z nejstarších na území ČR.

Fotogalerie
4 fotografie