Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tipy na víkend: Retrosetkání veteránů, sokoli na Točníku i letní Matějská

/
  • Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    18. června 2020 ● 16:59

    Turistický ruch se pomalu ale jistě vrací do "starých kolejí". Pokud vás už sezení doma nebaví, vyberte si některý z našich tipů na víkend, které byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Počasí o víkendu bude podobné, jako přes týden. Teploměr ukáže kolem 20 stupňů a čekejte přeháňky.

  • 1.

    Letní Matějská

    Tradiční Matějská pouť letos kvůli koronaviru skončila dříve, než se vůbec rozeběhla. Atrakce se teď na Výstaviště v Praze Holešovicích vracejí, v sobotu ve velkém otevírá Zábavné městečko. Mezi atrakcemi nebude chybět letošní česká novinka Joker, dráha Super Mouse, vyhlídkový řetízák Around The World a další atrakce, které tu zůstanou až do 6. září. Více čtěte ZDE

    Už v sobotu Výstaviště ožije nejrůznějšími atrakcemi, z nichž mnohé se v Praze představí vůbec poprvé!
    Autor: Martin Přibyl, Martin Sekanina, KMG

  • 2.

    Akce na hradech a zámcích

    *hrad Točník – celý víkend tu uvidíte vystoupení sokolníka a letové ukázky dravců

     

    *zámek Lemberk – celý víkend bud od 9 do 16 hodin zpřístupněna středověká věž s vyhlídkou po okolí zámku Lemberk.

     

    *Staré Hrady u Jičína - projít se můžete i dalšími pěti pohádkovými okruhy, kde čekají draci, skřítci, čarodějnice a další postavy. Připraven je i nový okruh – naučná cesta zámeckým pohádkovým sklepením.

     

    *zámek Buchlovice – tradiční prodejní výstava fuchsií se začíná a potrvá přes celé léto.  Sbírka fuchsií čítající více než 1400 druhů, starých i nových odrůd od šlechtitelů celého světa včetně slavných českých odrůd.

     

    *zámek Jánský Vršek - součástí III. prohlídkového okruhu je nově zpřístupněna výstava s názvem Hračky za totáče aneb jak si hrály Husákovy děti.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 3.

    Bedekr Blesku: Nejlepší výlety po Česku

    Ideální průvodce na léto je bedekr Blesku s tipy na nejlepší výlety po Česku. Letos v něm najdete pozvánky na 111 nejkrásnějších rozhleden od Aše až po Beskydy. Součástí bedekru jsou navíc slevové kupony na nejrůznější atrakce a vstupy do památek, galerií, muzeí... V průvodci, který má 132 stránek, najdete informace o otevíracích dobách, cenách vstupenek, spoustu nádherných snímků včetně leteckých a dalších informací, které vám usnadní plánování výlet. Koupíte ho na stáncích za 69 Kč nebo ZDE

    Nejlepší výlety po Česku
    Autor: Blesk

  • 4.

    Starodávný jarmark

    Centrum Litomyšle na Smetanově náměstí v sobotu ožije řemeslným jarmarkem. Uvidíte drátování, rytí skla, košíkářské a řezbářské práce, soustružení dřeva, výrobu keramiky a korálků, ručního papíru, skleněných předmětů, tkaní, zdobení perníků a mnoho dalšího. Součástí jarmarku bude tvořivá dílnička pro děti všech věkových kategorií.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk – M. Protivanský, profifi media.cz

  • 5.

    Řemesla ožijí

    Středověká řemesla ožijí v areálu velmožského dvorce z 12. až 13. století v Horním Vítkově u Chrastavy. Vidět i vyzkoušet si tu můžete v sobotu do 10 hodin mnohé, co museli perfektně ovládat naši předci.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 6.

    Lázně se zážitky nad zemí i pod ní

    Neobyčejný zážitek připraví prohlídka nejstaršího provozovaného dolu v Evropě v Jáchymově. Je 500 metrů pod zemským povrchem, kam se spustíte opravdovými důlními výtahy. Pokračovat můžete relaxací i zábavou v Lázeňském centru Agricola, kde najdete saunový důl, tobogán i venkovní odpočívárnu s bylinkami či písečnou pláží.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 7.

    Vyměňte lyže za kolo

    Skiareál Rokytnice nad Jizerou funguje v létě stejně dobře jako v zimě. Je tu otevřený bikepark Rock-it-nice. Otevřeno je o víkendech od 9 do 17 hodin, o prázdninách pak každý den. Bikepark nabízí tři sjezdové tratě různých úrovní obtížnosti v celkové délce pěti kilometrů. Na tu nejsnadnější, modrou, se nemusí bát ani začátečníci. Pokud nemáte kolo, můžete si ho půjčit v areálu.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 8.

    Vzhůru na Býčí skálu

    Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras a speleologové nabízejí veřejnosti v dvou třech víkendech (do 28. června) v rámci Evropského dne parků unikátní prohlídku jeskyně Býčí skála. Po zbytek roku je totiž celý areál kvůli hnízdění sokolů stěhovavých a netopýrů nepřístupný. Zájemci o prohlídky v hodinových intervalech se musejí předem registrovat na adrese ZDE

    V Býčí skále našli vědci velkolepé pohřebiště tzv. Halštatského pohřbu, který v Česku nemá obdoby. Obsahovalo více než 40 koster a množství předmětů ze starší doby železné.
    Autor: Blesk:Zdeněk Matyáš

  • 9.

    Branný den

    Změřit síly v netradičních soutěžích mohou děti i dospělí v sobotu při Branném dnu v Branné od 10 hodin. Součástí akce bude i prohlídka plně vybaveného bunkru československého opevnění.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 10.

    Veteránské Brno Revival

    Sraz a výstava veteránů – automobilů i motorek - je připravena na sobotu v areálu výstaviště v Brně. Součástí akce bude i oblíbená burza. Dostaveníčko si tu dají majitelé skutečných motorizovaných pokladů vyrobených do roku 1990. Letos se nepojedou žádné jízdy, o to více místa bude pro výstavu. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 11.

    Divoký den otců

     V neděli 21. června se slaví Den otců. Proto v zábavním vědeckém parku VIDA budou mít tatínci v doprovodu platících dětí vstup zdarma. Tématem oslavy je styl života na Divokém západě. Součástí budou tvůrčí dílny, kde si zájemci vyrobí indiánskou čelenku, kovbojský klobouk nebo lapač snů. Protože kapacita science centra je v současné době snížena na 500 osob, doporučuje se registrace, která bude uzavřena do pátku 19. června do 14 hodin.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 12.

    Projděte se v korunách stromů

    Ideální a navíc nezapomenutelnou procházkou na čerstvém vzduchu jsou procházky v korunách stromů. V Česku můžete do výšin vystoupat hned na pěti místech:

     

    *Stezka korunami stromů na Lipně – čeká vás tu 675 m dlouhá bezbariérová stezka, která vystoupá do výšky 40 m. Odměnou jsou neskutečné výhledy na Šumavu i vrcholky rakouských Alp. Zpáteční cestu si můžete zpestřit sešupem po tobogánu. Součástí je i rozlehlý areál dětského hřiště.

     

    *Stezka korunami stromů v Krkonoších – trasa dlouhá 1500 m vás vyvede na 45 m vysokou vyhlídkovou věž. Součástí je i unikátní naučné centrum, které se nachází v podzemí dřevěné rozhledny a představuje spletitý kořenový systém stromů.

     

    *Stezka v oblacích na Dolní Moravě – čeká vás tu cesta po dřevěné lávce v délce 710 metrů, po které vystoupáte do výšky 55 m. I tady se zpátky na zem můžete sklouznout stometrovým tobogánem.

     

    *Stezka Beskydské nebe v Trojanovicích - je dlouhá 1 800 metrů a specialitou je 85 m dlouhý vzdušný chodník, který poskytuje nezapomenutelný výhled.

     

    *Stezka Valašska na Pustevnách – nabízí 660 m dlouho trasu s nejvyšším bodem ve výšce 15 metrů

    Stezka u Lipna
    Autor: archiv Stezky

  • 13.

    Zvedněte kotvy!

    *Plavební sezona se obnovila i v Praze. Plout parníkem můžete po Vltavě historickým centrem metropole nebo se vydat až do zoo.

     

    *Lodě Máj, Racek, Jarmila a Hynek čekají na námořníky i na Máchově jezeře. Za několik desítek minut obkrouží „české moře“ s panoramatem Bezdězu a Máchova kraje.

     

    *Čilý lodní provoz je už také i na Brněnské přehradě. Hladinu brněnského Prýglu bude až do podzimu brázdit šest lodí. Svézt se mžete třeba k hradu Veveří, letošní novinkou je zastávka Sokolské koupaliště.

     

    *Klid a pohodu nabízí plavba po Baťově kanále na jižní Moravě. Z vodní cesty dlouhé 53 km je aktuálně vyčleněn jen závěrečný několikakilometrový úsek u slovenské Skalice. Zájemci si mohou pronajmout motorové čluny, obytná plavidla či plout na výletní lodi. K dispozici je 16 přístavů.

     

    *Turisty na přehradě Slezská Harta na severu Moravy vozí zbrusu nová elektroloď s příznačným jménem Harta. Je navíc jediná svého druhu u nás. Rychlost lodi je mezi 6 až 8 kilometry v hodině, a její maximální rychlost je 13 kilometrů. Loď projíždí všech pět přístavů: Leskovec nad Moravicí, Razová, Meziny, Nové Pláně a Roudno.

     

    *Další inspiraci najdete i ZDE

    Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 14.

    Prozkoumejte Tančící dům

    Před 30 lety, kdy Václav Havel poprvé vyřkl myšlenku, že na nároží Jiráskova nábřeží v Praze by měl stát kulturní dům, měla stavba Tančícího domu zaryté odpůrce přívržence. Nyní je už neodmyslitelnou součástí nábřeží a jak to v něm vypadá, si můžete prohlédnout od sklepa až po střechu. Prohlídka má osm částí, začíná ve druhém podzemním podlaží, kde je strojovna a končí na střeše, kde je nádherný výhled na metropoli. Okouknout můžete i hotelové pokoje a vnitroblokem se podívat na byt, kde Václav Havel léta žil. Možnost prohlídky je až do konce srpna. Více čtěte ZDE6381907:full:true:true

  • 15.

    Večerníček má narozeniny

    Pařezová chaloupka, kde bydlí Křemílek a Vochomůrka, Krtečkovo autíčko, bouda Maxipsa Fíka, podlý Trautenberk a rekvizity z dalších klasických pohádek, které vyprovází děti do hajan, si můžete prohlédnut v Galerii České televize v Praze na Kavčích Horách. Večerníček totiž slaví 55 let! Interaktivní výstava, kde si děti mohou vyzkoušet i dabování kreslených postaviček. Do galerie můžete zavítat až do května 2021.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 16.

    World Press Photo

    Jedinečnou fotografickou kolekci 63. ročníku fotografické soutěže World Press Photo představuje výstava, která probíhá v prostorách Staroměstské radnice v Praze. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 73 996 snímků od 4 283 fotografů ze 125 zemí světa. Fotografií roku se stal snímek, který nezachycuje utrpení, oheň, výbuchy ani střelbu. Fotograf Jasujoši Čiba na něm zachytil demonstranta v Chartúmu, který recituje báseň.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 17.

    Království minerálů

    První část budoucích přírodovědeckých sbírek se otevřela v Národním muzeu v Praze. V Sále minerálů můžete obdivovat na 4000 nejrůznějších kamenů a minerálů od mikroskopických zrn až po přes metr velké drúzy krystalů křemene, kalcitu, fluoritu či galenitu. Více čtěte ZDE

    Národní muzeum otevřelo novou expozici minerálů
    Autor: Národní muzeum

  • 18.

    Kde bydlely panenky?

    Jak se vařilo v kuchyňkách? Kam si panenky zvaly návštěvy a jak vypadaly jejich postýlky? To a mnohem víc vám přiblíží kouzelná výstava historických hraček v Muzeu Mnichova Hradiště. K vidění budou dětské pokojíčky a hračky z přelomu 19. a 20. století, kdy se pod vlivem průmyslové revoluce nebývale rozvíjela i výroba hraček. Výstava je přístupná od soboty do 30. srpna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 19.

    Kosktohrátky na Špilberku

    Model brněnského hradu, auta, letadla i vláčky sestavené z kostek Lega představuje Muzeum města Brna na Špilberku. Mezi dalšími exponáty jsou osobní, závodní i nákladní auta, motocykly, jeřáby, bagry a stavební stroje, letadla, vrtulníky, ale i nádraží nebo hasičská a policejní stanice. Nejpočetnější jsou vláčky, je jich několik desítek a jezdí po dvou kolejištích. Výstava Kostkohrádky potrvá do 30. srpna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 20.

    Místo veletrhů sportoviště

    Ta pravá olympiáda se letos sice neuskuteční, ale sedět doma přesto nemusíte. Na brněnském výstavišti si od 6. června až do konce prázdnin si můžete vyzkoušet tradiční i méně typické olympijské sporty. Před vstupem do pavilonu P vznikne několik sportovišť. Kromě basketbalu a stolního tenisu je na programu i streetball nebo teqball. Vstup je zdarma. Zájemci se do areálu dostanou sedmou branou. Více čtěte ZDE

    Na brněnském výstavišti si můžete až do konce prázdnin pořádně zasportovat.
    Autor: ČTK / CTK / Zehl Igor

  • 21.

    Korunovační klenoty

    Inovovaná expozice s mistrovskou replikou nejhodnotnějšího českého pokladu – korunovačních klenotů - nově představí také repliky středověkého žezla a jablka, stejně jako korunovačního meče. Celkový koncept výstavy se věnuje osudům 22 korunovaných panovníků. K vidění jsou do 28. června v Letohrádku Mitrovských v Brně. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 22.

    Mravenčí a jiná práce

    Spisovatele, ilustrátora, tvůrce Ferdy Mravence i nadšeného propagátora ragby Ondřeje Sekoru představuje výstava Mravenčí a jiné práce v Moravském zemském muzeum v Brně u příležitosti 120. výročí narození brněnského rodáka. Expozice obsahuje originály ilustrací ze Sekorových slavných i méně známých knih, novinové kresby a karikatury, soukromou malířskou tvorbu i loutky vytvořené podle jeho návrhů. Ideální výstava pro malé i velké potrvá až do ledna příštího roku.

    Video
    Video se připravuje ...

    Výstava ilustrací Ondřeje Sekory, táty Ferdy Mravence TV Blesk Zdeněk Matyáš

  • 23.

    Loutky českých pohádek

    Výstava v Šakvicích na Břeclavsku přibližuje malým dětem tradiční české pohádky a bytosti, které vymyslela a ztvárnila Marie Lexová, autorka výstavy. Výstava je dispozičně podobná malému labyrintu, kde si děti doslova projdou každou pohádkou. V květnu, červnu a září je přístupná o víkendech, v červenci a srpnu každý den od 10 do 19 hodin.

    Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 24.

    Grand Prix v Dolních Vítkovicích

    Unikátní interaktivní výstava Grand Prix je k vidění v ostravském areálu Dolní oblast Vítkovice. Jejím základem jsou historické motorky, které organizátorům věnoval sběratel a motonadšenec Miroslav Rybička (91). Nejenže si můžete prohlédnout jedinečné stroje, ale také si vyzkoušet, jak rozebrat a zase složit motor, roztlačit a nasednout na motorku nebo si vyzkoušet „vítr ve vlasech“, když jedete 120 km/h. A také se mrknout, jak vypadají elektrostroje budoucnosti. Výstava potrvá až do března příštího roku.

    Interaktivní výstava Grand Prix je k vidění v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě.
    Autor: Foto Blesk - Michal Charbulák

  • 25.

    Exotika ve světě techniky

    Ostravský Svět techniky připravuje exotické expozice. Cílem programu DOVolená v DOVu je zprostředkovat návštěvníkovi zážitek z cizí země, například z Itálie, USA a Francie. Jeho součástí bude i ochutnávka kuchyně dané země. Projekt je určen pro všechny, kteří se letos nedostanou na vysněnou dovolenou, ale nechtějí se tak úplně vzdát poznávání cizích zemí. Organizátoři slibují, že se návštěvníci budou každý víkend cítit jako ve sluncem prozářené Itálii, ve vínem provoněné Francii nebo na návštěvě v USA.

    Svět techniky Ostrava
    Autor: Svět techniky Ostrava

  • 26.

    „Prase“ v Kopřivnici

    Oldtimer muzeum v Kopřivnici láká po otevření na novou výstavu. Vedle stálých exponátů se nově můžete těšit na přehlídku motocyklů značek Jawa a ČZ vyráběných v letech 1929 až 1970. Mezi třemi desítkami vozidel jsou oblíbené stroje Pionýr, moped Stadion nebo skútr ČZ 501 zvaný prase, ale třeba také závodní motocykly Jawa 350 a Jawa 500.

    Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 27.

    Největší záhady a tajemství světa

    Unikátní sbírka představuje nejtajemnější exponáty z celého světa včetně slavné křišťálové lebky a starověkého počítače. Jde sice o kopie ale i tak se jedná o kolekci unikátních exponátů, které autoři výstavy posbírali po celém světě. Návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci se tak mohou těšit na obří repliku sochy Moi, faksimilii nejtajemnějšího svitku světa Voynichova rukopisu, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu Ďáblovy bible. Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Výstava trvá do konce srpna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto ČTK - Luděk Peřina

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy