Za průkopníkem Baťou a historií Zlínska

Pokud vyrážíte hlavně za poznáním, města Zlínského kraje jej nabídnou požehnaně. Navštívit můžete například Zlín, na jehož rozvoji se pravděpodobně nejvíce podepsal Tomáš Baťa. I díky němu je krajské město přehlídkou funkcionalistické architektury. Zlín ale nabízí i jiné, než "baťovské" stavby. Prohlédnout si můžete například hrad Malenovice nebo zámek Zlín. Střípky historie kraje ale naleznete i v jiných městech, například v Kroměříži a Uherském Hradišti. Kraj navíc zdobí mnoho monumentálních historických pevností, například hrad Buchlov.

Příroda Zlínského kraje vás okouzlí

Lesy, louky, hory a skály, toho všeho ve Zlínském kraji není nedostatek. S krásným počasím a dostatkem volného času se můžete vydat třeba za Čertovými skalami, kterých v Hostýnské vrchovině naleznete hned několik. Vystoupat můžete také na některé vrcholy, například Hostýn a Javorník. A nekonečný zdroj relaxace i aktivit nabízí i Beskydy. Vystoupejte na některé z nejvyšších vrcholů Moravy, nebo se vydejte k pramenům řek.

Vydejte se na výlet, třeba i s dětmi

Pokud chcete zůstat v pohybu a milujete pěší turistiku, Zlínsko je to pravé. Kraj oplývá horami i rovinami, vybere si tedy skutečně každý. Řadu velmi kvalitních turistických stezek nabízí třeba okolí Rusavy. A pokud vyrážíte na výlet s dětmi, v kraji se nachází řada atrakcí, které si užije celá rodina. Navštívit můžete třeba zlínskou zoo, bikepark Kyčerka i zábavní park Gibon v Rožnově pod Radhoštěm.

Aktivně - na kole, na lyžích nebo ve vodě!

Lákají vás pohybové aktivity? Pokud patříte mezi cyklistické nadšence, ve Zlínsku naleznete desítky kilometrů perfektních cyklostezek. Například samotný Zlín má hustou síť cyklotras, které si užijí i méně zdatní cyklisté. A milovníci "výšlapů" budou milovat také okolí Kroměříže i Vsetína. Pokud vás ale láká spíš lyžování, vyrazte v zimě třeba do areálu Pustevny, Soláň nebo do okolí Velkých Karlovic. Zábavu ale Zlínský kraj nabízí i v létě. Vydejte se za ochlazením v horkých dnech k některé z místních přehrad, třeba do Otrokovic nebo Nového Hrozenkova. Vypravit se můžete i do některého z aquaparků, například do Zlína nebo Uherského Hradiště.

Tipy na dovolenou ve Zlínském kraji

Další související odkazy

Slovácké slavnosti se nesly v duchu tradice: Návštěvníci mohli vidět i přes 100 let starý kroj!

Zámek Lešná 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Jihomoravský a Zlínský kraj 

Putování letním Českem: Rázovitá krása Zlínska! 

Tomáš Baťa (†56): Zlínský vizionář by slavil 140 let!

Pandí dvojčata ztrácejí ostych. Ve zlínské zoo už je mohou vidět návštěvníci

Další články na Blesk.cz: