Zámky v okresních městech Zlínska

Kolem velkých měst se přirozeně nachází mnohá panská sídla. Svoji cestu po památkách Zlínska můžete začít právě v krajském městě. Zámek Zlín je veřejnosti přístupný. Kromě expozice vybavení zámku se zde konají i nejrůznější výstavy, vernisáže a koncerty. Navštívit můžete také zámek Vsetín. Ten býval kdysi gotickou tvrzí. Na panské sídlo byl následně přestavěn. Pokud cestujete za filmovými lokalitami, rozhodně se vydejte na prohlídku zámku Kroměříž. Ten se objevil v mnoha filmech, například film Amadeus režírovaný Milošem Formanem.

Historická opevnění Zlínského kraje

Byl založen ve 13. století a pochází odtud základní kámen pražského Národního divadla. Řeč je o královském hradu Buchlov, který se nachází nedaleko Uherského Hradiště. Toto místo rozhodně stojí za návštěvu. Rovněž doporučujeme do výletu zahrnout nedaleký barokní zámek Buchlovice. Můžete se také vydat na hrad Brumov, který v historii sloužil jako pohraniční pevnost. Nachází se nedaleko hranice se Slovenskem a naleznete v něm expozici o historii hradu. Pokud se ale nechcete vydat tak daleko, můžete jako cíl svého výletu zvolit hrad Malenovice, který se nachází nedaleko Zlína. V hradu jsou mimo jiné k vidění i některé expozice Muzea jihovýchodní Moravy.

Další zámky ve Zlínském kraji

Zámek Lešná byl původně hradem. V 19. století jej ale jeho majitelé nechali zbořit a na jeho místě vystavěli současné pohádkové sídlo. Zámek Lešná je tak jedním z nejmladších zámků v Česku. Pokud toužíte po starších památkách, vydejte se do renesančního zámku Chropyně. Vznik tohoto zámku se datuje do 17. století, nicméně historie sídla sahá ještě mnohem dále. O něco mladší je zámek Nový Světlov nedaleko obce Bojkovice. Milovníci barokní architektury mohou navštívit také zámek Vizovice. V tom si kromě luxusního vybavení šlechtických pokojů můžete prohlédnout i nádherně zdobenou kapli. A nesmíme zapomenout ani na zámek Holešov, kolem kterého se nachází rozsáhlá a velmi dobře udržovaná zámecká zahrada.

Tipy na dovolenou ve Zlínském kraji

Další související odkazy

Putování letním Českem: Rázovitá krása Zlínska! 

Slovácké slavnosti se nesly v duchu tradice: Návštěvníci mohli vidět i přes 100 let starý kroj!

Zlín - Vydejte se po stopách Tomáše Bati

Pandí dvojčata ztrácejí ostych. Ve zlínské zoo už je mohou vidět návštěvníci

Historická města Zlínska - památky na každém kroku 

Tomáš Baťa (†56): Zlínský vizionář by slavil 140 let! 

Kam s dětmi ve Zlínském kraji? Vydejte se do zoo i na kolo