Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tipy na víkend: Pojďte na Matějskou pouť! Vrcholí masopusty a můžete se už i vykoupat

/
  • Ani tento víkend nemusíte sedět doma, stačí si vybrat nějaký z našich tipů.
    27. února 2020 ● 16:59

    Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy! Tipy na víkend byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Počasí o víkendu bude předjarní. Teploty kolem 8 stupňů a polojasno, v sobotu by mělo sprchnout.

  • 1.

    Masopusty vrcholí!

    Masopustní období oficiálně skončilo 26. února Popeleční středou, ale mnohá města v Česku ještě o víkendu masopustní reje pořádají. Třeba v Chebu se historický průvod vydá centrem města v sobotu.  Kam ještě vyrazit na masopust najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 2.

    Matějská pouť

    Na 130 nejrůznější atrakcí, z nichž některé jsou u nás vůbec poprvé, můžete vyzkoušet na 57. ročníku Matějské poutě. Ta se tradičně koná na Výstavišti v pražských Holešovicích. Nechybí ani obří kolo, letošní má výšku 50 metrů a návštěvníci na něm nenastydnou, má totiž uzavřené kabinky. Pouť potrvá do 13. dubna, více čtěte ZDE

    Obří kolo s krytými kabinkami najdou návštěvníci v dolní části areálu jako v předchozích letech.
    Autor: Martin Přibyl

  • 3.

    Předjaří na Hradě

    Od pátku do neděle 8. března můžete na Pražském hradě navštívit další ročník výstavy Předjaří v Královské zahradě. Tématem již osmého ročníku je obraz Olympští bohové od Petra Pavla Rubense. Výstava přiblíží mistrovské dílo ze sbírek Pražského hradu, které patří mezi nejhodnotnější obrazy u nás, a bude obklopeno květinami. Tradičním místem konání této oblíbené akce je Empírový skleník v Královské zahradě v době, kdy se Královská zahrada teprve probouzí ze zimního spánku. ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz
  • 4.

    Horymírova jízda

    Ve Strančicích u Prahy budou zahajovat jezdeckou sezonu oblíbenou Horymírovou sváteční jízdou. Akce se uskuteční v sobotu a je přístupná pro jezdce všech jezdeckých vyznání, tedy bez ohledu na styl, výstroj a výzbroj koně a jezdce.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 5.

    Koupání pro otužilce

    Voda jako žiletky a 4 °C! Pokud vám to nevadí, přijďte se vykoupat do Kamencového jezera v Chomutově, které se zcela unikátně otevírá všem příznivcům koupání v ledové vodě. Koupat se tu můžete tuto sobotu a dvě březnové soboty vždy mezi 10. a 11. hodinou.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 6.

    Římané v Olomouci

    Ochutnat římskou kuchyni, vyzkoušet si zbroj a poznat život legionářů můžete o víkendu v Pevnosti poznání v Olomouci. Vše vám přiblíží interaktivní výstava skupiny historického šermu Roma Victor Legio XIII Gemina Augusta, v 10 a ve 14 hodin je připravený i speciální historický workshop.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 7.

    Slavnosti moravského uzeného a vína

    O víkendu se na hradě Veveří v Brně koná největší uzenářsko-vinařská show v České republice. Opět tu zavoní moravské uzené a moravští vinaři otevřou své nejlepší lahve. Pro milovníky vína bude postaven vytápěný stan, který nabídne kromě vinného moku i vybrané lahůdky. Návštěvníci slavností si budou moci vyrobit vlastní klobásky. Vařit bude moci celá rodina a to vše pod vedením zkušeného šéfkuchaře. Bude také zvolen nový král uzenářů.

    Z nabídky pochoutek se sbíhaly sliny
    Autor: Zdeněk Matyáš, Jolana Halalová

  • 8.

    Večerníčky na výstavě

    Křemílek a Vochomůrka, Štaflík a Špagetka, skřítek Racochejl, Malá čarodějnice nebo Rákosníček – kouzelný svět výtvarníka Zdeňka Smetany přibližuje výstava na Chvalském zámku v Praze 9. V interaktivní části výstavy čeká i fotokoutek, herna, animační dílna a promítání Pohádek z mechu a kapradí. Výstava je přístupná denně od 9 do 18 hodin do 10. května. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: archiv

  • 9.

    Království a půl pohádky

    Král hledá svého nástupce a je na každém z dětí, jestli splní jeho úkoly a stanou se novými vládci. Na takovou hru láká výstava s názvem Království a půl pohádky k tomu. Do konce března ji můžete navštívit v Galerii České televize v Praze na Kavčích horách. Výstava má několik částí: peklo, nebe, náměstí, andělská pošta, krejčovství, alchymistická dílna, vesnický dům, trůnní sál. Součástí výstavy je i řada digitálních a manuálních her a rébusů.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 10.

    Uprostřed Koruny české

    Výstava Uprostřed Koruny české představí gotické a raně renesanční umění východních Čech 1250 až 1550 téměř v celém interiéru nově zrekonstruované výstavní budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové. Je také obohacena o významné mezinárodní zápůjčky. Na výstavě je shromážděno přes 400 uměleckých předmětů zahrnující sochy, deskové obrazy, celé středověké oltáře, knižní malbu, archiválie, umělecké řemeslo, archeologické památky a doklady každodennosti středověkého člověka.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 11.

    Největší záhady a tajemství světa

    Unikátní sbírka představuje nejtajemnější exponáty z celého světa včetně slavné křišťálové lebky a starověkého počítače. Jde sice o kopie ale i tak se jedná o kolekci unikátních exponátů, které autoři výstavy posbírali po celém světě. Návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci se tak mohou těšit na obří repliku sochy Moi, faksimilii nejtajemnějšího svitku světa Voynichova rukopisu, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu Ďáblovy bible. Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Výstava trvá do konce května.

    víkendové tipy
    Autor: Foto ČTK - Luděk Peřina

  • 12.

    Merkur, nejen hračka

    Rozsáhlá interaktivní výstava Merkur – nejen hračka! zaplní všechny výstavní prostory Hernychovy vily v Ústí nad Orlicí. Kromě desítek historických modelů bude pro návštěvníky připravena dětská herna, kde mohou vytvořit model podle vlastního návrhu a obohatit tak výstavu o originální exponát. Zavítat sem můžete do 22. března.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 13.

    Rychlé šípy na výstavě

    Na zámku ve Šluknově je k vidění výstava o Rychlých šípech. Vystaveny jsou sběratelské předměty spojené s Jaroslavem Foglarem a jeho Rychlými šípy - vzácné Foglarovy knihy, odznaky, Foglarova korespondence, obrazy od Jana Fischera - kreslíře Rychlých šípů, hlavolamy a mnoho dalšího. Výstava trvá do 29. března.

    Rychlé šípy tak, jak je každý zná.
    Autor: David Zima

  • 14.

    Korunovační klenoty

    Inovovaná expozice s mistrovskou replikou nejhodnotnějšího českého pokladu – korunovačních klenotů - nově představí také repliky středověkého žezla a jablka, stejně jako korunovačního meče. Celkový koncept výstavy se věnuje osudům 22 korunovaných panovníků. K vidění jsou do 26. dubna v Letohrádku Mitrovských v Brně. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 15.

    Mravenčí a jiné práce

    Spisovatele, ilustrátora, tvůrce Ferdy Mravence i nadšeného propagátora ragby Ondřeje Sekoru představuje výstava Mravenčí a jiné práce v Moravském zemském muzeum v Brně u příležitosti 120. výročí narození brněnského rodáka. Expozice obsahuje originály ilustrací ze Sekorových slavných i méně známých knih, novinové kresby a karikatury, soukromou malířskou tvorbu i loutky vytvořené podle jeho návrhů. Ideální výstava pro malé i velké potrvá do 30. června.

    Autor: 

  • 16.

    Lidový rok

    Muzeum Kroměřížska otevřelo interaktivní výstavu Lidový rok. Návštěvníky provede zvykoslovným rokem našich předků. Část výstavy věnovali autoři také základním životním cyklům člověka, tedy narození dítěte a jeho křtu, svatbě a smrti. Zvykoslovný rok začíná masopustem a pokračuje přes Velikonoce, pálení čarodějnic, jízdu králů, královničky, otevírání studánek, dožínky, podzimní hody až po Dušičky. Na výstavě nechybí dobové předměty každodenního života a předměty, které se vztahují k náboženským svátkům, například růžence nebo kropenky. Expozice v budově muzea na kroměřížském Velkém náměstí potrvá do 12. dubna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto ČTK - Dalibor Glück

Články odjinud

Dnešní horoskopy