Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Masopustní čas je tu: Vyrazte za maškarami, ztrestejte kobylu a pohřběte basu! Poradíme, kam vyrazit

/
  • Začal čas masopustů.
    Aktualizováno - 26. února 2020 ● 13:10
    23. ledna 2020 ● 16:59

    Masopustní období začíná od svátku Tří králů a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Pokud chcete zažít neopakovatelnou atmosféru masopustních rejů, průvodů či fašanků, připravili jsme pro vás ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz přehled, kam vyrazit. Zajímavostí je, že masopusty obcí z oblasti Hlinska na Vysočině jsou kvůli udržování zvyků již půl druhého století zapsány na seznamu kutního dědictví UNESCO.

  • 1.

    Pátek 28. února

    *Masoupustní jarmark

    Masopustní jarmark se stánky Slezského rynku, hudba, výstava masopustních zvyků a masopustní masky. Takový je program v pátek v Bohumíně. Masopustní průvod vyjde od ZUŠ v Žižkově ulici přes hlavní třídu na nám. TGM od 14 hodin. Program na náměstí je ale již od 8 hodin.

    Začal čas masopustů.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 2.

    Sobota 29. února

    Chrášťany u Týna nad Vltavou  pořádají průvod masek, který se vydá na obchůzku obcí v sobotu v 10 hodin.

     

    *Masopust v Chebu

    Letošní masopustní průvod se vydá na svoji cestu historickou částí Chebu v sobotu. Sraz všech účastníků masopustního průvodu je ve 13.45 u Západočeského divadla v Chebu. Za zvuků muziky i jiného rozpustilého rachocení a lomození vyrazí průvod na svoji cestu městem ve 14 hodin.

     

    *Masopustní koláček

    Masopust v Jirkově se odehraje v sobotu od 10 hodin na náměstí Dr. E. Beneše. Těšit se můžete na zabijačkové dobroty i soutěž o nejlepší koláček.

     

    *Pochovají basu

    Fašankové veselí v maskách vyráží po Dolních Dunajovicích v sobotu ve 13 hodin od školy. Ožijí fašankové obyčeje, písně, tance. Po celé odpoledne budou k ochutnání zabíjačkové speciality. Od 17. hodiny přitančí fašankový průvod a pochována bude basa.

     

    *Masopust na Slezskoostravském hradě

    Masopustní veselí ovládne v sobotu od 10 hodin Slezskoostravský hrad v Ostravě. Čekat vás budou ukázky lidových zvyků, rej masopustních masek, lidové písničky a spousta dobrého jídla.

    Začal čas masopustů.
    Autor: Hynek Zdeněk

  • 3.

    Neděle 1. března

    *Vyhánění zimy

    Tradiční masopust, který v Plzni pojímají jako vyhánění zimy, se koná v neděli. Maškarní průvod s množstvím rázovitých a tradičních maškar vyjde ve 14 hodin od 7. ZŠ na sídlišti Vinice. Nejdříve zamíří na statek Lüftnerka, kde budou připomenuty lidové zvyky související se zimou a předjařím. Především bude setnuta hlava línému kohoutovi, který ráno pozdě kokrhá, a proto se stále ještě dlouho rozednívá. V nelítostném souboji poměří síly Zimomilci s Jaromilci. Další zastávka bude v rozmezí mezi třetí hodinou a půl čtvrtou u Kalikovského mlýna, kde bude utopen symbol zimy – Morana.

    Začal čas masopustů.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 4.

    Sobota 7. března

    *Veselí v Královském Poříčí

    Masopustním veselím ožije v sobotu Královské Poříčí. Jako vždy započne celá akce masopustním průvodem od místního zámečku směrem na statek. Volit se bude král masopustu, těšit se můžete na zabijačkový raut, lidovou hudba a jiné zimní dobroty, které vás zahřejí.

    Začal čas masopustů.
    Autor: Hynek Zdeněk

    Přečtěte si o původu masopustního veselí

Články odjinud

Dnešní horoskopy