Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tipy na víkend: Zažijte město jinak! Vyrazit můžete i na Dny NATO nebo na bělohorskou bitvu

/
  • Nemusíte sedět doma, vyberte si některý z našich tipů a vyrazte ven!
    19. září 2019 ● 16:59

    Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy! Tipy na víkend byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Víkend 20. a 21. září bude vydařený. Sluníčko má svítit od rána do večera, teploty se budou pohybovat kolem 20 stupňů.

  • 1.

    Vinobraní pokračují!

    *Praha - Letošní ročník nejvýznamnějšího vinobraní v Praze proběhne v pátek a v sobotu na Grébovce. Kromě burčáku z vlastních vinic se můžete těšit na atraktivní hudební a doprovodný program.

    *Mělník - Tradiční třídenní slavnost vinařů, dobrého vína a zábavy bude probíhat od pátku do neděle na několika místech historického centra i na zámku. Vedle jarmarku, stánků s burčákem a gastronomickými specialitami lze v ulicích historického centra narazit na flašinetáře, sokolníka či pouliční umělce. Program najdete ZDE

    *Litoměřice - Oslavy vína a burčáku za doprovodu historického a kulturního programu na pěti scénách proběhnou v pátek a v sobotu. Oslava vína bude již tradičně podpořena slavnostním krojovaným průvodem v čele s českým králem a císařem Karlem IV.

    *Kadaň – Svatováclavské vinobraní se odehraje v sobotu od 10 hodin v prostoru Františkánského kláštera. Sledovat tu můžete průběh a zpracování hroznů - mletí, odzrnění, rmutování a lisování a mohou ochutnat letošní burčák, čerstvý vinný mošt a víno.

    *Bzenec – v pátek a v sobotu se můžete těšit na ochutnávky slováckých vín a burčáků na nádvoří zámku, ve sklepích i pod víchou. Sobotní odpoledne patří slavnostnímu průvodu krojovaných městem, lákavá je také přehlídka souborů, muzik a samozřejmě ochutnávka burčáků a ročníkových vín místních vinařů.

    *Kunětická hora - Degustace vybraných českých, moravských i zahraničních vín, burčákové hody, staročeské speciality a celodenní doprovodný kulturní program včetně prohlídek hradního paláce se koná v sobotu od 10 hodin.

    víkendové tipy
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Zažijte město jinak

     V sobotu 21. září se ulice Prahy i dalších zhruba 30 měst promění v divadelní jeviště, pódia pro hudebníky, místa pro dílny, dětské hry i setkání pamětníků. Koná se totiž 14. ročník sousedských slavností Zažít město jinak. Zúčastněná města a program najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 3.

    Bitva na Bílé Hoře

    O víkendu se na pláni na Vypichu v Praze uskuteční rekonstrukce památné bitvy z 8. listopadu 1620, která na 300 let významně ovlivnila naše dějiny. Rekonstrukce se za účasti několik stovek účinkujících, bude doplněno hudbou a pyroefekty. Hlavní bitva se v sobotu i v neděli odehraje od 15 hodin.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 4.

    Dopravní podnik otevírá vozovny

    Tradiční Den otevřených dveří Dopravního podniku hl. m. Prahy se koná v sobotu od 10 do 16 hodin. Prohlédnout si můžete depo a garáže Hostivař i vozovnu Strašnice. Vedle současné techniky jsou obvykle k vidění historická vozidla, můžete si prohlédnout servisní zázemí, posadit se za volant autobusu, tramvaje a zúčastnit se bohatého doprovodného programu.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 5.

    Sraz „amerik“

    Veterány americké výroby – auta i motorky – si můžete prohlédnout v sobotu na parkovišti u OC Letňany v Praze. Dostaveníčko na konci sezony si tu dal 1s Veteran US Car Club Praha. Základem programu je předvádění veteránů na rampě.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 6.

    50 let Čtyřlístku

    K padesátinám oblíbeného dětského komiksového časopisu, na které vyrostly už generace čtenářů, připravilo Muzeum hlavního města Prahy na Florenci unikátní interaktivní výstavu, která ale již v neděli končí.  Hlavním exponátem je dům Čtyřlístku v Třeskoprskách, který má čtyři místnosti – každá je věnovaná jedné postavičce. Na zahradě nechybí ani Myšpulínův stroj času, díky kterému nahlédnete do minulosti i budoucnosti Čtyřlístku. Prožít tu můžete i dobrodružnou hru a objevovat mnoho dalšího.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 7.

    Přijede král

    Král Václav IV. s manželkou Žofií Bavorskou přijedou v sobotu na svůj oblíbený hrad Točník. Společně s nimi se můžete přenést na hradní slavnosti a vinobraní v roce 1409. Své umění předvedou šermíři, kejklíři, rytíře na koních, tanečnice a hudebníci. Přichystány jsou dobové hry pro děti, tržiště a ochutnávka středověké kuchyně. Bitva v hradním příkopu se odehraje v sobotu ve 13 a v 19 hodin, v neděli ve 13 hodin. Podobnou svatováclavskou slavnost chystá na sobotu také hrad Okoř.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 8.

    Bramborová válka

    Vzpomínka na jednu polozapomenutou válku z 18. století, v níž Marie Terezie porazila pruského krále, se odehraje v sobotu od 10 hodin na zámku ve Veltrusech. Na programu budou ukázky života ve vojenském ležení, bojového umění pěchoty a jezdců a bojová šarvátka z období bramborové války. Uvidíte barokní tance nebo si poslechnete povídání o válce bramborové a pro děti je připraveno loutkové divadlo.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 9.

    Den vědy

    Roboti z lega, programování pro nejmenší, internet věcí či ochrana rozmanitosti přírody, to i mnoho dalšího nabídnou v Plzni školákům i široké veřejnosti interaktivní expozice v rámci Dnů vědy a techniky. Vše bude pojaté zábavnou a veřejnosti přístupnou formou. Stanovišť na náměstí Republiky a před Západočeským muzeem bude v pátek a v sobotu celkem 32. Na akci se podílí fakulty Západočeské univerzity, střední školy, město Plzeň a další instituce.  Podrobné informace nejdete ZDE

    Dny vědy a techniky v Plzni.
    Autor: ZČU

  • 10.

    Dolní Vltavice žije!

    Multimediální projekt, který spočívá ve virtuálním znovuvynoření Dolní Vltavice nad hladinu Lipna, můžete spatřit v sobotu v Dolní Vltavici. Obec v letech 1956 a 1957 zanikla zatopením vodami lipenského jezera. Show bude předcházet od 15 hodin slavnost. Po úplném setmění vystoupí pomocí velké multimediální show Dolní Vltavice virtuálně nad hladinu Lipna, za doprovodu původního zvonu dolnovltavického kostela sv. Linharta.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 11.

    Festival tetování

    Festival Tattoo Grand Prix letos v Brně kromě soutěže tatérů z celého světa nabídne i venkovní doprovodný program. Akce se koná celý víkend na výstavišti. Nově se bude venku konat soutěž v graffiti na 100 metrů dlouhé stěně nebo skateboardové závody. Na venkovním pódiu budou po celou dobu hrát kapely. V hlavní soutěži tatérů se utká 200 umělců ve 12 kategoriích.

    víkendové tipy
    Autor: Eva Fornálová

  • 12.

    Charitativní půlmíle

    V sobotu od 19 hodin se koná v centru Brna charitativní běh Půlmíle pro ranou péči. Podpoří rodiny, které vychovávají děti s postižením zraku. Trasa má 800 metrů a uběhne ji proto opravdu každý. Běh je možné podpořit i na dálku přes transparentní portál ZDE

    Běžci v Brně podpořili zrakově postižené děti a zkoušeli si, jaké je to být slepý.
    Autor: mm

  • 13.

    Dny NATO

    Největší bezpečnostní show v Evropě, tedy 19. Dny NATO v Ostravě & 10. Dny Vzdušných sil Armády České republiky lákají do Mošnova v sobotu od 9 do 17 hodin, v neděli od 9 do 16 hodin. Účast a prezentaci své techniky na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR aktuálně potvrdilo 15 zemí, vrcholem dynamických ukázek bude vystoupení hned tří akrobatických skupin - francouzské Patrouille de France, švýcarské PC-7 Team a finské Midnight Hawks. Program najdete ZDE 

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 14.

    Tutanchamon na vlastní oči

    Vydejte se na cestu časem a od Théb po Údolí králů objevujte stopy egyptské civilizace na výstavě Tutanchamon RealExperience o životě a době faraona v pražském Národním muzeu. Čekají vás desítky exponátů, tajuplná atmosféra starého Egypta a fascinující multimediální součást expozice, která umožňuje návštěvníkovi doslova vplout do proudu času a projít věčností, kterou se dle legend měl ubírat samotný vládce. Provedením se výstava odlišuje od všeho, co bylo dosud v Česku k vidění. Výstava potrvá do konce ledna příštího roku. Více najdete ZDE

    V prostorách Národního muzea se zabydlel starověký Egypt.
    Autor: Blesk

  • 15.

    Dotkněte se Měsíce

    Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně je jediným místem na světě, kde se budou moci návštěvníci přímo dotknout povrchu Měsíce! Vystavený vzorek měsíční horniny nebude na hvězdárně vystaven za neprůstřelným sklem ani zalitý v umělé hmotě, jako ve všech světových muzeích. Naopak, kousku Měsíce se budete moci dotknout. Vystavený vzorek je horninou, která na Zemi doputovala v podobě meteoritu, jenž byl před 3,1 miliardy let vyvržen z povrchu Měsíce při dopadu jiného kosmického tělesa a šťastnou náhodou dopadl na povrch Země. Zavítat sem můžete do konce října.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 16.

    iQport na náplavce

    Na náplavce Rašínova nábřeží v Praze kotví loď s názvem iQport. Jde o vědecký park, který nabízí rozmanitou všehochuť zajímavostí. V podpalubí můžete zažít pocit při potápění Titanicu, z nezaměnitelných očních důlků na vás bude chrlit páru kultovní Golem, popovídáte si s robotem, vyzkoušíte závody ve virtuální realitě a mnoho dalšího. Nechybí mnoho dalších vědomostních interaktivních disciplín pro malé i velké. Otevřeno je denně od 9 do 20 hodin do konce října. Více čtěte ZDE

    Na Rašínově nábřeží v Praze je nový science park - přímo na lodi!
    Autor: Koláž Blesk.cz

  • 17.

    200 let sportu v Brně

    Všechny nejvýznamnější trofeje brněnských sportovců nabízí výstava Branky, body Brno v 1. patře jižního křídla hradu Špilberk. Návštěvníci uvidí mimo jiné wimbledonský talíř tenistky Jany Novotné, euroligový pohár basketbalistek Žabovřesk, či všech třináct titulů hokejistů Komety. Výstava potrvá do konce roku. Více čtěte ZDE

  • 18.

    Napoleonská doba

    Na Znojemském hradě je k vidění ojedinělá výstava u příležitosti 210. výročí bitvy u Znojma, posledního rozhodujícího vítězství císaře Napoleona a poslední bitvy vojenské kariéry arcivévody Karla. K vidění bude několik desítek unikátních autentických předmětů z doby napoleonských válek. Mnohé pochází ze soukromých sbírek, mnohé nebyly ještě nikdy vystavené. Vitríny představí pěchotu, jezdectvo, dělostřelectvo i další součásti zúčastněných armád. Uvidíte zbraně, ošacení, výstroj…Výstava vrcholí symbolicky setkáním s vítězným císařem Napoleonem a poraženým císařem Františkem. Navštívit ji můžete do 29. září.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk - Zdeněk Matyáš

  • 19.

    Svět tajemna

    Děsivé a záhadné předměty z celého světa nabízí výstava Tajuplný svět v Žabím sklepě zámku ve Valticích. Návštěvníci uvidí křížence lidí a zvířat, vypreparované lidské hlavy a podivné lebky. Výstavu, která potrvá do konce září, připravil záhadolog Arnošt Vašíček. Více čtěte ZDE

    Mořský muž Óannés, takhle nějak měl vypadat kříženec člověka a ryby. Je znám z mezopotámských mýtů.
    Autor: Hynek Zdeněk

  • 20.

    Umění pravěku, pravěk umění

    Unikátní a vystavovanými předměty ojedinělou výstavu můžete navštívit ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Výstava Umění pravěku, pravěk umění sleduje 50.000 let od prvního estetického vnímání předmětů a prvních výtvarných projevů v naší minulosti. Nejvzácnějšími exponáty, jejichž hodnota nelze penězi vyčíslit, jsou dvě Venuše – ta z Hlubokých Mašůvek vznikla zhruba 4000 let před naším letopočtem. Venuše z Předmostí u Přerova pochází z dob lovců mamutů a je stará zhruba 30 tisíc let. K vidění je také asi 15.000 let stará dýka vyrobená z čelisti koně s vyobrazením zvířecích hlav nalezená v jeskyni Pekárna na Brněnsku. Výstava je k vidění do 22. září. Více čtěte ZDE

    Plastika ženy, Venuše z Hlubokých Mašůvek na Znojemsku, pochází z let 4 300 až 4100 před naším letopočtem. Její hodnota je nevyčíslitelná.
    Autor: Blesk:Pro Blesk: Filip Fojtík

  • 21.

    Legiovlak na cestách

    Věrná replika vlaku, který pomohl československým legionářům v letech 1918 až 1920 ovládnout Sibiř, opět vyráží na pouť Českou republikou. Letos má naplánovaných 35 zastávek, většinou ve východní polovině České republiky. Můžete si prohlédnout dílnu, poštovní, nemocniční, důstojnický či po zuby ozbrojený obrněný vůz. K viděním polní kuchyně, kulomety a mnoho dalšího. Program zastávek je ZDE

     

     

     

     

     

     

     

                                                                                                                                                                             

     

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy