Vlak provozuje Československá obec legionářská. „Naše pojízdné muzeum nabízí repliky nejrůznějších typů vagónů, které legionáři používali během občanské války v Rusku,“ představil projekt Zdeněk Votava (30), velitel jedné ze dvou posádek Legiovlaku.

Můžete si prohlédnout dílnu, poštovní, nemocniční, důstojnický či po zuby ozbrojený obrněný vůz. „Soupravy v tak pestrém složení, jak je vidíte u Legiovlaku, se v Rusku nikdy nesešly. Byly sestavené podle konkrétního určení. Takto je uvidíte pouze u nás,“ dodal Votava.


Například do obytné těplušky, nákladní vagony s dvojitou podlahou a zateplenými stěnami a kamny, se vměstnalo až 40 vojáků. Převážely se tak prakticky celá vojska. Vlak vezl 30 až 40 těchto vagonů. Na první pohled upoutá ostrý kontrast mezi nimi a komfortem důstojnického vozu.

Děla i kulomety

Pozornost poutá i obrněný vůz. „Letos je doplněn o repliku kanonu Putinov, model 1902,“ upozornil Votava na obří dělo a čerstvou novinku Legiovlaku. „Standardní výbavou byly kulomety Maxim,“ doplňuje člen posádky Ján Lukáč (30).



Návštěvníci jsou nadšeni. „Můj dědeček byl ve válce, zajímá mě válečná historie, Legiovlak se mi moc líbí,“ řekla Kateřina Drábková (44). „Mně se nejvíc líbila polní kuchyně,“ prozradil její syn Jakub (8).
Lidé se hodně ptají i na to, jak to bylo s údajně rozkradeným carským zlatem, které legionáři nějakou dobu hlídali. „Je to nesmysl, poklad byl odevzdán bolševikům v Irkutsku, jsou na to opisy předávacích protokolů,“ vysvětlil Votava.

Frýdlant nad Ostravicí je první zastávkou Legiovlaku. Letos bude k vidění hlavně na Moravě a ve Slezsku a bude to již jeho pátá sezóna. Vstup je zdarma.
Zda dorazí i k vám, zjistíte ZDE