Spolu s nimi seděla v autě v neprůstřelné vestě i Barbora Javorová z Moravského zemského muzea, která na převoz vykopávek nevyčíslitelné ceny dohlížela. Kovový kufřík držela na klíně. „Řidiči byli vstřícní, osmdesát kilometrů jsme urazili za pětapadesát minut,“ svěřila se Javorová.

Venuše z Hlubokých Mašůvek na Znojemsku je hlavním hitem uherskohradišťské výstavy o pravěku. Soška pochází z let 4 300 až 4100 před naším letopočtem. Její hodnota je nevyčíslitelná.

Unikátními exponáty jsou i dýka z čelisti koně s rytinou zvířecích hlav. Pochází z paleolitu, tedy starší doby kamenné, z období kolem roku 15 000. Vědci ji našli v jeskyni Pekárna u Mokré. Třetím nevídaným artefaktem je soška Venuše stará 32 000 let. Našla se v Předmostí u Přerova.

Unikáty pod zámkem

„Jde o naprosto raritní předměty ze sbírek Moravského zemského muzea, které se běžně nevystavují. Jejich cena je nevyčíslitelná. I proto je tato akce unikátní nejen pro nás, ale i pro návštěvníky," řekl ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

Policejní zakuklenci se samopaly dohlédli na vynětí trojice předmětů a jejich uzavření do vitrín. Venuše z Hlubokých Mašůvek, dýka z čelisti koně a „sedící“ Venuše z Předmostí u Přerova budou s již dříve instalovaným 50 tisíc let starým pěstním klínem magnetem expozice. Bezpečnostní opatření po dobu pěti měsíců, kdy budou na Slovácku k vidění, zůstávají samozřejmě v tajnosti.

Kdy a kde na výstavu?

Název:  Umění pravěku, pravěk umění

Kde: Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179

Kdy: Od 11. dubna do 22. září 2019

Otevírací doba: Po-Ne 9-12, 12.30-17

Vstupné: dospělí 60, děti, studenti, důchodci 40,

rodina s dětmi (3 osoby) 100, rodina s dětmi (4 osoby), děti do 6 let, osoby ZTP zdarma