Až na vrchol! Horská turistika v Beskydech

Ať už vás lákají horské výšlapy, nebo klidné výlety přírodou, v Beskydech si příjdete na své. Vyrazit můžete třeba na Lysou horu, která je nejvyšším vrcholem moravskoslezských Beskyd. Pokud se vám poštěstí pěkné počasí, naskytne se vám zde přenádherný výhled. Výstup můžete začít třeba v obci Ostravice, odkud se můžete vydat i k jiným turistickým cílům. Vystoupat můžete například na horu Smrk. A tím výlet nekončí. Dojít totiž můžete až k horskému středisku Pustevny, odkud můžete pokračovat kolem rozhledny Cyrilka a sochy Radegast, až na vrchol hory Radhošť.

Další informace naleznete na turistickém portálu Beskydy - Valašsko 

Pěkně v klidu - pěší turistika v Beskydech

Hledáte klidnější procházku? Žádná námaha, minimální stoupání... i takové cesty Beskydy nabízí. Vydat se můžete například do obce Karolinka. Odtud se vydejte po žluté turistické stezce na jih. Tato trasa vás dovede až na hranici se Slovenskem, podél které vede naučná stezka Javorník. Trasa mnohokrát překračuje hranice, proto si před cestou nezapomeňte přibalit občanský průkaz. Dalším výchozím bodem pro klidný výlet může být obec Morávka. V té začínají hned dvě naučné stezky. My doporučujeme trasu "Prameny Morávky", která vás, jak název napovídá, zavede až k prameni řeky Morávky.

Informace o CHKO Beskydy, zde! 

Beskydy na kole

Chráněná krajinná oblast Beskydy nabízí i řadu cyklistických lokalit a cyklostezek. Milovnící dřiny a adrenalinu si nejlépe užijí den v bikeparku Kyčerka v obci Velké Karlovice. Areál se nachází na svahu v údolí Pluskovec a nabízí tratě různých obtížností o celkové délce 7,2km. Vyřádí se zde jak začátečníci, tak zkušení bikeři. Kromě tratí se v areálu nachází i hospůdka, půjčovna vybavení a vlek. Pokud vás neláká adrenalin, můžete zvolit některou z cyklotras v okolí. Doporučujeme například trasu k sedlu Příschlop, které se nachází nedaleko hranic se Slovenskem. Na kole se také můžete vydat po naučné stezce Čertův Mlýn, která začíná v horském středisku Pustevny. Tam se můžete dostat pomocí lanovky. Naučná stezka vás dovede až k rozcestí Martiňák, odkud se můžete vydat několika cyklostezkami do obce Horní Bečva.

Kam na lyže? Beskydy v zimě

Fanoušky sjezdového i běžkového lyžování Beskydy také uspokojí. Nachází se zde řada velkých i malých areálů s perfektními sjezdovkami a kvalitním servisem. Pokud vás tíží rozpočet, můžete se vydat třeba do ski-areálu Skalka v Ostravici. Nachází se zde kvalitně udržované sjezdovky i vleky a celodenní skipas vás zde vyjde na tři stovky. Podobné služby vás čekají i ve středisku Opálená. Větší a o něco dražší je ski-resort Malenovice. Ten nabízí hned 6 sjezdovek. Další luxusnější ski-areál se nachází v obci Morávka. Resort Sviňorky nabízí 7 sjezdovek, 5 vleků i snowboard park. Okolní trasy nadchnou i běžkaře. Nejvyšší a zřejmě i nejluxusnější horské středisko jsou ale Pustevny. Za celodenní skipas zde zaplatíte 440kč. Za to získáte přístup na 7 vleků i lanovku. Kromě 6 perfektně udržovaných sjezdovek se v okolí nachází i řada tras pro běžky.

Tipy na dovolenou ve Zlínském kraji

Další související odkazy

Kam na lyže v Moravskoslezském kraji?

Kam za lyžováním i valentýnskou romantikou? Zkuste malebné Beskydy

Kde se lyžuje v Beskydech? Báječné sjezdovky i běžkové tratě

Slovácké slavnosti se nesly v duchu tradice: Návštěvníci mohli vidět i přes 100 let starý kroj! 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Jihomoravský a Zlínský kraj 

Putování letním Českem: Rázovitá krása Zlínska! 

Tomáš Baťa (†56): Zlínský vizionář by slavil 140 let! 

Kam s dětmi ve Zlínském kraji? Vydejte se do zoo i na kolo