„Krásné pláže, úžasné příležitosti pro potápění či šnorchlování, bohaté možnosti pro nejrůznější sportovní vyžití. Od golfu přes vodní lyže, jachting až po surfi ng a k tomu služby hotelových komplexů na opravdu velmi kvalitní úrovni, to jsou spolu s překrásnou přírodou největší lákadla tohoto úchvatného ostrova,“ doporučuje Petr Šatný z CK Alexandria.

1. Pláže

Většina 330 km dlouhého pobřeží ostrova nabízí nádherné pláže s jemným bílým nebo zlatým pískem. „Jsou to jedny z nejkrásnějších pláží na světě,“ doporučuje Stanislav Zíma z Exim Tours. Navíc, všechny pláže jsou veřejné, takže se můžete slunit a koupat i u jiného hotelu.

Ostrov je navíc téměř celý obklopen korály a korálovými útesy. A ty se hemží životem. Šnorchlování nebo potápění je tu splněný sen každého milovníka podmořského světa. Problém tu mohou mít jen nudisté, protože nahota na plážích je zakázaná.

2. Příroda

Na ostrově vulkanického původu najdete hned několik přírodních krás, které jinde nenajdete. Třeba přírodní park La Vallée des Couleurs. „Nabízí zelená údolí, jezera, vodopády, řeky, a především jedinečný přírodní úkaz, jenž na první pohled vypadá jako písečné duny hrající všemi barvami. Modrá se střídá se zelenou a fialovou, která přechází do růžové, oranžové a červené,“ láká František Vorel z CK Blue Style.

Dalším unikátem je Casela World Adventure Park, kde žije více než 1500 druhů ptáků, zebry, obří želvy nebo opice. Nebo La Vanille Crocodile Park, kde se v kulisách tropického pralesa můžete setkat s nilskými krokodýly, nebo obřími želvami. A na krokodýlech si můžete i pochutnat v místní restauraci. V Pamplemousses najdete nádhernou botanickou zahradu s obřími lekníny.

3. Sporty

Vodní sporty, půjčení základního vybavení nebo projížďku katamaránem v řadě hotelů dostanete zdarma. A jestli hrajete golf, je to pro vás místo zaslíbené. Nikdy nebudete dál než 20 km od perfektního hřiště, z nichž některá patří ke světové špičce (kupř. le Aux Cerf). Adrenalinoví nadšenci si mohou dopřát hrátky jako sjíždění vodopádů nebo průlet pralesem na Zipline.

4. Kuchyně

Bohatá a pestrá. Tak by se dala chatarakterizovat ostrovní kuchyně. „Mísí se zde indická, čínská, kreolská a francouzská kuchyně,“ vysvětluje František Vorel z CK Blue Style. Základ tu tvoří ryby a mořské plody, zelenina a tropické ovoce. A také ostré chilli a orientální koření. Místní pivo Phoenix vyhrává světové soutěže a k vyhledávaným patří i rum z cukrové třtiny.

5. Nákupy

„Mauritius byl překladištěm mezi Indií a Afrikou. Určitě navštivte trh v hlavním městě Port Louis. Výhodné mohou být i nákupy oblečení módních značek, které se tam některé dodnes vyrábí,“ doporučuje Stanislav Zíma z Exim Tours. Namátkou třeba Victoria’s Secret, Max Mara, Ralph Lauren nebo Hugo Boss.

6. Kultura

Těžko byste hledali tak rozmanitou kulturu jinde. Od Arabů přes Portugalce, Holanďany, Francouze, Brity až k Číňanům a Indům. Ti všichni tu zanechali svou stopu. Třeba ve formě různých slavností. Nejrozšířenější náboženství jsou tu hinduismus (48.5 %) a křesťanství (32.7 %).

7. Bezpečnost

Ostrov je poměrně malý. Transfery z letiště a přejezdy mezi zajímavostmi vám nezaberou drahocenný čas. A bez obav si můžete zavolat i taxi. Příjemní taxikáři vás za rozumnou cenu budou vozit po celém ostrově, a ještě vám ponesou zavazadla. Panuje tu absolutní bezpečnost. Můžete jít kamkoliv ve dne i v noci. Jediný nezvyk je doprava. Díky nadvládě Britů se tu totiž jezdí vlevo.

Doba letu z Prahy: 12 hodin

Časový rozdíl: + 3 hodiny v době zimního času

Měna: mauricijská rupie 1 MUR = cca 0,80 Kč, v letoviscích možná platba eurem nebo kartou

Elektrické napětí: 220 V, většinou tříkolíkové zásuvky britského typu. V hotelích i evropské dvoukolíkové zásuvky.

Víza: pro pobyty do délky 3 měsíců stačí pas platný minimálně 6 měsíců po návratu ze země

Oficiální jazyk: angličtina

Fotogalerie
14 fotografií