Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak platit na dovolené?

/
  • Jak platit na dovolené?
    5. června 2017 ● 00:00

    Zaplatit kartou, vybrat z bankomatu na místě, nebo si přivézt hotovost v cizí měně z české směnárny? Takové dilema řeší snad každý cestovatel. Odborníci přitom doporučují nevozit s sebou zbytečně moc peněz, ani si velké částky nevybírat na místě z bankomatu, protože převod zbylých peněz na koruny je nevýhodný. „Drobné si nechávejte na nákupy třeba na tržištích. Větší částky pak plaťte raději kartou, aby vám pak na konci dovolené nezbylo v peněžence zbytečně moc cizích bankovek. Zejména tehdy, kdy z dané země není vyvážení místní měny povoleno,“ radí Jaromír Vostrý z Air Bank. Jak to v které zemi chodí, najdete v našem přehledu.

     

  • 1.

    Bulharsko

    Měna: bulharský lev (1 lev = 100 stotinek)

     Jak platit: Většina bulharských hotelů a obchodů přijímá karty VISA, MasterCard, American Express a Diners Club. Peníze si vyměníte v bankách nebo směnárnách, k výběru peněz můžete použít také místní bankomaty.

    Slunečné pobřeží v Bulharsku
    Autor: Invia

     

     

  • 2.

    Chorvatsko

     Měna: chorvatská kuna (1 kuna = 100 lipa)

     Jak platit: Peníze si můžete vyměnit v jakékoliv bance, směnárně, poštovním úřadě a prakticky ve všech cestovních agenturách, hotelech a kempech. Skoro ve všech institucích a bankomatech je možné používat i platební karty, jako jsou Visa, MasterCard, American Express, Diners atd. Kartou zaplatíte i za mýto při jízdě na dálnici.

    Průzračné moře v Chorvatsku.
    Autor: Shutterstock

     

  • 3.

    Řecko

     Měna: euro (1 euro = 100 centů)

     Jak platit: Na řeckých ostrovech uspějete s platební kartou spíše v půjčovně automobilů než v místní taverně, i zde se však už najdou výjimky. Větší štěstí budete mít ale určitě s hledáním bankomatu, a to zejména ve větších turistických oblastech.

    Půvabné Řecko.
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Itálie

     Měna: euro (1 euro = 100 centů)

     Jak platit: Kartou zaplatíte v Itálii běžně. S jakými konkrétními typy karet zaplatíte, zjistíte z loga umístěného při vstupu do obchodu nebo restaurace. Při platbě kartou můžete být prodávajícím požádáni o předložení dokladu totožnosti.

    Romantické Benátky.
    Autor: shutterstock.com

     

  • 5.

    Španělsko

     Měna: euro (1 euro = 100 centů)

     Jak platit: Ve Španělsku stejně jako v Itálii je platba kartou zcela běžná. Jakými konkrétními typy karet zaplatíte, zjistíte z loga umístěného při vstupu do obchodu nebo restaurace. Při platbě kartou můžete být prodávajícím požádáni o předložení dokladu totožnosti.

    Španělsko, země Flamenga.
    Autor: Profimedia.cz

    Fotogalerie
    7 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy