Jeden z devíti národních parků Slovenska se nachází na východě země v oblasti Spiše. Centrem regionu je město Spišská Nová Ves a hlavními turistickými oblastmi jsou na straně severní Čingov a Podlesok, na straně jižní pak Dedinky, Mlynky a Dobšiná, kde se nachází i největší ledová jeskyně Slovenska.

Mária Rušinová zná téměř veškeré krásy a tajemství své rodné země a Slovenský ráj považuje za jedno z nejkrásnějších míst. „Můžete ho prolézt doslova všemi možnými způsoby, je tu nepřeberné množství možných tras,“ říká Mária s tím, že nejzajímavější se pro ni stala trasa Čingov – Prielom Hornádu, vedoucí přes Dúhový vodopád.

Cílem etapy je Kláštorisko, kde byl kdysi postaven klášter, jenž sloužil jako domov kartuziánským mnichům. Dodnes jsou na místě zachované ruiny, hřbitov a vše se nachází ve výšce 839 m n. m.

Převýšení 335 m n. m. musíte překonat po nelehkých úsecích trasy. „Určitě by si lidé na takový výlet měli vzít pevnou obuv. Děti bych sem brala až v případě, že umí dobře chodit, protože někdy je potřeba se opravdu držet oběma rukama, abyste přelezli určité úseky. Třeba když jdete okolo divoké řeky Hornád. Musím ale říct, že všude jsem vídala i starší jedince, chce to jen trochu odvahy a kondičku. Měla jsem s sebou i svého psího kamaráda, ale s kočárkem sem určitě nejezděte,“ radí mladá fotografka, jejíž přítel se na cestu vydal s tím, že to bude brnkačka.

Výlet je to téměř na celý den, s přestávkami počítejte okolo 7 hodin. Do Čingova, odkud se na trasu Mária vydala, můžete dorazit autem. Každopádně do nitra ráje se můžete dostat z více míst. V sezoně je vstup zpoplatněný, na začátku dostanete lístek, mapku, razítko a pak už můžete vyrazit po šipkách.

Může se stát, že zahlédnete místní tatranské kamzíky, kteří jsou menší a tmavší než alpští. Na rozcestích jsou většinou bufety, kde se máte možnost občerstvit. Z Kláštoriska se můžete vydat zpět po klasické turistické trase, která už není náročná, nebo si zapůjčit kolo a sjet zpět na start po asfaltové cestě. Na kole se nedostanete do Čingova, takže je potřeba si zařídit odvoz k autu.

Fotogalerie
10 fotografií