Na kole za hvězdami

Jste-li fanouškové noční oblohy, nesmíte vynechat Grúni v Moravskoslezských Beskydech. Právě tam vznikla Beskydská oblast tmavé oblohy, kterou tam nenarušuje světelný smog měst, a tudíž se hodí třeba k pozorování hvězd. U obce Staré Hamry stojí chata Švarná Hanka, která se nachází na turistické trase mezi Gruněm a Bílým Křížem, v samém srdci Beskyd. Oblast tmavé oblohy je druhý mezinárodní park tmavé oblohy na světě. Více než dvě třetiny leží na českém území a třetina je na slovenském. Cílem tohoto projektu je upozornit veřejnost o problematice světelného znečištění, ale i ochrany přírody.

Kudy na Švarnou Hanku?

Na Grúň se samozřejmě můžete přiblížit i autem, ale pokud si chcete užít jen kolo, nejjednodušší je vystoupat na hřeben po asfaltové silnici ze Starých Hamrů. Do těch se dostane třeba z Ostravice po cyklostezce 461 okolo přehrady Šance. Díky dlouhým letním večerům se dá cesta snadno naplánovat tak, abyste hřeben vyjeli ještě za denního světla a večer už se mohli věnovat nádhernému představení noční oblohy. S přespáním si nemusíte dělat starosti, ubytování si můžete domluvit přímo na Švarné Hance. A nebo jednoduše zabalit stan a přenocovat pod širákem.

Rozhledna nad Odrami u vesnice Pohoř

Za zmínku určitě stojí vesnice Pohoř, kde vyrostla zbrusu nová rozhledna. Vzhledem připomíná strážní věž, kterou mají Odry ve svém znaku a na praporu. Rozhledna má hlavně připomenout historické kořeny oblasti. Z vyhlídkové plošiny jsou z ní vidět Jeseníky i Moravskoslezské Beskydy a při dobré viditelnosti se vám podaří zahlédnout třeba i Praděd a Lysou horu. Pro lepší orientaci jsou na ochozu umístěny panoramatické fotky s popisky. Vstup na plošinu je zdarma a na vlastní nebezpečí. Nejlépe se k rozhledně dostanete na kole z Oder vzdáleného jen 5,5 kilometru.

Kolem přehrady na kole

Podle všeho nejkrásnější přehrada v Česku slouží i jako možnost k rekreaci. Jak jinak než nejlíp na kole. Okruh okolo Slezské Harty vás provede místy kdysi probíhající těžby nerostných surovin nebo krajinou vyhaslých sopek. Na 75kilometrovou cestu se můžete vydat z Bruntálu. Trasa okolo Slezské Harty nás z Bruntálu zavede po cyklostezce č. 6029 do obce Moravskoslezský Kočov a přes Valšov, kde odbočíme vlevo na cyklostezku č. 6142 do Nové Pláně - zde je mimochodem plnírna stolní vody „Horský pramen“ a zároveň se poprvé dostáváme do blízkosti vodní nádrže Slezská Harta.

Z Nového Jičína do Hostašovic

Když byla před pěti lety povodní zničena stará železniční trať z Nového Jičína do Hostašovic, namísto opravy zde vyrostla cyklostezka. Pět obcí se podílelo na vybudování cyklostezky vedoucí po trase bývalé železniční tratě zničenou povodněmi roku 2009. Stezka s asfaltovým povrchem oddělená jízdními pruhy měří něco přes 10 kilometrů, a přináší tak možnost vyhnout se frekventovaným silnicím první třídy mezi Novým Jičínem a Valašským Meziříčím.