Karlovy Vary - vybudovány k odpočinku

Karlovarský kraj je královstvím wellnessu. Některá z měst vznikla hlavně díky léčivým pramenům. Největším z nich jsou Karlovy Vary. Pro své léčivé účinky jsou zdejší vody vyhledávány turisty z celé Evropy. Bohatství města se ale podepsalo i na množství památek. Za vidění určitě stojí hlavně věhlasné městské kolonády, zejména Mlýnská kolonáda. Určitě navštivte také překrásnou budovu Císařských lázní. Karlovy Vary disponují také mnoha kostely. Mezi nejkrásnější patří římskokatolický kostel sv. Máří Magdaleny nebo pravoslavný chrám sv. Petra a Pavla. A překrásným architektonickým skvostem je také zdejší městské divadlo.

 Více informací o Karlových Varech naleznete ZDE!

Zámky a hrady Karlovarského kraje

V historii si lázně Karlovarského kraje oblíbila řada panovníků. Mnozí z nich si zde rovnou postavili honosná sídla. Díky tomu dnes můžeme obdivovat například monumentální barokní zámek a hrad Bečov nad Teplou, který nechal v 18. století vybudovat Dominik Ondřej z Kounic. Za návštěvu také stojí státní zámek Kynžvart, který kdysi sloužil rakouskému kancléři von Metternichovi jako letní sídlo. A rozhodně nezapomeňte na zámek Valeč, který měl značně divokou historii. Během staletí přešel mnoha přestavbami, naposledy jej do novobarokního stylu nechal přestavět hrabě Vincent de Thurn Vallsasina. Navzdory požáru v 70. letech, po kterém zámek stále nebyl úplně opraven, se i dnes jedná o majestátní stavbu.

Další lázeňská města - Mariánské a Františkovy Lázně

Karlovy Vary nejsou jediným lázeňským městem, které stojí za návštěvu nejen kvůli lázním. Například Františkovy Lázně nabízí kromě léčivých pramenů i řadu katolických i pravoslavných kostelů, například chrám svaté kněžny Olgy nebo kostel Povýšení sv. Kříže. Ve městě se také nachází řada památníků a soch slavných osobností. Shlédněte například pomník císaře Františka Josefa I. nebo památník Boženy Němcové. Podobně turisticky atraktivní jsou i Mariánské Lázně, které v historii navštívili slavní panovníci, například britský král Eduard VII., hudební velikáni, jako byl Antonín Dvořák a Fryderyk Chopin a mnozí další. I v tomto městě stojí za návštěvu lázeňské kolonády. Podívat se můžete také na zdejší svatyně, například pravoslavný kostel sv. Vladimíra nebo římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Město Loket - zábava i poznání

Jedním z nejzajímavějších měst v Karlovarském kraji je Loket nad Ohří. Tato středověká obec disponuje jedním z nejzachovalejších a nejkrásnějších hradů v Česku. Kamený hrad Loket byl postaven ve 13. století a bylo mu přezdíváno "klíč ku království českému". Dnes se v něm nachází expozice středověké mučírny a výstava porcelánu. O překrásný výhled se postará 26 metrů vysoká hradní věž. A pokud vyrazíte dále do města, uvidíte třeba i barokní kostel sv. Václava plný unikátních malířských děl.

Další informace o městu Loket naleznete ZDE! 

Tipy na dovolenou v Karlovarském kraji

Další související odkazy:

Bazény, aquaparky, koupaliště - kde je nejlepší koupání na Karlovarsku

Krušné hory: 20 tipů, kde si nejlépe zalyžujete 

Unikátní obora na Karlovarsku: Jeleni a daňci na dosah ruky! 

Na kole Karlovarskem 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Plzeňský a Karlovarský kraj 

Krušné Hory nejsou jen o lyžování!