Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Karlovy Vary – opomíjená kráska?

/
  • Karlovy Vary, to není jen festival a Vřídlo.
    Karlovy Vary, to není jen festival a Vřídlo. (archiv)
    27. května 2016 ● 10:00

    Na Karlovy Vary si vzpomeneme minimálně jednou v roce, v době, kdy se koná filmový festival. To jsou v centru zájmu, hlavní město společenské smetánky.  Když festival skončí, reflektor zájmu pohasne. Vary ale nejsou jen film a celebrity, případně Vřídlo.  Navštivte je, možná vás překvapí skrytými půvaby.

  • 1.

    Výstava Noc na Karlštejně

     

    s
    Autor: archiv

     

    V karlovarském Infocentru čeká na návštěvníky města výstava originálních kostýmů z kultovního filmu Noc na Karlštejně. Výstava tematicky navazuje na akce spojené se 700. výročím narození císaře Karla IV. Výstava je přístupná denně od 9 do 17 hodin a potrvá až do 13. července.

  • 2.

    Hrané prohlídky města

     

    s
    Autor: archiv

     

    Herci pouličního divadla Viktora Braunreitera vypráví příběh Karlových Varů od doby, kdy Karel IV. skolil jelena u Vřídla. Hrané prohlídky začínají vždy v 19 hodin večer u altánu Bellevue na Šibeničním vrchu a konají se 18. června, 8. července, 13. srpna a 7. října.

  • 3.

    Karlovarský karneval

     

    s
    Autor: archiv

     

    V pátek 3. června vypukne v Karlových Varech největší středoevropský karneval. Letošní ročník je karnevalem králů. Návštěvníci se mohou těšit na výbornou atmosféru a řadu koncertů. V sobotu se od 15. hodiny koná historický karneval u hotelu Thermal. V 18 hodin večer pak začíná karnevalový bál v GH Ambassador Národní dům, který byl loni slavnostně otevřen po celkové rekonstrukci. Během víkendu vystoupí kapela Mandrage, skupina Liwid a programem bude provázet Těžkej Pokondr. V neděli 5. června v 15 hodin odpoledne odstartuje 9. ročník Karlovarského karnevalu a nebude chybět ani vyhlášení krále karnevalu.

  • 4.

    Festival světelných instalací

     

    s
    Autor: archiv

    Lázeňské domy ožijí světelnými efekty a videoprojekcemi. První zářiový víkend bude ve Varech patřit audiovizuální show, která představí Karla IV. moderní a neotřelou formou.

  • 5.

    Léčivé prameny a Vřídlo

    w
    Autor: archiv
     

    Gejzír Vřídla, unikátní přírodní úkaz, vydá za minutu průměrně 2000 litrů minerální vody a díky vysokému tlaku je schopné tryskat až do 12metrové výšky. V současnosti je však Vřídelní kolonáda kvůli havarijnímu stavu uzavřena. Během rekonstrukce bude Vřídlo vyvedeno před budovy Vřídelní kolonády.

     

  • 6.

    Lanový park svatý Linhart

     
    s
    Autor: archiv
                              

     

    V lázeňských lesích poblíž Karlových Varů se nachází přírodní lanové centrum Sv. Linhart, které nabízí tři lezecké okruhy. Mimo to se v areálu nachází několik obor s jeleny, daňky a divokými prasaty. Pro turisty i cyklisty jsou zde připraveny naučné stezky a okruhy.

  • 7.

    Galerie Karlovy Vary

    s
    Autor: archiv
     

     

    Galerie za dobu svého trvání shromáždila obsáhlé sbírky českého umění, z nichž nejvýznamnější a nejhodnotnější díla jsou trvale prezentována v počtu asi sto padesáti obrazů a soch. Instituci ročně navštíví více než 20 tisíc lidí.

  • 8.

    Sklárna Moser

     

    w
    Autor: archiv

     

    Podnik s více než 155letou tradicí a světovým věhlasem vyrábí křišťálové sklo světového věhlasu. Zájemci o prohlídku se mohou těšit na prohlídku hutě, kde na vlastní oči uvidí celý výrobní proces. Sklárna Moser za svou existenci získala řadu cen. Mezi nejvýznamnější patří ocenění na Světové výstavě Expo 1958 v Bruselu, kde za prezentované produkty získala cenu Grand Prix. V současnosti Moser dodává sklo například na Pražský hrad.

     

  • 9.

    Loket

     

    w
    Autor: archiv

     

    Na Lokti se začala psát historie Karlových Varů. Karel IV. během jednoho z honů objevil prameny a nechal zde založit lázně.

    Loket se nachází asi 14 kilometrů od centra Karlových Varů. Místo je tedy dobře dostupné i pro pěší, pro které je nejlepší výchozí bod v městké části Doubí, kde začíná modrá turistická trasa. Cesta se klikatí údolím Ohře a celková délka je okolo 9 kilometrů. Do Lokte se lze vydat i na kole. Nejlepší spojení nabídne páteřní cyklotrasa č. 204.

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy