Podle ředitele Územní památkové správy Praha Dušana Michelfeita letošní sezona začala s předstihem, už na Velký pátek 25. března. "Začátek návštěvnické sezony, který se letos spojil s Velikonocemi, byl letos šťastný. Jen za Velikonoce na naše památky v kraji přišlo zhruba 2000 lidí," řekl dnes novinářům Michelfeit.

Zámek a hrad Bečov se připojí k letošním oslavám výročí narození Karla IV. například výstavou replik korunovačních klenotů. Prohloubí i svůj ojedinělý přístup k dětským návštěvníkům, kterým nabídne více prohlídek speciálně pro děti, mobilní aplikaci nebo audioprůvodce pro děti. Dál chce sázet jak na pestrost svých prohlídek, tak i na nabídku svateb či sportovní zaměření. Veřejnost se také bude moci podívat do depozitáře lahví vín, koňaku a šampaňského, který byl nalezen společně s relikviářem sv. Maura.

Pokud bude návštěvnost podobná jako loni, mohl by Bečov letos na konci sezonu přivítat miliontého návštěvníka, doplnil kastelán Tomáš Wizovský.

Podle kastelána Kynžvartu Ondřeje Cinka zámek letos rozdělí prohlídkové trasy na dvě, jednu zaměřenou na interiéry a druhou na sbírkové předměty včetně kabinetu kuriozit. V průběhu sezony se lidem představí i unikáty ze sbírek zámku, například část Starého zákona z 9. století, Magdeburská kronika z 16. století nebo část sbírky mincí.

Na zámku Valeč začala sezona představením nové výstavy sdružení umělců z jižních Čech. Pokračovat budou volné prohlídky zámku i oblíbené akce na zámku, například cestovatelský festival Zcestovalec nebo hudební festival Povaleč.

Státní památky v Karlovarském kraji loni navštívilo asi 87.000 lidí, nejvíce zámek v Bečově (54.000), zámek Kynžvart 29.000 a Valeč 4000 lidí.