Skiareál Klínovec

Notoricky známým skiareálem je vrchol Krušných hor, Klínovec. Nejoblíbenější útočiště lyžařů v západočeském kraji je z Prahy vzdálené 120 km, z Plzně 100 km a z Karlových Varů jen 15 km. Užijete si celkem 18 km sjezdovek se čtyřmi lanovkami, pěti vleky a čtyřmi lyžařskými pásy pro ty nejmenší. Nejdelší ze sedačkových lanovek obsluhuje novou sjezdovku do Jáchymova, která je s délkou 2950 m a šířkou 50 – 100 m tou nejdelší a nejširší lanovkou v České republice.

Milovníci freestylu si přijdou na své v Cool Funparku pyšnícím se řadou skokánků a překážek s bonusem dvou kilometrů neupravených sjezdovek při vhodných sněhových podmínkách.

K dispozici jsou pochopitelně půjčovny lyžařského vybavení i certifikovaní instruktoři v lyžařských školách a školkách. Vícedenní skipasy jsou platné i pro sousední německý skiareál Fichtelberg, díky kterým můžete využít celkem 33 km sjezdovek, jednu kabinovou lanovku, šest sedačkových a deset vleků. Spojení mezi areály zajišťují skibusy. Skipasy zakoupíte i z pohodlí domova, online na stránkách areálu

Denní skipas zakoupíte za 680 korun pro dospělé, 540 korun pro děti a za 620 korun pro studenty, seniory a ZTP. Na Klínovci lze uplatnit 10% slevu s platnými průkazy ISIC, ITIC, IYTIC a ALIVE. Ceny se také o pár korun liší pro registrované lyžaře. Více o cenách skipasů zde.

Pokud vám po celodenním sportování vyhládne a nebo jen vyschne v krku, nemějte strach. Klínovec se pyšní celou škálou restaurací, rychlých občerstvení, ski barů i apres – ski barů.

Skiareál Neklid – Boží Dar

Nedaleko od Klínovce je Boží Dar. Právě tady se nachází skiareál Neklid pyšnící se sjezdovkami s lehkou až střední obtížností, také vhodný pro děti i začátečníky. Sedm sjezdovek o celkové délce 4 km nabízí i skvěle upravený snowboardový park, ve kterém se mimo jiné pořádají Snowboardové dny a závody Českého poháru. Na Neklidu si zapůjčíte jak lyže, tak snowboardy, můžete se přihlásit do snowboardové školy a nasytit se díky rychlému občerstvení v areálu.

Provozní doba je denně od 9 do 16 hodin, celodenní skipas vás vyjde na 480 korun pro dospělého a 340 korun pro dítě do 12 let. Tři hodiny lyžování vyjdou na 340 korun / 240 korun a lyžování pro školy od pondělí do pátku na 1000 korun pro dítě i dospělého – vhodné pro lyžařské kurzy (detaily čtěte zde).  

SKI centrum Bublava – Stříbrná

Ačkoliv nenabízí desítky kilometrů sjezdovek jako Klínovec, má jedno velké plus. A to pohodové lyžování bez stresu a zbytečného čekání ve frontách. Ideální je tedy především pro rodiny s dětmi. V areálu se nachází sedm vleků, jedna čtyř sedačková lanovka a taktéž snowpark se skokánky a překážkami pro milovníky adrenalinu.

Také po finanční stránce je Bublava přijatelnější. Celodenní lyžování si dospělý užije za přijatelných 400 korun, za dítě do 140 cm zaplatíte 300 korun. V nabídce je i dvouhodinová permice 220 korun dospělý, 175 korun dítě a večerní lyžovačku za 250 korun pro dospělého a 200 korun pro dítě.

Parkování je v blízkosti vleků zdarma, rychlé občerstvení a restaurace jsou na dosah ruky, lyžařský servis a půjčovna vybavení je samozřejmostí. Jako bonus pro vaše děti je zcela zdarma připraveno dětské lyžařské hřiště s vlastním vlekem, odpočívárnou a hernou (více zde).

Skiareál Plešivec

Jedním z nejmladších skiareálů je Plešivec. Sportovní vyžití nabízí v zimě i v létě. Pyšní se vysokou přepravní kapacitou – až 2400 lidí denně. A to je velké číslo! Osm sjezdovek nabízí celkem 12 km lyžování. Široká škála svahů potěší jak začátečníka, tak úplného profíka. Sjezdovky jsou dostatečně osvětlené a široké, takže nemusíte mít strach o své děti, které si vezmete s sebou.

V areálu si můžete zapůjčit lyžařské i snowboardové vybavení, najdete zde ski servis, lyžařskou školu, restaurace i možnost příjemného ubytování v blízkosti svahu.

Pro děti je připraven dětský park s instruktory, profesionálním vybavením a čtyřmi desítkami atrakcí, kterými jsou třeba kolotoč, zvířata, umělý tunel ve tvaru houby, a další. Ty nejmenší vyvezou nahoru pojízdné pásy o délkách 30, 40 a 80 metrů.

Přímo na vrcholu Plešivce se nachází rozhledna, restaurace a hotel stejného jména, jako skiareál. V těsné blízkosti, ve Pstruží, najdete apres – ski bar, restauraci Fabrika Art v hotelu Zelené Údolí a bistro Stodola. Samozřejmostí je i parkoviště, které je zcela zdarma. Detailní ceník zde.

Další skiareály v Krušných horách 

• Skiareál Novako
• Skiareál Eduard
• Skiareál Náprava
• Skiareál Jáchymov – Střed
• Skiareál Kraslice
• Skiareál Merklín
• Skiareál TJ Nové Hamry
• Skiareál ABC SKI Nové Hamry
• Skiareál Abertamy
• Skiareál Pod nádražím – Pernink
• Skiareál Velflink – Pernink
• Skiareál Potůčky
• Sjezdovka Červená Liška
• Skiareál Lišák – Stříbrná
• Lyžařské středisko Aš
• Skiareál Mariánky

Tipy, kam v Krušných horách na běžky, najdete zde 

Kam dále na lyže:

Přírodní sníh nikde, ale... V Krkonoších začali zasněžovat! Kdy bude první lyžovačka?

Dovolená v létě, v zimě – Krkonoše

Češi brali sjezdovky útokem: Tisíce lidí zaplavily Krkonoše i Orlické hory