V kalendáři se letos objeví Linda Bartošová, Pavel Batěk, David Kraus, Táňa MedveckáDana Morávková, Kateřina Pechová, Daniela Písařovicová, Jana Plodková a , Ondřej Ruml, David a Tomáš Svobodovi. Největšími hvězdami ale budou dva pacienti, kteří nemocí trpí. Martin Přecechtěl a Tomáš Hrubý se rozhodli zveřejněním svých tváří a příběhů pomoci všem, kteří stejně jako oni s ALS bojují.

Letos si herečka Jana Plodková stoupla před objektiv právě s pacientem s ALS, Tomášem Hrubým. „Nechal jsem se vyfotit na podporu Alsy a kvůli zvýšení povědomí o ALS, moc se o ní nemluví a lidi mnohdy ani neví, co to je. Focení bylo super, Jana je moc milá a celý realizační tým se o nás skvěle staral,“ popisuje zážitek z focení Tomáš. Spokojená byla také Jana. „Ve vile našla (fotografka) překrásná místa plná atmosféry, kde nám to s Tomášem moc slušelo. Splněným snem pro mě bylo focení před vistárií, která se pne po vile,“ rozplývala se herečka.

Před objektiv se postavil i zpěvák a novopečený táta, David Kraus. Spolku Alsa pomáhá již dlouho a vystupuje, nebo se alespoň účastní téměř všech akcí, které spolek organizuje. „V době pandemie se musel zrušit benefiční koncert v Pražské křižovatce, to nás všechny dost mrzelo. Je to pro mě příležitost, jak pomoct něčím, co umím a dělám to rád – hudbou. Letos je koncert v říjnu a já už doufám, že se budeme muset z Křižovatky přesouvat do většího, protože bude vyprodáno,“ komentuje charismatický zpěvák.

Že se činnost spolku během pandemie musela zpomalit, potvrdila i jeho koordinátorka sociálních a zdravotních služeb, Karolína Koucká. „Většina naší pomoci pacientům musela probíhat online. Části týmu to dalo prostor na to spojit se s návrhářem Jakubem Chundelou a vytvořit novou kolekci triček, mikin, šatů, tašek a kšiltovek. Za vybrané peníze se nakupují pomůcky pro pacienty, fyzioterapii, osobní asistenci nebo třeba pečovatelskou službu. Celá nová kolekce bude dostupná na eshop.zsalsa.cz už 27. května,“ představuje současnou činnost Karolína. Kalendář na rok 2022 bude pokřtěn 14. října na benefičním koncertě v Pražské křižovatce.

CO JE ALS?

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je progresivní neurologické onemocnění, které postihuje motorické nervové buňky v mozku a míše. Pokud tyto neurony nefungují, mozek nedokáže ovládat svaly a jejich pohyby. Svaly tak postupně slábnou a atrofují. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí. To vše se však děje při zachování psychických a mentálních schopností.

Fotogalerie
16 fotografií