První tropické dny přišly v tomto roce nezvykle brzy a srážky jsou výrazně pod průměrem. Již nyní se začínáme potýkat se suchem. Odborníci tvrdí, že zažijeme velmi horké a suché léto. Proto je důležité spořit každou kapku a využít pro zásobování zahrady i domu cokoliv, co se dá.

Vytvořte si zásobárnu

Hospodaření vodou nabírá v posledních letech na významu. To je důvod, proč častěji využíváme i alternativní zdroje. Vyhrává ten, kdo má na svém pozemku větší přírodní vodní plochu jako je rybník, větší jezírka nebo vlastní potok. Kdo z vás je ale tím šťastlivcem? Musíme hospodařit s tím, co máme. Ideální je využít dešťovou vodu a odvést ji ze střechy do nádrže a vytvořit si tak zásobu na sušší časy. Sofistikovaný způsob představují retenční nádrže. Ti, kteří ale mají starší domy, nebo nemají možnost si takovou nádrž pořídit, mohou svádět vodu ze střechy do cisterny, nebo využívají svod přímo do sudu. Jak ale odtud vodu dostat?

Autor: K Ä R CH E R spol. s r.o.

Už žádné konve

Sudové čerpadlo Kärcher BP 1 Barrel Set obsahuje vše, co potřebujete pro pohodlné zavlažování. Je vybaveno plovákovým spínačem, který umožňuje snadné a rychlé ovládání. Vestavěný předfiltr chrání čerpadlo před nečistotami, které jej pak nezanáší a čerpadlo déle vydrží. Nezáleží na tom, jaký a jak hluboký sud máte (maximální hloubka ponoru čerpadla 7 m), díky flexibilnímu uchycení a nastavitelné délce hadice můžete využít různé druhy sudů. Součástí setu je i univerzální hadicová spojka a hadice PrimoFlex® (1/2") o délce 15 m, kterou snadno dosáhnete i na vzdálenější záhony. Hadice neobsahuje ftaláty, a tak je zdravotně nezávadná a máte jistotu, že k rostlinám přivádíte „zdravou“ vodu.

Autor: K Ä R CH E R spol. s r.o.

Poručíme dešti

V poušti jde opravdu o každou kapku. Proto například v Izraeli, přivádí kapky vody přímo k jednotlivým rostlinkám. Kärcher vyvinul speciální Kärcher Rain System, který kombinuje výhody kapénkové závlahy s běžným zavlažování. Na rostliny působí stejně jako déšť, ale pouze v místech, kde je to potřeba. Jedná se o ekologické a úsporné zavlažování bez zbytečného plýtvání vodou. Kärcher Rain System ideálně zakomponujete mezi keře i do zeleninových nebo květinových záhonů. Voda se dostane beze ztrát přesně tam, kde jí je zapotřebí. Systém pracuje s tlakem až 4 bar a lze jej přizpůsobit téměř jakémukoli typu zahrady.

Autor: K Ä R CH E R spol. s r.o.

O pravidelnou zálivku i v době vaší nepřítomnosti, ať už krátkodobé nebo dlouhodobé se postará speciální zavlažovací automat SensoTimer ST6 eco!ogic. Dokáže reagovat na změny vlhkosti v půdě a podle toho rostliny automaticky zavlažuje s ohledem na jejich potřebu vody v celkem 5 nastavitelných úrovních vlhkosti. Speciální senzor každých 30 minut změří vlhkost půdy a spustí zavlažování sám v nastavených časových intervalech, pokud klesne vlhkost pod požadovanou úroveň. Denně můžete nastavit až 2 zavlažovací doby s maximální dobou zavlažování 90 minut.

Více na www.karcher.cz a blogu www.svetcisteni.cz