Tradiční metoda: Louskáček je váš přítel
Nejtradičnější a zároveň nejjednodušší způsob, jak se zbavit skořápky, je použití louskáčku. Stačí lískový ořech vložit do louskáčku, stisknout a skořápka se rozlomí. Buďte však opatrné, abyste přílišným tlakem nerozdrtily i samotné jádro ořechu. Tato metoda je ideální, pokud potřebujete oloupat jen pár ořechů.
Horká lázeň pro snadné loupání
Pokud máte větší množství ořechů, můžete využít metodu horké lázně. Namočte lískové ořechy do horké vody na 10 až 15 minut. Poté je sceďte a osušte. Voda způsobí, že skořápka změkne a bude se snadněji loupat. Můžete je pak jednoduše rozbít louskáčkem nebo dokonce i ručně.
VIDEO: Ořechy: Sběr, sušení a co s nimi?
Ořechy: Sběr, sušení a co s nimi? Videohub
Pečení jako kouzelný trik
Máte v plánu si oříšky ještě více vychutnat? Zkuste je oloupat po lehkém opečení. Předem si předehřejte troubu na 180 °C. Lískové ořechy rozložte na plech a pečte je přibližně 10 minut, dokud nezačnou vonět a skořápka se lehce nepopraská. Po vychladnutí je pak snadno oloupete. A navíc – pečené oříšky mají intenzivnější chuť!
Mikrovlnná trouba pro rychlovky
Jste ve spěchu a potřebujete lískové ořechy oloupat co nejrychleji? Využijte mikrovlnnou troubu! Vložte ořechy do vhodné nádoby a ohřejte je na maximální výkon po dobu 2 minut. Skořápka by měla popraskat a po vychladnutí ji snadno odstraníte.