Slovo Halloween znamená v překladu „Předvečer svátku všech svatých“. Slaví se v noci z 31. října na 1. listopadu, stejně jako předvečer křesťanských Dušiček, které připadají na 2. listopad. Oba svátky vycházejí z keltských kořenů a slaví se v poslední den keltského roku, kdy je údajně hranice mezi světem živých a zemřelých z celého roku nejtenčí. Uctění památky zesnulých probíhá v mnoha koutech světa různým způsobem. Někde dávají přednost divokým strašidelným oslavám. U nás je typické spíše tiché rozjímání, které patří k Dušičkám.

Tipy na jednoduché strašidelné dekorace

Ačkoli Halloween ve své rozdováděné karnevalové podobě nepatří k našim tradičním svátkům, už pár let se tady zabydluje a přináší s sebou spoustu tvořivé inspirace. Výrobou strašidelných dekorací se zabavíte hlavně s dětmi.

Autor: istock.cz

Motivy, které k duchařským svátkům patří, jsou čarodějnice, strašidla, duchové, netopýři, sovy, pavouci, černé kočky a další zvířata a objekty, jež symbolizují magii a působí lehce strašidelným dojmem. Barvami Halloweenu jsou oranžová v kombinaci s černou, hnědou nebo okrovou. 

1. Duch aneb efektní papírová girlanda

Autor: istock.cz

Papírové dekorace můžete pořídit v párty obchodech nebo si je klidně za pár korun vyrobit. Stačí vám většinou jen barevné papíry, nůžky a lepidlo. Vystříhejte si jednotlivé motivy z barevného papíru, poházet je jen tak po stole, přilepit je můžete i na špejli a ozdobit jimi muffiny, nebo vyrobte dlouhé závěsné girlandy. Stěny můžete dekorovat obrázky s motivy duchů, čarodějnic, pavouků nebo netopýrů, které po skončení svátku jednoduše sundáte.

2. Dýně z barevného papíru

Autor: istock.cz

Jednoduché dýně můžete vyrobit jen z barevných papírů. Pruh oranžového papíru nastříhejte na úzké, stejně dlouhé proužky. Ty pak složíte přes sebe, tak abyste vytvořili "sluníčko". Uprostřed je slepte. A pak postupně slepujte a stáčejte konce proužků do tvaru dýně. Na hotovou dýni nalepte vystřižený list a dlouhé zelené úponky. Nebo jim z černého papíru můžete vyrobit strašidelné oči a zuby. 

3. Netopýr z ruličky od toaletního papíru

Autor: istock.cz

Strašidelné netopýry můžete vyrobit z obyčejných ruliček od toaletního papíru. Jednu stranu ruličky přeložíte dovnitř, aby vznikly uši. N stranách vyřízněte otvory na křídla, která si vystřihnete z černého papíru. Pak ruličku černou barvou natřete a dolepte oči a zuby. A máte hotovo!.

4. Jak vystřihnout pavučinu?

Návod na vystřižení pavučiny.
Autor: istock.cz

Tuhle dekoraci na halloween si zvládnete vyrobit s tím, co běžně doma máte a navíc vám to zabere jen pár minut! Postupujte podle obrázkového návodu a parádní pavučina je na světě.

TIP NA VIDEO: Jak vydlabat halloweenskou dýni?

Video
Video se připravuje ...

Jak správně vydlabat dýni Videoredakce ženských webů

Další dekorace, které skvěle doplní vaši halloweenskou výzdobu, najdete na našem Bazaru Blesk.